A kitartás, a szerencse és a siker

November ötödikén délelőtt a Szatmári Rendezvényházban Nagyvállalati Beruházási Támogatási (NBT) Program keretén belül mintegy hetven meghívott partner és vendég, valamint a kormány képviselője, Varga Mihály miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter jelenlétében került sor a Szatmári Kft. által elnyert támogatásról szóló okirat ünnepélyes átadására.

Az ünnepség ceremóniamestere, Molnár Mária megkülönböztetett tisztelettel köszöntötte a házigazda család mellett Varga Mihály miniszterelnök-helyettes és pénzügyminisztert, Marczinkó Zoltán István munkaerőpiacért és vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárt és a várost képviselő Szabó Tamás polgármestert, akinek elsőként adott szót.

Szabó Tamás bevezetőjében kiemelte a Jászberény városát ország-világszerte képviselő brandek jelentőségét. Ilyen ma is az Electrolux, ami a szívekben mai napig Lehelként létezik, ilyen a Jász-Plasztik és a Szatmári Kft., amelyek teljesen a mieink, itt születtek, itt nőttek naggyá a szemünk láttára. A jelenlévő partnereknek nem kell bemutatni a Szatmári Kft-t, de az ország lakói is nap-mint nap találkozhatnak kamionjaival, szaküzleteivel, malmaival, a boltokban kiváló termékeivel. A büszkeségen túl, hogy ez mind Jászberénynek köszönhető, talán a szoros partnerek sem tudhatják, hogy szerényen, de következetesen mennyit tett és tesz a Szatmári Kft társadalmi szerepvállalásával az itteni kultúra és sportélet támogatására. Felbecsülhetetlen a Szatmári lakópark szerepe a letelepedni vágyóknak történő lehetőség megteremtésével, vagy éppen a belváros szívében most elkészülő épületegyüttes várost formáló és szolgáló funkciójával. Ezt a nem teljes sort figyelembe véve is érzékelhetők azok az érdemek és értékek, amelyek a céget jellemzik.

Szatmári Zoltán folytatta a sort bizonyos értelemben, hangsúlyozva, hogy mérföldkő ez a nap a Szatmári Kft életében. Egy közel 30 éves, hosszú út fontos állomása, amely 1990-ben kezdődött. Szatmári Zoltán egy pici garázsban kezdte el feleségével a gázfűtéséhez szükséges készülékek és szerelvények árusítását. Jó döntés volt, hiszen folyt a lakossági gázosítási program, egyre több vásárló lett. Gyorsan kinőtték a boltot és 1996-ban megépült az első Szatmári áruház itt Jászberényben, majd elindult az országos terjeszkedés.

Pápa, Békéscsaba, Szeged, Nyíregyháza… sorolhatnánk. Egymást követték az áruháznyitások a stratégiailag fontos városokban. A lakossági piac mellett fontos partnerek lettek a viszonteladók és a kivitelezők, szerelők is. 2005-től az épületgépészeti profil fürdőszoba ágazattal bővült. Később építőanyagok is helyet kaptak a kínálatban.

Az elegáns áruházak, a széles áruválaszték, a kedvező Szatmári árak gyorsan közkedveltté váltak. A piaci sikerek lehetővé tették a további áruházak nyitását. Mára már 35 áruházban és 12 projekt- és nagykereskedelmi irodában kínálja a Szatmári Kft a termékeit.

1999-ben mindezek hátteréül megépült a cég logisztikai központja, ami 2010-re megtriplázta méretét, de ez a méret mára kicsinek bizonyult. A Szatmári Kft minden évben újabb és újabb fejlesztéseket valósított meg. A további fejlesztések hátráltató tényezőjéévé vált, hogy a raktározási, logisztikai kapacitás kihasználtsága jelenleg száz százalék felett van. Ezen helyzet megoldása a raktározás fejlesztése, ezért született döntés a beruházásról.

A főbb szempontok között szerepelt a piacvesztés megakadályozása, a hatékonyság növelése, a biztonsági előírások maximális teljesítése, az energiahatékony, környezetbarát folyamatok megvalósítása, az egyre égetőbb munkaerő gondok megoldása, ugyanakkor lehetőség biztosítása újabb munkahelyek teremtésére, és nem utolsó sorban lehetőség újabb áruházak nyitására az országban még nem lefedett területeken.

