Termálvízzel fűthetnek

Október 10-én, csütörtökön ünnepelték hivatalos keretek között a Termálvíz komplex hasznosítása projekt átadását, melynek jóvoltából újabb korszerű, környezetkímélő megoldással gazdagodott Jászapáti városa.

Az önkormányzat Termálvíz komplex hasznosítása Jászapátin című projektje korábban pozitív támogatói döntésben részesült. A pályázat jóvoltából, a település városfejlesztési stratégiájának megfelelően a napenergia mellett már a termálvíz hőenergiája is bevonásra került a fosszilis energiahordozók csökkentése, a környezettudatos szemlélet megvalósítása érdekében. A mintegy háromszázötven millió forintos beruházás a végéhez érkezett, ennek kapcsán került sor az ünnepélyes átadóra a Jászapáti Polgármesteri Hivatal épületének udvarán.

A megjelenteket Móczó Zsófia, a Jászapáti Gazdaságfejlesztő Kft. ügyvezetője üdvözölte, aki örömét fejezte ki a látványban kevésbé, ám jelentőségét tekintve igen monumentális beruházás kapcsán. Hozzátette, hatalmas összegű pályázatról van szó, mely mögött rengeteg közös munka, tervezés és műszaki tevékenység áll.

A köszöntő gondolatokat Pócs János országgyűlési képviselő fűzte tovább, mindenekelőtt gratulált a projekthez, valamint köszönetét fejezte ki Piroska Miklósnak, tekintve, hogy a megyei közgyűlés elnöke jelentős szerepet játszott abban, hogy a Jászságba 1200 milliárd forint fejlesztési összeg érkezett. „Az országban nagyon sok helyen, amikor megnyertük a TOP-os fejlesztéseket kiderült, hogy emelkedtek a bérek, a járulékok, megnőttek a költségek és országos szinten mintegy harminc százalékban nem tudták az önkormányzatok befejezni a projekteket. Ahol lehetőség volt, ott hitelt vettek fel, abból fejlesztettek. Jászapátin a Gazdaságfejlesztő Kft, az önkormányzat és a vállalkozókkal való együttműködés sikere, hogy végig tudták vinni a projektet és átadták mindannyiunk örömére.”

Piroska Miklós a klímavédelem fontosságáról szólt a jelenlévőkhöz. Ez a téma napjainkban rendkívül fontos, szinte megkerülhetetlen terület, melynek érdekében mindenkinek tenni kell, legyen szó akár a kibocsátás vagy a fogyasztás csökkentéséről. A Jászság ezen a területen az elnyert projektekkel élen jár, és olyan eredményeket tudhat maga mögött az elmúlt években, amelyre az egész megye vonatkozásában büszkék lehetünk. „Egy olyan projektnek az átadóján lehetünk, amely a költség csökkentése által – melyet a következő időszakban fog produkálni – olyan megtakarításokat hoz a városnak, amit fel lehet majd használni egyéb, akár jóléti vagy bármely más kiadási célokra is.” – fogalmazott az elnök, majd a folytatásban átadta a szót Farkas Ferenc polgármesternek, aki a projekt részleteibe avatta be a hallgatóságot.

Mint fogalmazott, Jászapáti város fejlesztési stratégiájába messzemenően beleilleszkedik ez a koncepció, hiszen a megújuló energiaforrások hasznosítására ez idáig is nagy figyelmet fordítottak, úgy a napenergia, mint a meleg víz hőenergiája vonatkozásában. „Nagyon sok önkormányzati ingatlan fűtésére használjuk a termálvizet, melyekhez első lépésként megfúrtuk a termál kutat, ahol 57 celsius fokos vizet találtunk 880 és 950 méter mélységben. Jelenleg szivattyúzzuk, elindult a próbaüzem. A fűtés remekül működik.” – részletezte Farkas Ferenc, végezetül köszönetét fejezte ki a jelenlévő elöljáróknak, hogy a tárgyalások során töretlenül kiálltak a projekt mellett, ezzel pedig egy szebb, környezettudatosabb jövő lehetőségével ajándékozták meg a települést.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?