Enyhülni fog majd a feszültség

Az alakuló testületi ülésről előző számunkban tudósítottunk. A Déryné Rendezvényház dísztermében zsúfolt széksorok, sőt ugyanannyi álló érdeklődő előtt ünnepélyes eskütételek és ceremóniák zajlottak. Az ötéves ciklus menetét megszabó struktúra kialakítása és a személyekről szóló döntések sora a vártnál csendesebben, gyakorlatilag vita nélkül történt meg. A történések hátteréről érdeklődtünk Budai Lóránt polgármestertől.

Ünnepélyesre sikerült az alakuló ülés. Jól látjuk?

Megható és bátorító is volt, hogy a hívásunkra ilyen sokan eljöttek. Bízom abban, hogy ez a jövőben is így lesz, nem csökken a közélet iránt érdeklődő polgárok száma. Azt ígértük a kampányban, hogy nyilvánossá, valódi közüggyé tesszük a várospolitikát, de ez a csak így, együtt lehetséges.

Minden a forgatókönyve szerint történt? Erre számított?

Egyáltalán nem voltunk biztosak abban, hogy minden így alakul. Az is egy verzió volt, hogy az egész ülés csak 10-15 percig tart, ha nem lesz döntés a Szervezeti és Működési Szabályzatról, akkor pedig sikertelen lett volna az egész ülés. Természetesen azt szerettem volna, ha minden így alakul, ahogy végül is történt, hogy elkezdhessük az érdemi munkát, felállhassanak a bizottságok és az egész struktúra kialakulhasson.

Aprólékosan elemezte a Fidesz módosító indítványát, amit a jelenlévők tulajdonképpen az Ön olvasatában ismerhettek meg.

Nem mentem bele minden részletbe, csak annyit mutattam fel, amivel jeleztem, hogy a Fidesz az én munkámat igyekezett megnehezíteni a módosításokkal, és nem a város érdekét nézte. Aznapra nyilvánvalóvá vált, hogy a módosító indítványt a jegyző úr írta, amiről jegyzőkönyv is van. Ez szerintem nagyon szomorú! Egyébként az egyik egyeztetés során derült ki, hogy volt olyan elem – amire ott aztán a jegyző úr is felhívta a figyelmet –, ami az Önkormányzati törvénnyel ellentétes. Akkor pedig az egész módosítás érvénytelen.

Az egyeztetéseket említette, amelyek – így utólag úgy tűnik –, eredménytelenek voltak. Miért?

Voltak egyeztetések többször, a frakcióvezetővel is. Én azt mondtam, hogy heten-heten vagyunk, az a korrekt, ha megosztozunk: egy-egy alpolgármester, ugyanígy a bizottságoknál is egyensúlyi állapot legyen. Egy dologból nem akartunk semmiképpen engedni: a közbeszerzések átláthatósága érdekében állandó bizottságot akartunk, egyben a legnépesebbet, hogy széles körben követni lehessen a közpénzek mozgását, felhasználását. Ennek a Fidesz ellenállt, sőt volt olyan pillanat, amikor mindent maguknak akartak.

A feszültséget végül is a Mi Hazánk mozgalom képviselője feloldotta. Pedig a városi legenda szerint haragudott Önre, mert a Jobbikot épp azért hagyta ott…

Dobrán Gyula nem volt jobbikos, de haragudott rám. A Fidesz módosító indítványánál tartózkodott, a miénket pedig megszavazta. Hogy pontosan miért, azt tőle kell megkérdezni, de alighanem a módosító indítvány mibenléte és a közbeszerzési bizottság fontossága, vagyis a város érdeke miatt. Valóban van feszültség a Közösen Jászberényért Egyesület és a Fidesz-frakció között, de ez majd enyhülni fog.

A keddi soron kívüli ülésre beterjesztett hitelfelvételi előterjesztés körülményei inkább vitát sejtettek.
Nagyon sajnálom, hogy politikai vita alakult ki, pedig arról van szó, hogy a Fidesz által megkezdett kampányberuházások befejezésére nincs elegendő saját forrása a városnak. Pócs János országgyűlési képviselő úr jelezte felém: a Miniszterelnökség kérte tőle, hogy erősítse meg a jelenlegi képviselő-testület a korábban meghozott testületi döntést a hitelfelvételre vonatkozóan. Ebből arra következtettem, hogy nem lesz vita, hiszen nem történt más, mint az, hogy – kényszerűségből – a Fidesz által meghozott döntést erősítettük meg. A neheze még csak most következik. Elődeink sosem látott örökséget hagytak ránk…

Vélemény, hozzászólás?