Ezen célok megfogalmazásával már adottak is a mostani beruházás főbb elemei: úgymint a raktárkapacitás bővítése, automata raktárrendszer kiépítése, polcos állványrendszer bővítése, speciális emelésű targoncák beszerzése, hulladékbálázó beszerzése, a targoncákat töltő napelemes rendszer kiépítése, a fejlesztéshez kapcsolódó szükséges informatikai fejlesztések.

Szatmári Zoltán azt is elmondta, hogy mit remélnek a beruházástól. Ez egy modern, minden előírásnak megfelelő raktárbővítés és automatizálás, amellyel a beruházás utáni öt év alatt a Szatmári Kft húsz új munkahelyet is teremt. A tervek szerinti öt automata gépsor a már meglévő és a fejlesztéssel párhuzamosan épülő új csarnokba kerül. A beruházással elérhető a Szatmári áruházak áruellátásának gyorsabbá és kiszámíthatóbbá tétele, illetve lehetővé válik a közeljövőben 2-3 új áruház megnyitása. Nem utolsó szempont, hogy a kormánnyal egyeztetve hét év alatt ötven százalékos béremelésre készülnek.

A 800 ezer négyzetméteres bázison jelenleg napi 37 kamion szállít be és ugyanannyi ki a 9,2 milliárd forint értékű raktárkészletre alapozva. Szatmári Zoltán bízik a csapatban, a kitartásukban, a cég jövőjében.

Varga Mihály a Szatmári család elismerésével kezdte beszédét, kifejtve, hogy a kitartó munka és a szerencse sikeressé tette a céget. Ő maga nem ritkán találkozik a cég eredményeivel, a közelmúltban Törökszentmiklóson egy korszerű kukoricamalom átadásának örülhettek közösen. Hangsúlyozta, nincs egyedül a Szatmári Kft. a városban, a Trend, a Jász-Plasztik, a Ferro-Press ugyancsak számíthatott mások mellett kormányzati támogatásra, ahogy összességében maga a város is: Jászberényben 10 milliárd forint értékű beruházás valósult meg a kormány, a cégek és a város közös erőfeszítésével.

Jászberényben mindig történik valami, amiért érdemes és jó ide jönni – mondta a miniszter, aki értesült az október 13-ai itteni választásról – hajszál került a levesbe –, de elsősorban is megköszönte azoknak a részvételt, akik a demokrácia ünnepén elmentek szavazni. Elmondta, hogy országosan tíz helyen lesz új választás, nemcsak itt. – Bármi lesz az eredmény, Jászberényben folytatni kell az elkezdett fejlesztéseket, csak az együttműködés eredményezheti a további fejlődést, nem a háborúskodás.

A miniszter kitekintett országos, sőt uniós távlatokra is, kiemelve, hogy a Nyugat-európai 1,4 százalékos növekedésnek több, mint háromszorosa volt a magyarországi 5 százalék fölötti eredmény. Lesajnált országból a legjobban fejlődőek lettünk. Persze nem azért dolgozunk, hogy a szép számokat nézegessük, hanem azért, hogy mindig egy kicsivel jobban éljünk. A reálkeresetek nyolc százalék feletti növekedése azt jelenti, hogy gyakorlatilg egy havi fizetéssel többet vihetnek haza az emberek.

Részletezte röviden Varga Mihály a sikeres gazdaságpolitika hátterét is: a gazdaság szereplőinek 2016-os megállapodása tette lehetővé a munkát terhelő járulékok folymatos csökkentését 27 százalékról 17,5-re, és majd még tovább, az adócsökkentést, a munkanélküliség leszorítását. Az országban az aktív népesség 70 százaléka dolgozik, itt a megyében 139 ezerről 166 ezerre nőtt a foglalkoztatottak száma. Konkrétan Jászberényben a munkanélküliek száma 4 ezerről a negyedére esett, ami 3,1-es rátának felel meg.

Beszédét a városra visszakanyarodva fejezte be, emlékeztetve arra, hogy nemcsak a Nagyberuházások Támogatási rendszerével állt a kormány a város és cégei mögé, de akkor is, amikor 2,8 milliárd forint adósságától szabadította meg, és átvállalta a Dalkia-per százmillióinak kifizetését is, hogy Jászberény fellélegezve a fejlődésre koncentrálhasson. Ezekkel a lehetőségekkel Jászberény városa élt.

Vélemény, hozzászólás?