Tudatosság az életünkben

Sokszor halljuk sokfelől, hogy a test-lélek-szellem hármas egysége adja az igazi egészséget, a boldog életet. Ha jobban belegondolunk, tudnunk kell, hogy valóban alapigazságot hordoz ez a kijelentés. Ha belül kiegyensúlyozottak vagyunk, az kedvezően hat a szűkebb, tágabb környezetünkre is.

Hagyatkozzunk többet a belső erőforrásainkra! Erre igyekszik felhívni a figyelmet többek között a jászberényi Lelki Köldökzsinór Egyesület, amely dr. Ördög János szülész-nőgyógyász, holisztikus orvos, mindfulness-tréner vezetésével látja el úttörő feladatát régiónkban, és igyekszik egyre többeket megszólítani, és ezt a szemléletet közelebb vinni az emberekhez.

A fentebb említett „hármas egység” szellemiségében valósult meg tavaly szeptemberben az első konferencia, amely a várandós kismamákat, kisgyermekes szülőket igyekezett megszólítani.
A program keretében folyamatosan tájékoztató előadásokat szerveznek a járási településeknek, intézményeknek arról, hogy saját és gyermekeink egészségéhez csakis felnőtti felelősségvállalással, egyéni példamutatással járulhatunk hozzá.

Október 26-án, szombaton folytatódott az említett tavalyi konferencia. Idén a tanuló ifjúság, a családtervező párok tudatossá válása állt a középpontban. A konferenciák a kétéves országos „Mentális Egészségmegőrzés” című pályázat keretében valósultak meg.

Szombaton is a mentális egészség megőrzése volt a fő téma. Szakterületükön kiváló előadókat hallgathattunk meg a nap során.
A résztvevőket az esemény háziasszonya, Suhaj Csilla köszöntötte az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campusának Apponyi termében.
A konferenciát Nagy András, a konferencia védnöke, önkormányzati képviselő nyitotta meg. Kiemelte, hogy a Lelki Köldökzsinór Egyesület nemes küldetése az emberi tudatosságra irányítja a figyelmet. Az önkormányzat igyekszik az egyesületet támogatni céljainak megvalósításában.

„Az emberi élet – ahogyan az egyesület mottójában is szerepel – valóban egy körforgás: születünk, elmúlunk, örülünk, vagy épp szomorúak vagyunk. Mindebben a lényeg, hogy minél több tudatossággal éljük mindennapjainkat, hogy az élet valóban élhető és élvezhető legyen.” – fogalmazott Nagy András.

A konferencia főszervezője, dr. Ördög János kezdte, majd zárta is az előadások sorát ezen a napon. Előadásaiban kiemelte, hogy amit látunk, érzünk és felfogunk a világból, az mind csak a „felszín”. Mindannyian csendre, nyugalomra, boldogságra vágyunk. Ez kizárólag a jelenben található, de balga fejjel ott keressük, ahol ez nincs meg: vagy a múlton rágódunk, vagy a jövőn aggódunk, észrevétlen feszültségben tartva életünket reggeltől estig, holott tudatosan a jelenben lenne érdemes élnünk, mert az mindig békés és boldog. Fontos, hogy újra felfedezzük ezeket az elfeledett belső értékeinket, mindehhez a tudatos jelenlét, éber figyelem gyakorlására van szükség.

Elhangzott, hogy ennek szellemében alakult meg a Lelki Köldökzsinór Egyesület immár három esztendeje, amely a fogamzástól a felnőtté válásig igyekszik felölelni és segíteni az egyéneket, családokat, és minél inkább nyitni a külvilág felé, hogy a küldetést mind többek megismerjék és csatlakozhassanak hozzá.

„Fontos az embereket képessé tenni arra, hogy tudatosan kezdjenek el magukról gondoskodni és a körülményektől függetlenül megtapasztalni a boldogságot. Legelső a mentális egészség: tiszta elmével tanulni és dolgozni. A nehéz helyzetekben is tudjunk elfogadóak lenni. A mentális egészségzavarok elvezethetnek a depresszióig, vagy a pánikhoz, de más szervi betegségek elindítói is lehetnek. Indulatosakká válhatunk, ennek nem kívánt következményével. Mindez az öntudatlan elméből fakad. A mai ember életéből olyannyira hiányzó testi-lelki-szellemi jólléthez segíti hozzá az érdeklődőket az egyesület által folyamatosan tartott, nyolc hét alatt nyolc találkozásból álló elméleti és gyakorlati mindfulness tréning” – hívta fel a figyelmet dr. Ördög János, aki második előadásában számos, a tréningnek köszönhető pozitív tapasztalatokat is megosztott a jelenlévőkkel a résztvevők saját élményeiből idézve.

A következő előadást dr. Balog Piroska klinikai és mentálhigiéniai felnőtt szakpszichológustól hallottuk, aki házastársi konfliktusok hatásairól beszélt. Konkrétan arról, hogy a szülők közötti megoldatlan viták milyen tünetekhez, betegségekhez vezetnek a gyermeki lélekben. Kiemelte, hogy főként a 2000-es évektől a válások száma emelkedett. „Kimondhatjuk, hogy azoknál a gyerekeknél „evidencia”, hogy depressziósak, agresszívek lesznek és viselkedészavarral küzdenek, akik gyakori tanúi szüleik meg nem oldott konfliktusainak. Könnyebben nyúlnak később droghoz, egyéb egészségkárosító szerekhez, gyakoribb közöttük a kriminalitás, az öngyilkosságra való hajlam.” – hallottuk.

