Emléktáblákat állítottak

November 3-án 10 órakor a Jászberényi Ferences Templomban rendhagyó ünnepi szentmisére került sor, melyet dr. Novák István főigazgató atya celebrált.

A szentmise díszvendége Prof. Dr. Pintér Lajos, a Magyar Köztársaság tiszteletbeli Veronai főkonzulja volt, aki annak idején a jászberényi ferenceseknél kezdte tanulmányait.
A szentmisén István atya megemlékezett a Nemzeti Gyásznapról, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének, a szovjet csapatok bevonulásának évfordulójáról.

1956. október 23.-án békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki a Rákosi Mátyás nevével összefonódó kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen. A forradalom a Magyarországon tartózkodó szovjet csapatok beavatkozása után fegyveres szabadságharccá változott. Sorsát szovjet katonai invázió pecsételte meg november 4.-én, négy nappal azután, hogy a Nagy Imre vezette magyar kormány kinyilvánította az ország semlegességét, és felmondta a Varsói Szerződést.

1956. november 1.-én négy budapesti egyetemista érkezett Jászberénybe: Pintér Lajos, Gedai István, Liszkay Tamás, és Kosztya Lujza. Ők voltak a FISZ: azaz, Forradalmi Ifjúsági Szövetség. November 2.-án még az akkori Aprítógépgyárba is bevonultak. Igazi forradalmárok voltak.
Majd 1956. után más világ következett. Pintér Lajos disszidált. Egyetemi tanulmányait már Padovában végezte, ahol 1963.-ban vette át orvosi diplomáját. Szakorvosi képzettsége: általános sebész, altató orvos, fül-orr-gégész szakorvos. Továbbá hét orvosi tanulmányi kötet szerzője, hatvan tudományos igényű publikáció szerzője a sürgősségi betegellátásról, az elsősegélynyújtás javításáról.
Gedai István, aki szintén tagja volt a FISZNEK, később a Nemzeti Múzeum igazgatója lett.

Ezekről a tényekről emlékezett meg István atya a szentmise folyamán. Majd ezt követően Prof. Dr. Pintér Lajos, és Gedai István jóvoltából emléktábla került a Lourdesi Barlangba, az 1956-os „túlélés” emlékére.

Pintér úrtól azt is megtudhattuk, hogy pár nappal ezelőtt november 1.-én Veronában szintén emléktáblát állítottak, a két évvel ezelőtti sajnálatos magyar diákok és pedagógusok által elszenvedett autóbuszbaleset emlékére.

Kelemen Csilla

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?