Értünk is ég az első gyertya

Elérkezett december első napja, és vele az adventi időszak kezdete is, melynek apropójából vasárnap délután fellobbant az ünnepi fenyőkoszorú lila gyertyájának lángja. A karácsonyi készülődést, a lelki elmélyülés megkezdését jelző fények és a gőzölgő, finom illatok a Promenádra csalogatták a város apraját és nagyját.

Forró fahéjas bor, édes sült tök, cukros kalács és karamellás csoki aromája vonta körbe vasárnap délután a főtér felé sétálókat, akiket az első közös adventi gyertyagyújtásra invitáltak a szervezők. A színpompás díszkivilágítás és az arany-piros ruhát öltött városi fenyő alatt – melyet idén Sárközi Sándor és családja ajánlott fel az Ady Endre útról – gyülekező tömeget Lóczy Péter köszöntötte a Jászkerület Nonprofit Kft és Jászberény Önkormányzata nevében. Külön tisztelettel fordult a szónokokhoz, Budai Lóránt polgármesterhez, valamint Resch Tamás káplánhoz, akiknek a lelki feltöltődés jegyében megfogalmazott gondolatai előtt az ünnepi pódiumra immáron nyolcadik alkalommal lépő Cantate Nobis Énekegyüttes előadását élvezhettük.

A gálakórus minősítésű énekegyüttes ebben az évben is több alkalommal lépett közönség elé, legutóbb november 19-én rendezték meg Jászberényben a hatodik regionális kórustalálkozót, míg az elmúlt héten Budapesten szerepeltek a Jászok című történelmi dal- és táncjáték kórusában. A karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó műveket felvonultató produkciójukban többek között Friedrich Händel szerzemény, Juhász Gyula vers, egy katalán ének és egy tradicionális dél-afrikai dallam is helyet kapott.

Budai Lóránt polgármester beszédében a nehézségek hátrahagyására, a szeretett személyekkel töltött minőségi időre hívta fel a figyelmet. „Minden nagy eseményt egy várakozás előz meg, és ez a várakozás a mai nappal hivatalosan is elkezdődött. Ez az időszak elsősorban az önmagunkba nézéssel, elcsendesedéssel és hétköznapi életünk jobbá tételével kell, hogy teljen. Nagyon fontosnak tartom, hogy nem csak a karácsonyt, nem csak Jézus születését, hanem minden eseményt, mely életünk nagy fordulópontjává fog válni a jövőben – még ha nem is tudjuk előre –, fontos, hogy egy olyan időszak előzzön meg, amikor azokkal vagyunk, és azokkal foglalkozunk, akiket szeretünk, és akik bennünket igazán szeretnek. Nagyon sok problémája van mindannyiunknak, de meg kell tanulnunk ezeket a gondokat a küszöbön kívül hagyni. Meg kell ezt tennünk ahhoz, hogy életünk szebb, nyugodtabb és boldogabb legyen, mert csak akkor tudunk építkezni, jobbak lenni, időt hagyni magunknak, szeretteinknek és a családunknak hogy együtt legyünk, egymással törődjünk, hiszen ennél nincs fontosabb dolog a világon.”

A következőkben Resch Tamás, a Nagyboldogasszony főtemplom káplánja szólt a téren egybegyűltekhez. Beszédében különlegesnek nevezte ezt az estét, ugyanakkor hangsúlyozta, hiába készülünk négy héten át a szeretet ünnepére, ha a készület végén az évnek talán a legsötétebb napjait éljük meg. „Mindenki feszült, még nincsen meg az ajándék, még nem áll a karácsonyfa, még takarítani kell, a bolt mindjárt bezár, iszonyú feszültségek, veszekedések, egymás csiszolása, morgolódások, sértődések. Hogy is van ez a szeretet ünnepe dolog?” – kérdezett rá az atya a legfontosabbra, és kiemelte, szerencsére Isten szeretete nem azt jelenti, hogy mi szeretjük az Istent, hanem hogy ő előbb szeretett bennünket. Az Úr tudja, nélküle a mi ünnepünk nem is ünnep, hanem egy olyan nap, amit túl kell élni. Az Isten nem akarja, hogy az ő fiának születésnapja egy olyan nap legyen a számunkra, amikor összeszorítjuk a fogainkat, és azt mondjuk, most jól érzem magam, akkor is, ha belehalok. Azt szeretné, hogy igazi öröm, igazi szabadság legyen bennünk. Ezt várjuk, ezt kérjük az Istentől, aki nagyon szívesen megadja nekünk. „Ennek a reményében áldjuk meg ezt az adventi koszorút, és ennek a reményében készülünk karácsonyra, amely talán nem pont olyan lesz, mint amit mi szeretnénk, de nagyon jó lesz.” – fogalmazott Resch Tamás, aki végezetül megszentelte a város koszorúját, melynek első, Budai Lóránt polgármesterrel közösen meggyújtott lángja nem csupán a hitet, hanem két személyt, Ádámot és Évát szimbolizálja, akiknek a megváltó elsőként ígérte meg a felszabadítást.

Az ünnepi műsor a Lehel Film-Színházban, Rákász Gergely orgonaművész már hagyományosan megrendezett hangversenyével folytatódott.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?