A hatpontos terv garantálja az Electrolux dolgozók elhelyezkedését

November hetedikén, csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Jászberénybe érkezett a Gazdaságfejlesztési Fórum megnyitójára. A miniszter interjút adott lapunknak.

Jól tudott együttműködni a Jászság és a kormány az elmúlt időszakban?

Egy térség fejlődése szempontjából nagyon fontos, hogy a parlamenti képviselő és a polgármester hogyan tud együtt dolgozni. A Jászságban Pócs János képviselő úr és Szabó Tamás polgármester úr egészen kiváló párost alkot e tekintetben. Amennyiben zavartalan a közös munka, sokkal könnyebb a kormánnyal való együttműködés is.  A siker kulcsa ez a hármas egység a város vezetője, a térség parlamenti képviselője és a kormányzat között. A Jászság esetében ez jól működik, ami meglátszik a térség fejlődésén.

Milyen lehet az együttműködés a kormány és Jászberény között a vasárnapi választás után? Nyilván, ha a jelenlegi polgármester nyer, akkor talán újabb lendületet kap. Az viszont a kormánynak is kihívás lehet, hogy azzal, aki itt a kampány alatt és öt éve folyamatosan szidalmazza, tolvajozza őket, mennyire őszintén lehet együttműködni.

Jászberényben az Electolux döntése miatt előállt egy súlyos probléma. Fontos leszögezni, hogy ennek a globális kapacitásátszervezési döntésnek Jászberényhez és a jászberényiekhez semmi köze nincsen. A világgazdaság rendkívül gyorsan és dinamikusan változik és ezek a világgazdasági változások a nagyvállalatok globális stratégiájában is visszaköszönnek. A nagyvállalatok innen több száz vagy ezerre lévő központjaiban az ilyen döntések meghozatalakor nem egyes településekben gondolkodnak. Viszont ezt a helyzetet most meg kell oldani. A megoldáshoz pedig le kell ülni és keményen dolgozni. Szabó Tamás bizonyította, hogy ő akar és tud dolgozni, megoldást találni.  A másik oldalról egyelőre csak hőbörgést hallunk. Itt most nem erre van szükség, mert a hőbörgéssel nem lehet nyolcszáz ember számára munkahelyet teremteni, hanem dolgozni kell kőkeményen, aprólékosan, pontról pontra.  Mi ezt tettük az elmúlt hetekben, amikor összeraktuk azt a hatpontos megoldást, amellyel a jövő év elejétől kezdve ütemezetten elbocsájtott Electrolux dolgozónak munkahelyeket tudunk teremteni. Nehezen tudom elképzelni, hogy ezt a megoldást végre lehessen hajtani valakivel, aki nem volt része a megoldás kidolgozásának, illetve hogy ezt a komplex megoldást érvényre tudná juttatni olyasvalaki, aki még korábban soha nem foglalkozott ilyen problémával.

Miből áll az említett hatpontos megoldás?

Először is van két új kormányzati megállapodás két új beruházásról. A már régebb óta Jászberényben működő Rosenberger most 6,5 milliárd forintból kapacitást bővít, amihez a kormány egyedi kormánydöntéssel a maximálisan adható vissza nem térítendő támogatást ad. A beruházás nyomán 150 új munkahely jön létre. A berényi Szatmári Kft. pedig 680 millió forint kormánytámogatással 1,4 milliárd forintos fejlesztést hajt végre, ami harminc új munkahelyet és további fejlesztési lehetőségeket jelent.

A harmadik pont, hogy a térségben egy kifejezetten jól ismert, magyar tulajdonú, közepes méretű céggel folytatunk tárgyalásokat egy 3,5 milliárd forintos ipari hagyományteremtő beruházásról, amely szintén új munkahelyeket teremt. A cég nevét a következő hetekben jelentjük be.

Az Electrolux 330 ezer porszívó gyártását bérmunkába akarja kiadni, amire két berényi cég pályázik. Ezek a vállalatok kormányzati támogatást kapnak, így nagy eséllyel pályáznak arra, hogy a porszívógyártás ezen része számos dolgozónak munkahelyet teremtve, illetve megőrizve Jászberényben maradjon– ez az akcióterv negyedik pontja.

Továbbá összehoztuk az Electrolux vezetését két, a térségben működő, jó nevű német céggel, – a ThyssenKruppal és a  ZF Hungaria Kft-el –, akik számítanak az Electroluxtól távozó, jó szakmai kvalitással rendelkező dolgozókra.

A hatodik pont az Electrolux jól felszerelt, korszerű csarnokainak felhasználása, hiszen ott található egy 14 ezer, valamint egy 5700 négyzetméteres csarnok is. Az Electrolux gyártóbázisán felszabaduló infrastruktúra azonnal kiajánlható a kész gyártási infrastruktúrát kereső partnereknek.

A felvázolt megoldási terv garantálja, hogy az Electroluxban a munkájukat elveszítő emberek nem lesznek munkanélküliek és Jászberény sem fogja megérezni a vállalat kapacitásleépítését, valamint, hogy a helyi gazdasági szereplőket is alapvetően pozitív hatások érjék.

