Megszavazzuk, ami jó a városnak

Az alakuló testületi ülésről előző számunkban tudósítottunk. A történések hátteréről érdeklődtünk Budai Lóránt polgármestertől a fenti interjúban, és Tamás Zoltántól, a Fidesz frakció vezetőjétől is.

Hogy készültek az alakuló ülésre?

A frakció pénteken megkapta a testületi anyagot, és láttuk benne az előterjesztést a 2 alpolgármesterről, 3 tanácsnokról és az öt bizottságról. Mi egy alpolgármesterben, két tanácsnokban és négy bizottságban gondolkodtunk, vagyis olcsóbb, kisebb struktúrában. Ennek megfelelően elkészült a módosító javaslatunk. Kérdezte a polgármester, hogy beleegyezünk-e a más helyszínbe. A Déryné Rendezvényházban nincs kellő technikai háttér, de beleegyeztünk minden további nélkül.

Nyilván nem pénteken szereztek tudomást a KJE elképzeléséről, hiszen voltak egyeztetések.

Valóban többször egyeztettünk, de az álláspontok nem közeledtek egymáshoz. A polgármester mondta, hogy ez van, fogadjuk el! Egyeztettünk a Mi Hazánk Mozgalom képviselőjével is, aki úgy tűnt, hogy el tudja fogadni az olcsóbb, gazdaságosabb struktúrát. Aztán a szavazásra meggondolta magát, változtatott a véleményén. Az SZMSZ elfogadása után pedig már nem volt értelme a vitának, hiszen az egész ciklusra eldőlt a szerkezet.

Milyen tanulságot vontak le mindebből?

Be kellett látnunk, hogy heten vagyunk, a polgármester pedig most már öt párt és szervezet támogatásával nyolc szavazatot tudhat magának. A kialakult rendszer sem hét-hét, sem a most kialakult nyolc-hét arányt tekintve nem igazságos. A város érdekével nehezen lehetne indokolni, hogy mind a nyolcuknak van valami magasabb vezető pozíciója. A bizalom elszállt, nehéz lesz visszaszerezni. Ugyanakkor azt szeretnék, hogy partnerek legyünk.

Megtehetik, hogy nem lesznek partnerek?

Pontosan ezért vet fel kétségeket ez az ultimátumszerű döntés. Kudarcnak élem meg, hogy csak ennyire érvényesült a képviselőket tekintve több kapott szavazatunk. A ránk szavazók is Jászberényiek, és jót akarnak a városnak, amiben a mi segítségünkben bíznak. Elismerve, hogy nyolc-hét alakult ki, azt is, hogy a fontos posztokat elosztották egymás között, ugyanakkor látni kell, hogy nagyon nagy felelősséget vettek a vállukra. A kérdésére válaszolva, mi a történtek ellenére konstruktív ellenzék leszünk: megszavazzuk, ami jó a városnak.

Vélemény, hozzászólás?