Mexikóba utaztak a táncosok

Ismét útra keltek néptáncosaink, hogy a tánc és a muzsika nyelvén hirdessék a magyar kultúra sokszínű szépségét. A Mexikóban bemutatásra szánt kulturális kincsből kaptunk egy szeletnyi összeállítást a Jászság Népi Együttes Magyaroké című produkciójából október 11-én, péntek este a Lehel Film- Színházban.

Elsőként Szigetvári Józsefet, a CIOP elnökét szólította mikrofonhoz Gál-Dobos Beáta műsorvezető. Az elnöknek már második alkalommal adódott alkalma az együttes mexikói turnéján közreműködni, ennek apropóján röviden bemutatta a CIOP nemzetközi szövetséget, amely 49 éve azon fáradozik, hogy a szellemi kulturális örökséget közvetítse. A szervezet alapító tagjai között volt Magyarország is. A hazai tagok legfőbb feladata, hogy hazánkba hozzanak külföldi együtteseket, a magyar kultúrát pedig bemutassák a nagyvilágban. Monterrey, Mexikó gazdaságilag legerősebb városa ad otthont a fesztiválnak, amelyen a néptánc csak egy keskeny szelete a balettől a popzenéig bemutatásra kerülő repertoárnak. Szigetvári József megköszönte mindazok támogatását, akik hozzájárultak ahhoz, hogy a Jászság Népi Együttes magasra emelhesse a magyar lobogót Mexikóban. Az együttes sokévi munkásságával méltó képviselője lesz a kulturális fesztiválon hazánknak.

Óriási öröm a városnak és a táncosok nagy családjának ez a megtiszteltetés, ahol a város kulturális gyöngyszeme megmutathatja a világnak, mi a magyar néptánc, mi a Jászság és mi Jászberény – emelte ki köszöntőjében Szabó Tamás polgármester. A múltban elért sikerek, a jelen eredményei alapozzák meg az utat a dicsőséges úton való tovább haladáshoz. Mindazt a minőséget, amit már a profi néptánc jelent. A tudás, az ismeret már megvan mindezekhez, már csak a megfelelő feltételeket kell megteremteni. A város az előzőekhez hasonlóan támogatni fogja az együttest munkájában, szerepléseiben.

Pócs János örömteli bejelentéssel nyitotta köszöntőjét. Ismertette, hogy a hamarosan a helyszínre érkező Fekete Péter államtitkár tízmillió forinttal támogatta meg az együttes mexikói útját. Szabó Tamás polgármesternek szintén megköszönte a támogatást, amit az együttesnek nyújt. A továbbiakban a polgármester szavait idézte, miszerint egy város nem a lélekszámától város, hanem attól, hogy van benne munka, megélhetés, sport és kultúra. Az, hogy Jászberény a gazdasági büdzséből minden évben négy-ötszáz milliót kultúrára ki tud szorítani, igenis nagy dolog! A folytatásban egy személyes tárgyat, emlékképet mutatott be a közönségnek, amelyen a felirat a megfontoltság, a kitartás és a bizalom szavakat formálta. Kísérje ez az üzenet az önök életét, munkáját, sikerét a továbbiakban is! – kívánta az országgyűlési képviselő.

Az időközben megérkező Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, Fekete Péter a magyar kultúra sokszínűségére hivatkozva hagyományaink egy egész más területéről hozott tárggyal érkezett. Nevezetesen egy szarvasgomba-turkáló bot volt a tarsolyában a közönség legnagyobb derültségére. Természetesen nem véletlenül került oda, hiszen a Jászság Európa egyik leghíresebb szarvasgomba-lelőhelye, a Jászság teszi Magyarországot a szarvasgomba nagyhatalmává. Ez a bot volt az az eszköz, amivel 2014-ben kiturkálták a rekorder méretű szarvasgombát a jászok. Akkor Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek ajándékozták, majd a Mezőgazdasági Múzeumba került. Most azért hozta el az államtitkár, hogy emlékeztessen rá, micsoda kincseket rejt a Jászság.

A Jászság Népi Együttes két év múlva ünnepli fennállásának ötvenedik évfordulóját. Fél évszázad a közösségi létben a generációk egymásra találását és a tapasztalat átadását jelenti. A Jászság Népi Együttes változatlan intenzitással működik megalakulása óta. Az egymást váltó generációk ugyanolyan érdeklődéssel fordulnak a népi hagyományok, a zene, a tánc, a népi kultúra irányába. A fennmaradáshoz mindemellett szükség van a közönség és a közösség érdeklődésére és szeretetére is. A kettő találkozásából születik a néptánc nemzedékeken és nemzeteken keresztül felülívelő beszédformája. Nyelv, amely kifejez, elmond, emlékezik mindenféle verbalitást kikerülve. Minden nemzet a néptáncában, népzenéjében, népköltészetében definiálja jelenkori identitását. A ma este mindannyiunk épülésére és kedvünkre fellépő együttes a magyar paraszti és népzenei kultúra hagyományainak felkutatására, illetve hiteles átadására szerződött a közönségével és a közösségével.

Az államtitkár végezetül azt ajánlotta, a boszorkányosan mozgó csizmák, pörgő szoknyák kavalkádjában figyeljük meg műsor közben az arcokat, amelyekről a páratlan derű, az energia és életöröm sugárzik. Mosolyogjunk velük együtt, akik a tavasz felelőtlen vidámságát és az ősz érett bölcsességének zamatát közvetítik felénk! Ünnepeljünk velük és bízzunk abban, hogy a Jászság Népi Együttes hamarosan profi közösséggé válik, amelyhez az államtitkárság részéről minden támogatást megadok – emelte ki Fekete Péter.

A beszédeket követően Pálházi Bence és Bandája jóvoltából felcsendült a muzsika, amelynek dallamaira a JNE mellett az Árendás és a Jártató Ifjúsági Táncegyüttes merítésében láthattunk Nagy-Magyarország csodálatos néptáncaiból remekül megszerkesztett koreográfiákat.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?