Jótékonyság zenével és költészettel

Magyar Anita jótékonysági könyvbemutatójára, valamint az általa meghirdetett Diákok verselő lábnyomai című verspályázat eredményhirdetésére szombat délután került sor a Nagyboldogasszony iskola tornatermében.

A közelmúltban negyvenedik születésnapját ünneplő költőnő különleges meglepetést kívánt a jeles napra. Azt szerette volna, ha ezúttal ő adhat ajándékot, mégpedig jótékonyság formájában. Ennek apropóján első verseskötetét zenés-irodalmi jótékonysági rendezvényen kívánta bemutatni és a rendezvény, valamint az ott eladott könyvek bevételét a Jászberényi Szent Ferenc Egyesített Szociális Intézmény részére ajánlotta fel. A befolyt összegből új rehabilitációs eszközöket, gépeket tud vásárolni az intézmény. A rendezvény fő támogatója dr. Novák István plébános atya, a Nagyboldogasszony iskola főigazgatója, a fővédnöke Pócs János országgyűlési képviselő volt. A műsort a Palotásy János Zeneiskola tanárainak és növendékeinek műsora színesítette.

Kelemen Csilla, az est háziasszonya dr. Novák Istvánt kérte fel a rendezvény nyitóbeszédének megtartására. A főigazgató emlékeztetett, hogy annak idején az apostolokat az egymás iránt kinyilvánított szeretet különböztette meg a pogányoktól. Ma egy közösség erejét az mutatja meg, ha a szavaktól elrugaszkodva a tettek mezején mutatkozik meg a szeretet. Örömmel karoltuk fel ezt a kezdeményezést, amelyben Krisztus tanítása mutatkozik meg. Ebben a két órában lehetőségünk van jót cselekedni, és egy kicsit együtt érezni azokkal, akik rászorultak, elesettek, a segítségünkre utaltak – fogalmazott a főigazgató, majd megköszönte Magyar Anitának a kezdeményezést, a felajánlóknak a támogatást, és az idősek otthonának, hogy elfogadták a segítséget.

Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője a családi emléktárból merített személyes emlékeit megosztva szemléltette, mit a jelent az ember életében az irodalom, a költészet, a zene. Ezekkel a kulturális eszközökkel gyönyörűen kifejezhetjük érzelmeinket, szóljanak azok akár családi kötelékekről, szerelemről, hazaszeretetről.

Az adományokért Bozóki Jánosné, a Szent Ferenc Egyesített Szociális Intézmény intézményvezetője mondott köszönetet a demenciáról szóló rövidfilm, illetve a szociális otthon életét bemutató képsorokat követően.

A műsor díszvendégeként Rékasi Károly jászberényi születésű színművészt tisztelhettük, aki nagy átéléssel adta elő a költőnő verseit. A költemények az emberi lét széles skáláját ölelik fel. Beszélnek szerelemről, betegségről, érzelmi bántalmazásról, a fiatal és idős kor problémáiról és szépségeiről. Hangvételükben ugyanilyen változatosságot mutatnak a könnyed tréfától a szomorúságig, mély gondolkodásra késztető sorok bújnak meg a rímek között. A költőnő Kelemen Csilla faggatózása nyomán elárult néhány vers írására ösztönző körülményt, érzelmi rezdülést, momentumot, ami papírt és tollat óhajtott. Megtudtuk, Anita már egészen fiatalon megpróbálkozott a rímfaragással, kezdeti próbálkozásaiban szívesen írt például a szívéhez közel álló tanítókról.

Talán azokból a költőpalántákból is kötetet kiadó írók lesznek egyszer, akik szárnyaikat bontogatva jelentkeztek a versíró pályázatra. Összesen 86 diák 105 verssel indult a megmérettetésen. A támogatóknak köszönhetően valamennyien ajándékcsomagban részesültek az elismerő oklevelek mellett. Életkor szerint kategóriánként különdíjat és helyezéseket is hirdettek a három legjobb számára, akik értékes ajándékban részesültek. Az első korcsoportban Utasi Abigél Kincső, a másodikban Kovács Eszter Tamara, a legidősebbek közül pedig Bustó Ivett bizonyult a legjobbnak a zsűri szerint.

A díjakat Rékasi Károly adta át, majd felolvasta a nyertes pályaműveket, amelyekről elismeréssel szólt. Külön kiemelte, hogy meglepődve, ugyanakkor nagy örömmel tapasztalta, milyen sok tehetséges fiatal él szülővárosában. Boldogan vállalta el a felkérést, mert mindig jó ide jönni, jó Jászberényben lenni. Az ifjú költőknek kitartást és további sikereket kívánt.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?