Sikeres regionális kórustalálkozó városunkban

A Cantate Nobis Énekegyüttes Egyesület által hatodik alkalommal szervezett Regionális Kórustalálkozó november 9-én, szombaton zajlott a Déryné Rendezvényházban. A nagyszabású zenei rendezvényre az ország négy régiójából összesen tizennégy kórus érkezett, akik repertoárjukkal Joseph Haydn, Bárdos Lajos és Halmos László kórusművészetének adóztak.

Az őszi hétvégén zsúfolásig megtöltötték a rendezvénytermet a kórusmuzsikát kedvelők, akiket Virágné Hamar Nóra, a Cantate Nobis Énekegyüttes tagja köszöntött. Ismertette, hogy Franz Joseph Haydn, a bécsi klasszicizmus első nagy mestere 210 évvel ezelőtt hunyt el, míg Bárdos Lajos, a huszadik századi magyar zenetörténet egyik meghatározó alakja 120, Halmos László zeneszerző pedig 110 évvel ezelőtt született. A három zenei óriás jubileuma alkalmából tizennégy kórus tudott bemutatkozni az egynapos művészeti rendezvényen városunkban.

A köszöntők sorát Szabó Tamás leköszönő polgármester kezdte meg, aki kiemelte, hogy Jászberény a kultúra, a sport, a civil programok emblematikus fővárosa, és ennek a nyüzsgő kulturális életnek a kórusok szép színfoltjai. A műsorközlő bemutatta a délután szakmai zsűrijét is dr. Kis Katalin karnagy, főiskolai docens és Ember Csaba karnagy, a Magyar Kultúra Lovagja személyében. Dr. Kis Katalin örömmel üdvözölte a nagy számmal megjelent kórustagokat és örömét fejezte ki, hogy ez a rendezvény azt is fémjelzi, hogy a kórusművészet élő mozgalom hazánkban. A jászberényi találkozó különlegessége, hogy nincs versenyhelyzet és drukk, a zsűri feladata a szakmai támogatás, biztatás, így az énekesek igazi öröméneklést tudnak bemutatni, és egymást is nyitott szívvel tudják hallgatni. Külön üdvözölte a szervezők Joseph Haydn kórusműveit is felelevenítő gesztusát, „melyek igazi életörömet, sziporkázó szellemet fognak árasztani” – hívta meg a közönséget az értő zenehallgatásra.

Balla Zoltán hajdúböszörményi kórustag Zene című versének elszavalása után felcsendült az első összkari mű közel kétszáz énekes előadásában. Virágné Hamar Nóra röviden ismertette Halmos László karnagy, zeneszerző, tanár hihetetlenül gazdag életművét, útját Nagyváradtól Győrig, ahol zenei műhelyre és otthonra talált. Ünnepi alkalmakra komponált kórusműve szinte bezengte a rendezvénytermet, és hirdette, hogy élni jó és együtt énekelni egy igazi csoda: „Zene, zene, te fülcsoda, Istentől léleknyoszolya!” – hangzott el a megelőző szavalatban.
Elsőként a házigazda szerepében brillírozó kórus, a nyolc éve működő Cantate Nobis Énekegyüttes lépett színpadra. Műsorukkal szakmai és kórusközösségi szempontból is magasra tették a délután mércéjét Thormanné Husznay Mária karnagy vezényletében. Günsberger Ákos, Varró Dániel Három limerick című versére írt kórusműve egy igazi kuriózum volt előadásukban: a zenei és irodalmi vicc széles mosolyt csalt a közönség arcára.

A kórusszemlére elsőként érkezett a Pilisszentiváni Vegyes Kórus (karnagy: Neubrandt Ferenc), akik a sváb kultúra, a német kórusművészet iránti érdeklődésükkel ragadták magukkal a nagyérdeműt. A világot jelentő deszkákat a jászkiséri Pedagógus Női Karnak (karnagy: Gócza Lászlóné) adták át, akikről elmondható, hogy nagyon sokat tettek a jászkiséri és megyei kultúráért is. Carl Orff Tapsrondója megihlette a közönséget, akiknek alig volt idejük a sok meglepetéstől felocsúdni. A jászberényi Lehel Vezér Gimnázium Férfikara már magában is számottevő esztétikai élmény lenne, hát még ha elkezdenek dalolni, sőt, a közönséget is dalra fakasztják! A Deméné Ilonka Gabriella karnagy vezette közösség szívesen énekel együtt csupa olyan dalt, ami egy kicsit róluk, nekik szól. A kórusműveken keresztül tárják fel lelkük legmélyebb titkait, mutatják meg annak gazdagságát. Az igazi örömet ezúttal a La Mancha lovagja című musicalből ismert Álomdalnak a közönséggel való együtt éneklése jelentette. „A lélek, csak az segít tovább. Megnyílik a csillagos éj” – hangzik a katartikus dallamívű részlet szorongást, lélekgócokat oldó pár sora.

