Ajándékok sajátkezűleg

Ünnepre hangoló játszóházra invitálták a kreatív érdeklődőket december 7-én a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria munkatársai, akikkel karácsonyi képeslapok, dekorációk, karácsonyfadíszek készítésére nyílt lehetőség a kézműves délelőttön.

A múzeumba belépve igazi ünnepi hangulat fogadta a család apraja-nagyját: papírok, tarka ceruzák, ragasztók, ollók, színpompás festékek hevertek szerteszét az ügyes kezű gyerkőcökkel körbevett munkaasztalokon, miközben a háttérből szólt a Jingle Bells jól ismert, száncsengős strófája.

Farkas Edit múzeumigazgató lapunknak elmondta, már jó pár éve hagyomány, hogy kézműves rendezvénnyel készülnek az adventi időszakra, melynek meghitt hangulatához idén különféle technikákkal megvalósított mutatós ajándéktárgyak járultak hozzá.

„Meglepődtünk a kolléganővel is, hogy ez alkalommal nagyon sok a papír, a ragasztás és a vágás, de azért van idő a festésre is, sőt gipszfigurákat is lehet díszíteni, ezeket karácsonyfadísznek vagy hűtő mágnesnek lehet használni. Idén ez az utolsó programja a múzeumnak, aztán december 14-én bezárunk, és csak három hét múlva fogunk kinyitni. Egyrészt egy kicsit mi is pihenünk, másrészt készülünk a januárra, merthogy két kiállítással is várjuk az érdeklődőket év elején.” – fogalmazott Farkas Edit, majd a jövő esztendőt érintő kérdésünkre válaszolva hozzátette, január 18-án, szombaton 17 órakor nyílik a Hamza Stúdió kiállítása a múzeumban, mely a húsz évvel ezelőtt létrejött csoport, a Jövőkép Alkotók Egyesületének elődje. A múzeumigazgató kiemelte, ez alkalommal a múltra, az eredeti felállású közösségre fókuszálnak és a húsz esztendővel ezelőtti alkotócsapat művészeit invitálták bemutatkozásra.

Január 23-án, csütörtökön, 16 órakor nyílik meg a soron következő tárlat Karcagon, a Hamza anyagot vándoroltatva a Vajdahunyad vára után most a magyar kultúra napjához kapcsolódóan a Nagykunság legnépesebb településén állítják ki a híres művész hagyatékát. A már megszokottak szerint galériabusz is indul a helyszínre, jelentkezni rá a múzeumban lehet.
Farkas Edit beszélgetésünk végén elmondta, nehéz év áll a gyűjtemény mögött, de szívből reméli, hogy a 2020-as év – mely egyébként jubileumi esztendő a Hamza Múzeum életében, hiszen 25 éves lesz az intézmény – számos szép élménnyel kecsegtet.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?