Ismét Jászok előadás

November 26-án és 27-én újra látható lesz Budapesten a Jászok című nagyszabású történelmi dal- és táncjáték a Hagyományok Házában.

A Jászberényben 2016-ban bemutatott, majd a Művészetek Palotájában teltház előtt játszott Jászok című történelmi dal- és táncjátékot a nagyközönség és a szakma is egyöntetű lelkesedéssel várta és kitörő örömmel fogadta. Most, három évvel később, 2019. november 26-án és 27-én a csodálatosan felújított Budai Vigadóban, a Hagyományok Háza színháztermében is látható lesz a nagy sikerű és ritkán látható előadás.

A Jászok című történelmi dal- és táncjáték alkotóinak, létrehozóinak elsődleges célja volt, hogy bemutassák a népcsoport rendkívül összetett, és izgalmas történelmét, felmutassák a jászok sokoldalúságát és tehetségét. Az előadásban több mint száz közreműködő vesz részt, akik döntő módon jászsági, vagy a jászságból elszármazott művészek.

A műsor tematikája a jász öntudatra és összefogásra épül, középpontjában egy mai fiatal pár áll, akik előélete elevenedik meg az előadás során, úgy, hogy a hét főszereplő hét generációt személyesít meg. A múltat és folytonosságot a bölcsek hordozzák, akik jelen vannak minden történetben, a két gyermek pedig a jövő szimbóluma. A történet során az emberi élet sorsfordító eseményei, a keresztelő, a temetés és a menyegző is megelevenedik a színpadon. Természetesen a jászok történetének legkiemelkedőbb eseménye az önmegváltás – redemptio – is megjelenik, énekben, zenében, táncban megmutatva az összefogás üzenetét.

A műsor rendezője és főkoreográfusa a Magyar Állami Népi Együttes vezetője, Mihályi Gábor, a darab zeneszerzője Melis László, Erkel Ferenc-díjas zeneszerző volt. További koreográfusok: Fitos Dezső, Kocsis Enikő, Kökény Richárd, Szűcs Gábor. A grandiózus műsor táncos és énekes szólistái is a népzene és az opera műfajának legjobbjai, valamint a Fölszállott a páva tehetséges fiataljai. A főszereplők között van Busai Bori, a 2016-os Fölszállott a páva szólótánc kategória győztese, Makula Zoltán a verseny különdíjasa, valamint a 2014-es szólótánc kategória győztesei Fundák-Kaszai Lili és Fundák Kristóf is.

Közreműködik a Magyar Állami Népi Együttes, a Jászság Népi Együttes, a Hírvivők Ensemble, a Magyar Állami Népi Együttes zenészei és a Jászok vegyeskar.

Demeter Gábor

Demeter Gábor

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?