Hatalmas tűz Jászberényben

Csütörtökön hajnalban két óra előtt tűz ütött ki Jászberényben, a Necső telep egyik műanyag csomagolóanyagot gyártó üzemében, ahol éppen folyt a termelés. A 6 ezer négyzetméteres csarnok középső, mintegy 3 ezer négyzetméteres, raktárnak használt részén csaptak fel a lángok.

Fózer Tibor tűzoltó ezredes, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei katasztrófavédelmi igazgatóság jászberényi kirendeltségének vezetője arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy az elrendelt ötös kiemelt riasztási fokozat alapján a helyszínre nem csak a jászberényi hivatásos és a jászárokszállási önkormányzati tűzoltókat, de a nagykátai, a hatvani, a hevesi, a gyöngyösi, a ceglédi és a szolnoki hivatásos állományt is riasztották. Összesen 18 tűzoltó gépjárművel dolgoztak a lángok megfékezésén közös erővel, több oldalról támadva, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett.

Az említett középső rész teljesen megsemmisült, a tartószerkezet is összeomlott, de a tüzet sikerült lokalizálni, reggel fél hatra körbe határolni, és – tűzoltó kifejezéssel élve – lefeketíteni. Az utómunkálatok előreláthatólag délig tartanak. A tűzvizsgálati eljárás és a statikai vizsgálat elkezdődött.

A jelentős füstképződés miatt két katasztrófavédelmi mobil labor egység folyamatos méréseket végzett az üzem környezetében, de veszélyes anyagot egészségre ártalmas koncentrációban nem mutattak ki. A nagy füsttel a légkörbe távozhattak a keletkezett gázok.

Arról egyelőre nincs pontos információ, hogy mi okozhatta a tűzesetet. Az első adatok műszaki meghibásodást valószínűsítenek.

A műanyag-feldolgozóban keletkezett tűz oltásának idejére az éjszakai műszak dolgozóit biztonságos helyre kísérték. A tűz a 150 dolgozó munkahelyét használhatatlanná tette, a kár mértéke többszáz millió forint lehet. A dolgozókat egyelőre átcsoportosítják más üzemcsarnokokba.

Vélemény, hozzászólás?