Az idén Pro Urbe díjjal kitüntetett Nagykátai Városi Kórus (karnagy: Szokolics Zsoltné) vette át a stafétát, majd a lokálpatrióta szívnek nagyon kedves, jövőre húsz esztendős Déryné Vegyeskart hallhattuk, első alkalommal Banka Sándorné karnagy vezényletében. A műsorvezető kiemelte a testvérkórusi kapcsolatokért végzett elévülhetetlen érdemeik mellett a sokféle stílusba és alkotói korszakba kitekintő kottatárukat. A szécsényi Erkel Ferenc Vegyeskar (karnagy: Lévárdi Beáta) régi vendég városunkban, itt kapták meg öt évvel ezelőtt gálakórus minősítésüket. A Szécsény város és környéke kulturális életében kiemelkedő szerepet játszó művészeti közösség ezúttal a jól ismert Bárdos Lajos-művel, a Dana-danával zárta produkcióját. A hajdúböszörményi Daróci Bárdos Tamás Vegyeskar (karnagy: Gáll Péter) is szívesen látott, visszajáró vendég a kórustalálkozón. A zene szárnyán elrepítették a közönséget a hajdúsági-hortobágyi rónára a „Szerelmünk ez a föld” című vegyeskari darabbal.

A rendezvény második felét Madarász Lajos, a vendéglátó egyesület elnöke konferálta. Hallhattuk a Martfűi Városi Nőikar (karnagy: Szabó Zsolt) előadásában Kodály Zoltán 150. genfi zsoltár című klasszikusát, majd a hazaiak számára ismerős arcok álltak a színpadra a több mint 150 éves Palotásy János Vegyeskar (karnagy: Ecsedi Péter) soraiban. Heves megye sem maradt ki a muzikális örömünnepből: az óriási repertoárral büszkélkedő hatvani Grassalkovich Énekegyüttes (karnagy: Molnár Tamás) töltötte be énekszóval a novemberi, már estébe forduló eseményt. A 2003-ban, főként amatőr énekesekből alakult közösség főként egyházi művekkel, de számos világi és modern mű bemutatásával is igyekszik folyamatosan formálni a közönség zenei ízlését.

A hódmezővásárhelyi Fandante Kamarakórus (karnagy: Meleg Tamás) igazi fogalom a hazai a’cappella éneklés terén. Az éneklés számukra igazi örömöt jelent, egyúttal pedig olyan közeget, amely eltérő hátterű, érdeklődésű és életstílusú embereket hoz össze és kovácsol közösséggé hétről hétre, fellépésről fellépésre.

A hangverseny záró részében a hazai kórusmuzsika fellegvárából, Szolnokról mutatkozott be két együttes. Elsőként az Ezüst Pelikán díjas, Megyei Príma díjas, 98 éves szolnoki Kodály Kórus (karnagy: Molnár Éva) dala szárnyalt, akik a szolnoki köz- és kulturális élet meghatározó amatőr művészeti együttese, működésüket a lakosság és Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzatának elismerése övezi. A magyar kóruskultúrát ugyancsak magas szinten ápoló szolnoki Kodály-MÁV Vegyeskar (karnagy: Juhászné Zsákai Katalin) repertoárjával ért véget a kórusok szemléje.

A november 7-i zenei élményt három kórus közös előadása koronázta, melyben felcsendült a nem régen elhunyt zeneszerző, Daróci Bárdos Tamás Fürjecském című alkotása. Ember Csaba zenei szakértő értékelőjében a népdalfeldolgozásból álló kórusmű utolsó soraira utalt: „Aki a babáját igazán szereti, az elhozza Jászberénybe dalostalálkozóra!” A Magyar Kultúra Lovagja igazi zenei ünnepnek nevezte a városunkban életre hívott kórusszemlét. Üdvözölte a már professzionális szintre fejlődött szervezői munkát a Cantate Nobis Énekegyüttes és Thormanné Husznay Mária karnagy részéről, a kórustalálkozó magas szakmai igényét, amely a zenei jubileumokat mindig szívén viselte és azon túl, hogy életben tartja a kórusok közötti jó kapcsolatot, lehetőséget ad új barátságok kialakítására is.

Hitet tett a zene léleknemesítő ereje mellett az ismert Kodály-sorokkal: „Mechanizálódó korunk olyan úton halad, melynek végén az ember géppé válik. Ettől csak az ének szelleme véd meg. Hisszük, hogy az emberiség boldogabb lesz, ha megtanul a zenével méltóképpen élni.” Utalt Moldova György gondolatára is, aki azt mondta, hogy „Csak jó zene van, legfeljebb nem a megfelelő helyen és nem a megfelelő embereknek játsszák. Nos, Jászberényben jó zene volt, jó embereknek adták elő és jó helyen!” – búcsúzott a szakmai zsűri tagja. Viszontlátásra 2020-ban!

Taczman Mária

Taczman Mária

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?