A Népdalkör egy éve

A Jászberényi Kossuth Népdalkör 1971-ben jött létre azzal a céllal, hogy a Jászság és környékének még eredeti formában élő népdalait gyűjtse, megőrizze, tolmácsolja és továbbadja a jövő generáció számára.

A „Kossuth emlék” ápolása is kiemelt célja az Egyesületnek, melynek elemeként tagja a Kossuth Szövetségnek. A hagyományápolás jegyében minden felkérésnek eleget tesznek a tagok, akik minden héten találkoznak közös éneklés, közös zenélés céljából. A népdalkör a járási és az országos népdaltalálkozók állandó, rendszeres résztvevője.

A népdalkör 2019-ben támogatást nyert a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által meghirdetett Nemzeti Együttműködési Alap „Civil szervezetek működésének biztosítására vagy szakmai programjának megvalósítására és működésének biztosítására fordítható összevont támogatás 2019.” című pályázati kiíráson. A több mint kétmillió Ft összegű támogatásból többek között olyan szakmai programokat valósít meg az egyesület, mely a jászsági népdalkörök számára nyújt lehetőséget a közös éneklésen túl a szakmai tapasztalatok megosztására és a tagságnövelésről, a hagyományátadásról és hosszú távú fenntarthatóságról történő közös gondolkodásra. A pályázat a működési és fellépésekhez kapcsolódó költségek finanszírozásán túl lehetővé teszi viseletek és hangszerek beszerzését is, hogy ezáltal a közönség számára még élvezhetőbbek legyenek az előadásaik.

A Kossuth Szövetség által évente megrendezésre kerülő népdalköri találkozót idén Megyaszón rendezték. A Kossuth Szövetség, Megyaszó Község Önkormányzata és a Megyaszói Népdalkör és Citerazenekar szervezésében huszonötödik alkalommal szervezték meg a Kossuth Népdalköri Találkozót október 19-én a Megyaszói Mészáros Lőrinc Körzeti Általános Iskolában, melyre a Jászberényi Kossuth Népdalkör is meghívást kapott. Ahogy minden évben, ezúttal is szívesen tettek eleget a felkérésnek Mátics Béláné elnök és Kecskés Istvánné szakmai vezető irányításával.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?