Újabb sikereket, Jászság!

Az október 13-ai önkormányzati választások Jászsági kitekintésű gyors összegzésére kértük Pócs Jánost, a térség parlamenti képviselőjét. Természetesen a Jászság, és ezúttal kiemelten a Jászság fővárosával kapcsolatban érdeklődtünk a véleményéről.

Képviselő úr, hogyan összegezné az önkormányzati választásokat a Jászságban?

A Jászság országgyűlési képviselőjeként tisztelettel megköszönöm az önkormányzati választáson való részvételt. Köszönöm a Fideszt támogatók munkáját, ami a jászsági egységről tett tanúbizonyságot. A Jászság településein: Jászapátin, Újszászon, Jászladányon, Jásztelken, Jászalsószentgyörgyön, Jászfelsőszentgyörgyön, Jászfényszarun, Jászboldogházán, Jásziványon, Jászjákóhalmán, Jászkiséren, Jászágón, Jánoshidán és Jászárokszálláson a régi polgármesterek megőrizték pozíciójukat. Ahol változás történt – Tiszasüly, Jászszentandrás, Jászdózsa, Pusztamonostor – a Fidesz-KDNP által támogatott polgármesterek nyerték meg a választást. Dr. Szabó Tamás Jászberényben 192 szavazattal többet ért el, mint 2014-ben, ami azt jelenti, hogy Jászberény nem lehet ellenzékben. A polgármestereknek és a képviselő-testületeknek jó munkát kívánok, és sok közös sikert a Jászság további fellendülésének érdekében!

Mint országos politikus, követte a maga teljességében is a magyarországi választási eseményeket.

Országosan a Fidesz tábor az európai uniós választáshoz képest is bővült, valamennyi megyei közgyűlésben, mind a 19 helyen Fidesz többség alakult ki. Itt a Jászságban 2014-ben a Fidesz-listára 15.548-an, most pedig ennél is többen, 16.813-an szavaztak. Arányait tekintve tehát jól sikerült a választás, ugyanakkor teret veszítettünk Budapesten és több nagyvárosban. Ezt üzenetnek kell fölfogni, és nem csak a budapesti főpolgármester jelöltünk vereségét, hanem itt a Jászságban is a túlnyomóan a mi polgármestereink mögött álló testületek egy részének meggyengülését is. Látszik, hogy több helyen nem a személyek alkalmassága, produkciója, hanem valami más ellen tiltakoztak a szavazók. Narancssárga újra az ország, de az eredményeket alaposan értékelni kell, mondhatom a pofont köszönjük, jókor jött.

Mi történt Jászberényben?

A Jászság fővárosa a szívem csücske, nem csak jelképes, hogy a képviselői irodám is itt van. Sokat küzdöttünk a város, a Jászság kórházáért, hogy egyáltalán megmaradjon, aztán lobbiztunk a fejlesztéséért, a nővérszállóért. Újabb egymilliárdot szereztünk a 32-es út átépítéséhez, amit mindannyian tapasztalhatunk, és megtörtént az első kapavágás az elkerülő út befejező szakasza nyolc és fél milliárd forintos átépítésének érdekében is. Megújultak a belterületi utak, a belváros mellett a külső területeken is fejlesztések zajlottak és mindezt Szabó Tamás polgármesterrel közösen értük el. A kormány is mellénk állt, első szóra átvállalta a Dalkia-per súlyos veszteségét és folytathatnám a sort a mai napig. Legutóbb a Jászság Népi Együttes mexikói úti költségére kaptunk tízmillió forint támogatást. Ezekért is a polgármesterrel közösen lobbiztunk. Aki szétnéz a városban és látja a fejlesztéseket a bölcsődétől az állatkerti látogatóközponton át a fogyatékosok napközi otthonáig, a múzeumi fejlesztésekig, az épülő Fecske Malomig, az elhiszi nekem, hogy ettől többet Jászberényért nem lehetett volna tenni. Az eredmények azonban nem igazolódtak vissza szavazatokban. Szabó Tamásban nem ingott meg a bizalom, hiszen kétszáz szavazattal többen támogatták, mint 2014-ben. Ez is üzenet, mégpedig arról, hogy Jászberény nem mehet ellenzékbe, ugyanakkor még többen, tizennéggyel többen támogatták ellenfele újraválasztását, amit nem bírálni szeretnék, hanem megérteni.

Az elemzésekre nyilván majd pro és kontra visszatérünk a lapban is, de hogyan dolgozik tovább képviselőként?

Az természetes, hogy továbbra is a Jászság fejlődéséért teszek meg minden tőlem telhetőt. Ugyanakkor kicsit zavaros előttem a kép, amint mondjuk Jászberényben Budai Lóránt felgyűri az inge ujját és ketten együtt megyünk lobbizni. És nem a kormánnyal való kapcsolatát féltem, hiszen az honnan is lenne, de az itteni, helyi eddigi megnyilvánulásai miatt aggodalmaskodom. Perben, haragban áll a kórházigazgatóval, perel engem is mint képviselőt, amiért egy testületi ülésen azt mondtam, hogy a DK és a Jobbik összenőtt. A per még tart, az élet meg, mint látjuk engem igazolt. Bírálta a rendőrséget, a nagyvállalkozókat, sőt az utca emberét is kipécézte a „parkolj bunkón” sorozatával. Vannak kétségeim az ideális együtt munkálkodást illetően.

Közvetlenül ezekben a napokban melyek a legfőbb feladatai?

Frakció hétvége előtt vagyunk. Annyit már egyeztettem megyei és legfelsőbb szinten is, hogy a jászberényi választásban szerepet játszott egy általános negatív hangulat, és ehhez még nálunk hozzá adódott az Electrolux leépítés, amit az ellenfeleink igaztalanul megpróbáltak velünk összefüggésbe hozni. Ezekben a napokban próbálom meggyőzni azokat a vállalkozókat – akiket eddig csak ellenzékből titulált rabszolgatartóknak az új polgármester –, hogy maradjanak a városban. Mi is és a város lakói is szolidárisak vagyunk velük. Tájékoztatom őket arról is, hogy az Electrolux „helyett” tizenkét komoly jelentkezővel, érdeklődővel vagyunk tárgyalásban, de nem konkurenciát akarunk hozni a vállalkozóink nyakára, hanem olyanokat, akik kiegészítik pro vagy kontra a másik portfolióját. Én azt mondom, hogy nincs két Jászberény! Ha a most ismert eredmény erősödik meg, tudomásul kell vennünk, hogy Jászberény ellenzékben lesz.

A kész interjúhoz még kívánkozik újabb kérdés bizonyos események tükrében.

Időközben a Jobbik választási csalása miatt a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Területi Választási Bizottság megsemmisítette a jászberényi polgármester-választás eredményét, és november 10-ére új választásokat írt ki. Budai Lóránt ezzel kapcsolatos óvását a Szegedi Ítélőtábla elutasította. Azon dolgozunk, hogy az a 12 ezer szavazó, aki legutóbb nem ment el szavazni, minél nagyobb arányban éljen törvényes jogával, és az új polgármester-választás valóban a demokrácia ünnepe legyen. A 21 és fél ezer szavazó adjon nagy legitimitást Jászberény polgármesterének. Nem titkolom, hogy dr. Szabó Tamással szeretném folytatni a megkezdett munkát.

Vélemény, hozzászólás?