Megalakult a megyei közgyűlés

Ünnepélyes keretek között tartotta a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat alakuló ülését november 4-én, a Megyeháza dísztermében. A tizennyolc fős közgyűlésben a Fidesz-KDNP 11 fővel meghatározó erő, a második legnagyobb csoportosulás a Jobbik frakció három taggal, köztük Budai Lóránttal. A testület vezető tisztségviselőit is megválasztotta: az elnöki posztot Hubai Imre, míg az alelnöki titulust Borbás Zoltán töltheti be a következő öt esztendőben.

A konferanszié az ülés kezdetén köszöntötte dr. Berkó Attila kormánymegbízottat, dr. Bezdán Edit címzetes megyei főjegyző asszonyt, dr. Gulyás Zoltánt, a Területi Választási Bizottság elnökét, valamint megkülönböztetett tisztelettel fordult az újonnan megválasztott közgyűlési tagokhoz, a megjelent országgyűlési képviselőkhöz, a megyeszékhely polgármesteréhez, a jelenlévő állami szervezetek és egyházak képviselőihez, végezetül üdvözölt minden megjelent vendéget.

A Himnusz elhangzását követően az idén Jász-Nagykun-Szolnok megyei Művészeti Díjjal kitüntetett Szolnoki Légierő Zenekar érzelmek széles skáláját felvonultató ünnepi műsorának lehettünk részesei. A színvonalas előadásban felcsendült Müller József Jászkun indulója, Erkel Ferenc ünnepi zenéje és Ennio Morricone filmzene válogatásából is szemezgetett a Molnár János karmester vezényelte formáció.

Az alakuló ülést a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény értelmében a legidősebb képviselő, mint korelnök vezeti. Ez a tisztség ez alkalommal Rózsa Endre Bertalan urat, az MSZP listájáról megválasztott képviselőt illette, a folytatásban ő látta el a levezető elnöki teendőket a tisztségviselők megválasztásáig.

A voksolás lebonyolítását megelőzően a teljes számban jelenlévő testületet dr. Gulyás Zoltán tájékoztatta a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választási tapasztalatairól, valamint a megyei közgyűlés tagjai megválasztásának eredményéről. A részletes, minden adatra kiterjedő beszámolót követően sor került az eskütételre, majd a szavazatszámláló bizottság tagjainak megválasztása után Piroska Miklós, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés leköszönő elnöke tett javaslatot utódjára, Hubai Imre személyében. A FIDESZ-KDNP képviselőjét tizenhét érvényes szavazattal, egyhangúan választottak meg a következő öt évre a megyei közgyűlés elnökének.

A folytatásban az alelnöki pozíció betöltésére hangzott el indítvány, Borbás Zoltán (FIDESZ-KDNP) személye mellett további tizenhat érvényes igen szavazat szólt, így a megyei közgyűlés főállású alelnöki teendőit a jövőben ő látja majd el. A testület tagjai egyúttal a vezető tisztségviselők illetményéről és költségtérítéséről is döntöttek.

A megyei önkormányzat önállóan, demokratikusan, a nyilvánosság biztosításával végzi a hatáskörébe tartozó feladatokat, melyeket a jövőben is kimagasló színvonalon, a megyében tevékenykedő önkormányzatokkal, köztestületekkel, kamarákkal, szakmai és civil szervezetekkel, érdekképviseleti szervekkel, egyházakkal és állami szervezetekkel együttműködésben kívánunk folytatni – hangsúlyozta Hubai Imre. Beszédében kiemelte, továbbra is fontos feladatnak tekinti a megye gazdasági, társadalmi felzárkóztatása mellett a turizmus ágazatainak fejlesztését, a kulturális hagyományok ápolását, a megye lakosai egészségi állapotának javítását, az ifjúságügyi kérdésköröket, illetve a helyi és térségi értékek gondozását.

Az ünnepi közgyűlés a Szózat eléneklésével, valamint kötetlen beszélgetéssel egybekötött állófogadással zárult.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?