Meglátni a csodát

Egy éven belül másodszor nyílt fotókiállítás a Városi Könyvtár galériáján a Terplán Zénó Ferences Középiskola egyik diákjának alkotásaiból. Tavaly Varga Zsófia, idén Szöllősi Gergő mutatkozott be képeivel a széles nyilvánosságnak. A húsz éve alapított iskola többi diákja is „kattinthatott”, az évforduló alkalmából kiírt pályázatra küldhették el fotóikat.

November 7-én ünnepélyes keretek között nyílt meg a tárlat, melyen először Szabó Attila, az intézmény igazgatóhelyettese szólt a megjelentekhez. Kiemelte, hogy a fotózás által az emberiség a pillanatot ragadja és örökíti meg, és a fényképezés mára nem véletlenül sorolható a művészeti ágak közé. Sajátos látásmód, a teremtett világ értékeinek ábrázolása figyelhető meg diákjuk, Szöllősi Gergő fotóin is. Hozzátette, a Terplán támogatja tanulóit tehetségük, kreativitásuk kibontakoztatásában, ami az iskolai feladatokhoz is motivációt adhat.
Szöllősi Gergő kiállításának mottója – „Meglátni a csodát…” – jól érzékelteti az alkotói szándékot. Hat éve hobbi szintű kikapcsolódásként tette meg az első lépéseket, majd egyre több időt és figyelmet fordított a részletekre. Ennek visszaigazolása volt két iskolai pályázaton elért második helye, első önálló kiállításának létrehozásában pedig Zsidó Zoltánné tanárnő nyújtott sok segítséget.
Gergő a kezdetek során főként a természetben kereste témáit, az utóbbi időszakban azonban már városképeket is készít. A jászdózsai illetőségű fiatalember gyakran saját települését és környékét járva fedez fel lencsevégre kívánkozó látnivalót. A megnyitót a község önkormányzatának részéről többek között Baranyi Sándor polgármester is megtisztelte jelenlétével
József Noémi, tizedik osztályos tanuló szavalata a fényképezés versben megírt varázsát mutatta meg a hallgatóságnak, majd az alkalomhoz kapcsolódóan tartották a Terplán Alapítvány által, az iskola húszéves fennállására kiírt fotópályázat eredményhirdetését is. Mint az alapítvány kuratóriumának elnöke, Juhászné Gyenes Melinda elmondta, örvendetes, hogy a közgazdasági, műszaki, informatikai szakirányokon tanulók között is sokan árulnak el tehetséget egyéb területeken, s erre példa a fotózás is. Az alapítvány továbbra is kiemelt céljának tekinti mindezek támogatását. A diákok alkotói oldala remekül megmutatkozik a pályaműveken, melyeket Nagy Tamás művésztanár bírált el. Oklevelet és pénzjutalmat vehetett át az első három helyezett, Varga Zsófia, Kardos Bence és Zrak Patrícia, akiknek díjnyertes művei szintén helyet kaptak a kiállításon, melyet november 25-ig lehet megtekinteni a könyvtár harmadik emeletén.

Latest posts by Szőrös Zoltán (see all)

Szőrös Zoltán

A jászberényi Jászkürt Újság, a Jászapáti Hírmondó, valamint a BerényCafé külsős újságírója.

Vélemény, hozzászólás?