Budai Lóránt az új polgármester

A november 10-én, vasárnap megismételt polgármester-választást az október 13-i 14 szavazat különbség helyett ezúttal Budai Lóránt meggyőző fölénnyel, 3838 szavazat különbséggel megnyerte. Budai győzelmét nagyban növeli, hogy az október 13-i (kerekítve) 42%-os részvételi arányt messze fölülmúlva, ezúttal több mint 60%-os részvételt regisztráltak a szavazókörökben.

A választók a négy jelölt versengését egyértelműen leegyszerűsítették a Fidesz-KDNP jelöltje, Szabó Tamás eddigi polgármester, valamint a Közösen Jászberényért Egyesület jelöltje, Budai Lóránt között, ugyanis mind a négyszeres polgármester, dr. Magyar Levente, mind Dobrosi Péter, a Mi Hazánk Mozgalom jelöltje csak egy-egy százalék szavazatot tudott összegyűjteni a korábbi 10,15 százalék, illetve 4,73 százalék helyett. Bár Szabó Tamás is több szavazatot kapott 673-al mint legutóbb, ez a 4568 voks most 35%-át jelentette az össz-szavazatoknak.

Budai Lóránt 8328 szavazata 63%-ot, és egyértelmű győzelmet jelentett, és a választók nagyfokú bizalmát és elvárását jelzi. Jászberénynek tehát van megválasztott polgármestere. A háromnapos „kivárási” időszakot követően szerdán 16 órakor, lapzártakor a jog betűje szerint is polgármester lesz a következő öt esztendőre. Megbízólevelét ünnepélyes keretek között csütörtökön délelőtt 10 órakor veszi át. A további menetrend szerint ezt követi az átadás átvételi procedúra. Az új polgármesternek 15 napon belül kell a törvény szerint összehívnia az új képviselő-testület alakuló ülését, amelyen meg kell alapozni az új ciklus testületi munkájának technikai hátterét: rögzíteni kell az új Szervezési és Működési szabályzatban a bizottságok számát, vezetőit, tagjait, a polgármester munkáját segítő alpolgármester(ek) számát, személyét, a tisztségviselők javadalmazását.
Jászberény megnyugodhat, elkezdődhet a normális, hétköznapi munka a városházán is.

A megismételt polgármester-választás napján, november 10-én éjszaka, immár az eredmények biztos tudatában kérdeztük Budai Lórántot, aki a választópolgárok nagy többségének a bizalmát elnyerte. Az újságírók rohamában csupán két gyors, talán kissé rendhagyó kérdést tettünk fel Jászberény új polgármesterének, nevezetesen, hogy mi lesz hétfőn reggel az első dolga?

„Fogat mosok… Komolyra fordítva a szót, mindenképpen szeretnék bemenni a Városházára és beszélgetni az emberekkel. Szeretném őket megnyugtatni, hogy nem kell félniük, mert azokból a vádakból és uszításokból, amiket hallottak, egy sem igaz. Szeretnék velük együttműködve közösen tenni a városért. Tehát látogatást teszek az önkormányzat épületében hétfőn. Remélem fogadnak is.”

Ki lesz az első ember, akit felhív – szólt a második kérdés.

„Ezen még nem gondolkodtam. Igazán nincs kit felhívnom, mert aki fontos számomra, az most mind itt van velem” – mondta az új polgármester.

* * *

Ugyancsak november 10-én, a megismételt polgármester-választás éjszakáján már a beérkező eredmények mintegy felének ismeretében nyilatkozott Szabó Tamás, az előző ciklus polgármestere: „A részvételi adatok magas száma egyértelműen Jászberény lakóit dicséri. Ezt köszönöm mindenkinek, aki elment szavazni, és ebben a döntésben ilyen módon részt vett. Most, nagyjából a fele szavazókör adatainak beérkezése kapcsán látszik, hogy az ellenfél a kétharmad körüli eredményt hozza, amelyhez előzetesen is gratulálok.” A hogyan továbbra is válaszolt Szabó Tamás: „Az eredményeket, a kampánymunkát majd szakemberekkel összeülve ki kell elemeznünk abban a tekintetben, milyen mozgások vezettek ide. A jogerőre való emelkedést követően azonban el kell kezdeni a jövőre való készülést azoknak is, akik a várost vezetni fogják, és azoknak is, akik a testületben dolgoznak. Természetesen részemre ez egy másfajta munka lesz képviselőként, mint eddig. A frakció elképzeléseit majd a következő napok munkája során határozzuk meg.”

Az önkormányzati választásokat így most már röviden úgy összegezhetjük, hogy az új polgármester, Budai Lóránt hat képviselőjével együtt összesen hét szavazattal kalkulálhat, míg a FIDESZ frakció Szabó Tamás vezetésével ugyancsak hét képviselőt számlál. Ez a tökéletes patthelyzet akár elhúzódó politikai tárgyalásokat sejttet, amelyekre a választások éjszakáján még ideje korán lenne pontosabban utalni. A tizenöt tagú képviselő-testületben a Mi Hazánk Mozgalom listás képviselője, Dobrán Gyula lehet alkalmanként, vagy véglegesen a mérleg nyelve.

Vélemény, hozzászólás?