Csipkerózsika és a liba esete

November hónap családi délelőttjén a libakészítés rejtelmeit sajátíthatták el az érdeklődők Szent Márton napja alkalmából, majd a Grimm fivérek klasszikusát, a Csipkerózsikát tekinthették meg minden korosztály számára szórakoztató átiratban.

A város politikától hangos utcáiról többen betértek gyermekeikkel vasárnap délelőtt a Lehel Film-Színház falai közé, a mindig jó hangulatú családi matinéra. Az emeleti galérián jászsági kézműves mesterek segítették a csemetéket szebbnél szebb libafigurák készítésében. A természetes alapanyagokból: kákából, csuhéjból, agyagból és textilből született szép számú libahad büszkén sorakozott az asztalokon, de különleges alkotások készültek libatoll, tinta és papír felhasználásából is.

Mire a frissen készített libuskák ismét tulajdonosaikhoz kerültek, a nézőtér szabad székei is jócskán megfogyatkoztak. Csipkerózsika örök érvényű történetét Csík Csaba és Galambos Zoltán átiratában vitték színre a Körúti Színház művészei, igen humorosan és mozgalmasan. A főként kiskorú publikum szívesen vállalt szerepet a történetben, segítve a szereplőket útjuk során. Bogyó és Bigyó, Gerzson király félkegyelmű segédei köszöntötték a nézőket a Csipkebérci vár kapujában, akik magukra is öltötték a mesélők szerepét. Históriájukban a folyton unatkozó királyi házaspárral egy nap csoda történt, és leánygyermekük születésével egy csapásra elszálltak üresen tátongó napjaik. Csipkerózsika keresztelőjén Bogáncs, a gonosz boszorkány átkot hint a leányra, akit 16 évesen egy tűszúrás száz év álomra kárhoztat. A herceg természetesen kisvártatva – 100 év várakozás híján – megérkezik, és szerelmes csókjával megtöri a gonosz varázslatot.

Megfontolandó tanulságként ekképp szólt a záródal refrénje: „Ne aludd végig az életed, mert minden percben szép lehet!”.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?