Örkény a maszk mögött

A Múzeumok Őszi Éjszakája eseményhez kapcsolódóan alakult át teátrumi térré a Hamza gyűjtemény október 26-án, este, amikor a Dvorák Patka Színház előadóinak produkcióját élvezhette képzőművészeti alkotások díszletében a nagyérdemű.

A vidéki múzeumok gyűjteményének és kiállításainak színvonala ugyanolyan magas és értékes, mint a fővárosi intézményeké – ez az egyik fontos üzenete a szeptember 23-a és november 10-e közötti időszakot felölelő Múzeumok Őszi Fesztiváljának. A jelmondatot szem előtt tartva társművészetekkel összevont élményeket kínálnak a szervezők, színesítve ezzel a múzeumok mindennapi szolgáltatásait.

Dvorák Gábor és Patka Heléna már visszatérő vendég városunkban, nem egy alkalommal repítették el a kicsiket a mesék világába a hétvégi Családi Matinék alkalmával. Ezúttal leginkább a gyermeklelkű, irodalomismerő felnőtteket célozták meg Örkény István közkedvelt novelláinak pantomim köntösbe öltöztetett változataival.
A Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas író a világirodalmi rangú magyar groteszk próza megteremtője, szerzeményeiről még azok is hallottak, akiknek egyébként nem kenyerük a lírai megnyilvánulás. Ennek fényében nem csoda, hogy a Hamza Múzeum kiállítóterét zsúfolásig megtöltötték a literatúrára kiéhezett érdeklődők, akik számára igazi befogadó színházi hangulatot teremtettek a vendégszereplők.

Örkény szerint az Egypercesek – rövid terjedelmük dacára – egész regényekkel, sőt, regényciklusokkal felérő alkotások, hiszen kevés szóval szeretnének közvetíteni megannyi mondanivalót. A novellákat átható szellemiségre reflektáltak az előadásban szereplő egy, vagy pár perces jelenetek is, melyek kisebb drámákat sűrítettek magukba anélkül, hogy akár egy pisszenés is hallatszott volna. A rövid humoreszkszerű epizódokat látva az élet egy-egy kiragadott eseményének, villanásnyi gesztusoknak, mozdulatoknak rendkívül tömör, lényegre törő ábrázolásainak lehettünk szemtanúi.

Farkas Edit a beharangozóban hangsúlyozta, az előadás nem az ismert novellák dramatizált változata, de a pantomim maszk mögött felsejlő érzelmekben, a szórakoztató, mégis abszurd jelenetekben akaratlanul is a tragédiákat komédiaként értelmező szerző gondolatisága mutatkozott meg.
A Dvorák Patka társulat a kis színházak meghitt, apró rezdüléseket, misztikus történéseket is feltáró varázslatával ajándékozta meg a nézőket, akik a hazaút alatti diskurálás során egyetértettek, Örkény is jókat mosolygott volna a szófukar bohózat sokatmondó fricskáin.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?