Akit az Isten száz éve szeret

Századik születésnapján köszöntötte Szabó Józsefné Margit nénit családja, Budai Lóránt polgármester és a Szent Klára Idősek Otthonának közössége kedden délelőtt az egykori zárda ebédlőjében.

Margit néni hallása már nem tökéletes, ezért unokája, Gabriella segített az ünnepeltre vonatkozó információk átadásában. Elmesélte, hogy nagymamája, Finta Margit 1919 december 1-én született Jászfelsőszentgyörgyön. Férjével is ott laktak a faluban a Jókai ABC-vel szemben. Két fiuk született, az egyikük Budapestre költözött míg másikuk, Gabriella édesapja Berényben él. Margit nénit két unokája és négy dédunokája is felköszöntötte a jeles napon. Férje, aki Jászberény gyáraiban töltötte munkás éveit, már sajnos nem lehetett a gratulálók sorában. Margit néni tizenöt éve az otthon lakója, ahol a dolgozók gondos felügyelete mellett biztonságban, a lakótársak társaságában szeretetben, vidáman telnek napjai.

Az őt körülvevő gondoskodó szeretetet a születésnapi ünnepség szépen példázta. Mindenekelőtt Budai Lóránt polgármester szólt a város nevében az ünnepelthez, és az otthon vezetőjének, Vargáné Deme Katalinnak kérésére néhány szóban Jászberény új vezetőjeként bemutatkozott az otthon lakóinak is. Hangsúlyozta, a vezetésével felállt új testület célja, hogy egy jó kapcsolat alakuljon ki a városvezetés és Jászberény lakói, benne természetesen az otthon lakói között. Egészségügyben eltöltött éveiből fakadóan tisztában van vele, milyen munka folyik e falakon belül, amely tevékenység előtt a legnagyobb tisztelettel hajt főt. Mindezért köszönetet mondott az otthon dolgozóinak, az idős lakóknak pedig, közülük kiemelve elsőként Margit néninek, jó egészséget kívánt.

A száz éves évfordulóra az otthon közössége kedves kis műsorcsokorral készült, amelyben az összetartó szeretetet, a békés boldogságot hangsúlyozták az előadók rövid prózában és versekben. A virágcsokrok és a miniszterelnök köszöntő diplomájának átadása előtt közös Szűz Mária énekkel örvendeztették meg az ünnepeltet.

Margit néni meghatottan fogadta a köszöntők hadát és hálát mondott a Jóistennek, amiért ilyen szerető családdal ajándékozta meg hosszú életét. „Engem biztosan nagyon szeret az Isten, ha ilyen sokáig megtart” – állapította meg az ünnepelt. Tréfás kedvét is megtapasztalhatták a jelenlévők, hiszen Ádám nevű unokája virágcsokrát az „Ádám hol vagy, merre csavarogsz” strófa éneklésével vette át. Az ünnepségre a koronát a hatalmas szülinapi torta tette fel, amelyet Margit néni, a rokonok és a Szent Klára Otthon nagy családja közösen fogyasztottak el.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?