Ha kérdez az olvasó

Ezekben a napokban a szokásosnál is többször állítanak meg az utcán, és érdeklődnek a választások végső kimeneteléről, hogy mi miért történt, és mi várható. Ha kérdez az olvasó, akkor is illik elmondani a véleményemet, ha kényes az időpont.

Három különösen fontos kérdés merült föl: az Electrolux körüli fejlemények, mi van a választási csalással, és működőképes lesz-e a képviselő-testület november 10-e után? Ezekre a kérdésekre szerencsére lehet tárgyszerűen, a logika tisztaságával válaszolni. Kivétel az Electrolux esete, ezért erről egy sztorit elevenítek fel most a leépítés előtt. Emlékeinkbe idézhetjük jó néhányan a városban az Electrolux jászberényi gyára korábbi fejlődésének örömteli perceit. Hoztak ide gyártást Svédországból, Dániából, Olaszországból és még Kínából is. Mi örültünk és büszkék voltunk, Svédországban tiltakozott a kormány, Dániában a királyi család is részt vett a tüntetésen, és nem volt ez másként Olaszországban sem: náluk is nagy volt a felzúdulás. Ezt az utóbbi esetet idézem fel atyai jó barátom révén, aki részt vett az ottani gyártósor áttelepítésében ide a városunkba. Egy hónappal az áttelepítés előtt egy műszak nélküli délutánon a néptelen gyárcsarnokban mutatták meg a magyar szakembereknek, hogy mit kell áttelepíteni. A helyiek erről mit sem tudtak, az új igazgató, aki a feladatot kapta német származású, tehát még arra is ügyeltek a cég központjában, hogy a berényi szakemberek inkább németül kommunikálnak jól, mint angolul.

A döntés olaszországi ismertetését követően rendőrségi védelem mellett hozták el a berendezéseket. Az említett helyszínek egyikén sem tudott közbe avatkozni senki. A Jászberényt érintő döntés egy szomorú kedden délután derült ki, a másnapi szerdai magyar kormányülésen már kiemelt téma volt, és még aznap két miniszter érkezett Jászberénybe jelezni a város vezetésének a kormány segítő szándékát. Nekem ennyi ismeretem van, s a kérdést talán fel se kell tenni, hogy egy ekkora világcég döntését vajon ki képes utólag befolyásolni – főként, hogy az országban marad és fejleszt – bár sajnos másutt.

A másik kérdés az új önkormányzat működőképességére vonatkozott, és arra, hogy az egyes oldalak képesek-e ígéreteiket beváltani. A matematika segítségét kérve alsótagozatos szinten is látszik, hogy a két oldal az október 13-i eredmények szerint hét-hétre áll, így egyenlő erők feszülnek egymásnak, vagy a feladatoknak a város érdekében. A mérleg nyelve a Mi Hazánk Mozgalom képviselője lehet, aki ügyek mentén kíván politizálni. Nem matematika, de tény, hogy jellemzően országosan nem a Jobbik mellé szokott fölsorakozni a mozgalom. Ha november 10-én Budai Lóránt nyer, akkor áll ez a hét-hetes patthelyzet. Tehát az első esetben egyforma erők állnak szembe, a másikat egyik fél sem tudja átlépni, és nyilván mindegyikük ragaszkodni fog a maga elveihez, amennyire tud. Az ígéretek beváltása csak részlegesen és kompromisszumokkal lehetségesek. Ha Szabó Tamásé marad a polgármesteri szék, akkor a két erős oldal tekintetében nyolc-hatra módosul az arány a Fidesz-KDNP javára.

A harmadik a legkényesebb kérdés, hogy történt-e választási csalás. A megyei Területi Választási Bizottság szerint igen. Ennek a szervnek a döntését a hozzá elsőként fellebbező dr. Gedei József éppúgy elfogadta, mint a másik oldalról Kis-Némethné Király Éva, noha mindketten alulmaradtak a döntés értelmében egyéni körzetükben. Budai Lórántnak joga volt fellebbezni a Szegedi Ítélőtáblához, az oda küldött fellebbezést a bíróság azonban nem vizsgálhatta, hiszen nem volt aláírva, hitelesítve. Jó jel az alaposságra ez a figyelmetlenség? Így a bíróság nem erősíthette meg a tvb csalási határozatát – ami azért sokkal rosszabb eset lett volna, mint a figyelmetlenség. Igaz, el sem utasíthatta épp emiatt a tvb döntését. Nincsenek kétségeim, hogy ezt a két lehetőséget az olvasók kimondottan pártállásuk és szimpátiájuk alapján ítélik meg. Én nem!

Vélemény, hozzászólás?