Hangköltészet képekben és zenében

Egy ifjúságot célzó programsorozat első alkalmára került sor november 23-án, szombat délután a Főnix Műhelyben, amikor egy interaktív hangműhely keretében Szilágyi Rudolf képzőművésszel találkoztak az érdeklődők.

A Réteghang című programban Szilágyi Rudolf képzőművész, tanár a hangkollázsok készítésének műhelytitkaiba vezette be a közönséget. A rendhagyó zenei kalandozás egy egészen különleges művészeti élményre nyitott ablakot. Az előadás megmutatta az átjárót a zene és a képzőművészet között, amelyet videóbejátszások segítségével a nézők is megtapasztalhattak.
Rudolf nem egyszerű hangszerekre írja zenéit, hanem zörejekből építkeznek melódiái. Az élet minden területéről ellopott hangok néha nyersen, néha a digitalizáció eszközeivel alaposan átformálva, rétegenként kerülnek egymásra, amely a pillanatnyi hangulat szerint végtelen számban alakítható. Ezekhez a zenei mozaikokhoz aztán animációk, videók is készülhetnek, amellyel kiegészülve egy egészen páratlan élményt adnak a befogadónak.

Ez a technika nem csupán Szilágyi Rudolf sajátja, világszerte számos alkotó kísérletezik hasonló témákkal. A nemzetközi kínálatból is megtekinthettünk néhány kiemelkedő darabot, például az esztelen erdőirtásokra reflektáló videóklipet, amelynek hang és képanyaga a favágók munkaeszközeinek és a haldokló erdőnek a zajából és képi világából készült videokollázs lett. Hasonló filmes hangköltemények születtek egyes nagyvárosok jellemző zörejeiből is. A filmszakma ugyancsak szívesen használja ezeket a réteghangokat egyes mozijeleneteknél.
Az előadás során Rudolf beavatta az érdeklődőket a hangkeverés metodikájába, az izgalmas munkafolyamat technikájába. Megmutatta, hogyan lesz például az egymásnak koccanó edényekből, egy játékmarkoló hangjából, a szél zúgásából, vagy a szirénák vijjogásából zene. Hangkölteményeihez készült animációkból is kaptunk ízelítőt, amely ugyancsak különleges élményt adott a résztvevők számára.

A szombati előadásnak teret biztosító uniós támogatásból megvalósuló ingyenes programsorozat hat alkalmat foglal magában, amelyben zenei előadások és filmvetítések is lesznek. A következő alkalomra februárban kerül sor szintén a Főnixben.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?