Dr. Balog Piroska kitért arra, hogy mi is a konfliktus: gyakori, intenzív, durva, erőszakos, hangos vita. Azonban a másik „véglet” sem jó, amikor „jeges csend” uralkodik a családban a felek között. Amikor a szülők inkább kerülik egymást, nem beszélgetnek, kivonulnak a vitás helyzetekből.  Van-e jó konfliktus? – hangzott a kérdés. Kiemelte: minden családban adódhat nézeteltérés, azonban fontos arra törekedni, hogy azokat felnőtt módon rendezzék a szülők. A végén mindig van megoldás, kompromisszum.

Schell Gergely tanácsadó szakpszichológus, pár- és családterapeuta, tréner folytatta az előadások sorát. Ő a társas kapcsolatok fontosságára hívta fel a figyelmet. Feltette a kérdést: ki, hogyan áll a szomszédi kapcsolataival? Átjárunk-e egymáshoz, vagy pont ellenkezőleg, a rossz viszony miatt bosszant a másik jelenléte? A szomszédok legtöbb esetben felszínesen kapcsolódnak egymáshoz, de lehet jó viszonyt is kialakítani egymás között, időnként egy-egy kávéra átlátogatni a másikhoz és beszélgetni, ami nagyon jó hatással tud lenni a felekre. Aki nagyon magányos és krízishelyzetbe kerül, sok esetben magára marad mindezzel és egyedül nehezen tudja megoldani a problémáit. „Nagy a jelentősége a társas kapcsolatoknak, a várható élettartam is hosszabb azoknál, akik jó minőségű, kellő mennyiségű társas kapcsolatot ápolnak. Kevésbé égnek ki, akiknek baráti kapcsolataik vannak. Fontos, hogy az őket nyomasztó feszültségeket meg tudják valakivel beszélni. Akinek több barátja van, boldogabb.” – fogalmazott Schell Gergely.

Barta András senior mindfulness-tanár, szupervizor és addiktológiai konzultáns a mindfulness-ről, vagyis a tudatos jelenlétről, annak hasznosságáról beszélt. Kiemelten szólt a különböző függőségekről, az azok által okozott rabságérzetről. A függőségek kárt okoznak, elmondta, hogy mi magunk, emberek alakítjuk ki függőségeinket, amelyektől utána nagyon nehezen tudunk megszabadulni. Kipróbálunk dolgokat, és amelyikben örömünket leljük, elkezdünk ragaszkodni hozzá, ami káros szenvedéllyé válhat. A történelmi Buddhát idézte, aki azt mondta, hogy az emberek a vágyaik vonzásában élnek és arra törekednek, hogy minél előbb kielégítsék azokat. Vágyvezérelt világban élünk.
„A sóvárgásnak nem kell bedőlni, sem ellenállni, egyszerűen meg kell tanulni ezzel együtt élni tudatosan a jelenben.” – mutatott rá Barta András.

Dobó Katalin óvodapedagógus, pedagógia szakos tanár, bölcsész, a tudatos gyermeknevelésről tartott előadást a hallgatóságnak. Mint mondta, a tudatos gyermeknevelés tudattalan lépésekkel kezdődik, hiszen nem tanuljuk előzetesen azt, hogy hogyan leszünk majd jó szülők, hogyan kell gyermeket nevelni, mindezt a gyermekünk érkeztével tanuljuk meg.
„A tudatos gyermeknevelés első lépése, hogy találkozzunk belső önmagunkkal, belső univerzumunkkal. Kapcsolódnunk kell önmagunkhoz. A mindfulness minderre nagyon jó lehetőség, és arra is, hogy megértsük, kik is vagyunk. Fontos a gyermekkel a megértő, mély kapcsolat, a felelősségvállalás közös életünk történéseiért. Irányítástól, birtoklástól mentes gyermeknevelés a cél. Mindehhez mi szülők figyeljünk magunkra, és arra, hogy a belső konfliktusainkat rendezni tudjuk.” – fogalmazott Dobó Katalin.

Kámán Éva szociológus, mindful motherhood tréner szintén azt hangsúlyozta, mennyire sokat tud adni egy családnak a mindfulness, a tudatos jelenlét, a jelenben élés, az értő figyelem.
„Alapvető, hogy saját érzelmeinket is bele tudjuk vinni a döntéseinkbe. A rossz, fel nem dolgozott emlékeink lelki betegséget tudnak előidézni. Fontos, hogy ne azonosuljunk a rossz állapotunkkal, a rosszkedvünkkel.” – hívta fel a figyelmet Kámán Éva.

Az október 26-i konferencia délután ért véget konzultációval, baráti beszélgetésekkel abban a reményben, hogy a megkezdett munkát ebben a közös hivatástudatban tudják a résztvevők tovább folytatni, és minél többekhez eljuttatni.

Buschmann Éva

Buschmann Éva

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?