Együtt kell élnünk az az Electrolux jelenséggel, vagy inkább higgyünk német tanácsadók jelzésének, miszerint nem fog recesszióba süllyedni Németország, akihez erősen kötődünk gazdasági szálakkal?

Az Electrolux döntésének semmi köze a recesszióhoz. 2014-ben például a Microsoft felvásárolta a Nokiát, és úgy döntöttek, hogy mivel Dél-Kelet Ázsiában olcsóbb a termelés, az európai gyáraikat bezárják és átviszik a termelést Vietnámba. Komáromban egy több mint tízezer főt foglalkoztató Nokia üzem volt, de a komáromiaknak semmi közük nem volt ahhoz, hogy miként dönt az új tulajdonos Microsoft a Nokia kapcsán. Ott is fel kellett lépnünk, meg kellett oldanunk a kérdést. Ebben az esetben is sikerült megoldást találni, nem maradt senki munka nélkül. A világgazdaság átalakulóban van, ennek a tempóját egyre inkább Keletről diktálják, innen érkeznek a legújabb technológiák is, amelyek a siker előfeltételei. Ennek nyomán a globális vállalati döntések is inkább a vállalatokon belüli átcsoportosításokról szólnak. A jászberényi történet sem a recesszióról szól, hiszen nem az történik, hogy az Electrolux felére csökkentené a globális tevékenységét. Hanem bizonyos tevékenységét itt folytatja, bizonyos tevékenységét meg máshol. Mindennapos jelenség, hogy a világpiaci változásoknak megfelelően a globális vállalatok egyik helyről a másikra helyezik át a termelési vagy kutatási kapacitásaikat. Ennek a jelenségnek mi hol győztesei vagyunk, hol pedig megoldandó kérdésekkel találjuk szembe magunkat.

Sőt, felemás a hazai helyzet, hiszen Nyíregyházán meg fejleszt az Electrolux.

Nem igaz, hogy Jászberény kárára nyert volna Nyíregyháza. Az Electrolux egy komplex döntést hozott, amelynek részeként a vállalat bizonyos egységeiben,– most éppen Nyíregyháza ide esik –, fejlesztenek, bizonyos kapacitásaikat pedig leépítik. Néhány, úgymond „alacsonyabb hozzáadott értékű”, egyszerűbb terméknek az Electrolux portfóliójából történő kivonása zajlik most Jászberényben. Nem a termékek gyártása szűnik meg, hanem a gyártás helyszíne kerül máshová.

Tehát akkor Jászberénynek tulajdonképpen az a szerencséje, hogy itt van képzett szakembergárda, megvan az infrastruktúra, a csarnokok, vagy az, hogy némelyik cégünk maga is tud porszívót gyártani szinte holnap reggeltől?

A szerencse egyrészt az, hogy a városvezetés nem esett pánikba a hír hallatán, hanem nekiállt dolgozni, és megoldani a helyzetet, másrészt pedig az, hogy több olyan beruházót is sikerült találni, akik már korábban is jászberényi beruházást fontolgattak. Most ezek a döntéseik új erőre kaptak, hiszen a kialakult helyzet számukra új lehetőségeket teremtett. Harmadrészt, az Electrolux Jászberényben olyan infrastruktúrával rendelkezik, amelyet Magyarországon számos beruházni szándékozó vállalat keres. Ma Magyarországon nagyon kevés kompletten álló, 15 ezer négyzetméteres gyártócsarnok van, ahová csak be kell menni, be kell vinni a gépeket és meg is lehet kezdeni a gyártást, erre pedig nagy a kereslet.

Tehát nem lesznek leamortizálva a kiüresedő csarnokok?

Biztos vagyok benne, hogy nem. Mivel Magyarországon a gazdasági növekedés jelenleg 5,2 százalék, minden egyes ilyen infrastruktúra foglalt. Mindenhol gyártanak, mindenhol termelnek, mindenhol tevékenykednek.

Lehet, hogy újra kell gondolni bizonyos értelemben a demokrácia eszközrendszerét is, hiszen Ön idejött és azt mondta, ez a hat pont a megoldás. Tehát tényeket hozott, megoldási lehetőségeket. Ugyanakkor aránytalanul megnőtt a súlya Jászberénynek az országos politikában, minden létező ellenzéki párt és szövetség vezetője jött a napokban, vagy jön a választásokig.

Ez is azt mutatja, hogy milyen fontos a város.

A szavazó nem tud eltévedni ebben a rengetegben, amikor van a tényszerű hat pont, és van a másik oldal, amelyik azt mantrázza, hogy a kormány és pártja minden szinten lop, csal, hazudik, ők viszont becsületesek, demokratikusak és mennyire jobbak?

Nézze, ez egy választási kampány. Ezen nem kell és nem is szabad meglepődni, megsértődni meg főleg. El kell végezni a munkát. Mi ezt megtettük, megtaláltuk a megoldást. Ezt be kell mutatni az embereknek, most éppen ez történik. Én mindig is ellene voltam annak, hogy az embereket ne nézzük elég érettnek arra, hogy a saját érdekeik alapján hozzák meg döntéseiket. Tehát a választók meghallgatják a mi megoldási javaslatunkat, meghallgatják a másik oldal javaslatait, és eldöntik, hogy a kettőből melyik szimpatikus a számukra.

Vélemény, hozzászólás?