Természet és ember

A Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria október 19-én, a Magyar Festészet Napja alkalmából rendezett Őszi Tárlatot, melyen a gyűjtemény Képzőművészet-barát Körének alkotói mutatták be legújabb műveiket.

A változatos stílusú és hangulatú alkotásokkal tarkított kiállítást Farkas Edit, a múzeum igazgatója nyitotta meg. Köszöntőjében ismertette a Magyar Festészet Napja alkalmából a városban lebonyolított eseménysorozatot, melyhez az intézmény is csatlakozott őszi tárlatuk bemutatásával.

Ráhangolódásképp Verebes György sorait osztotta meg a nagyérdeművel. „Mit tesz a festő? Színt kever, pigmentet old, felületet alakít, síkba teret formáz, anyagot gyúr látvánnyá, a látványból mondandót, üzenetet képez. Környezetet, élettereket ruház fel szépséggel, harmóniával, kérdőjelekkel és felkiáltójelekkel. Felzaklat és elsimít, könnyekre fakaszt, üvöltésre késztet és megnyugtat. A festő a látható világ esszenciáját gyúrja képanyaggá. De a festő ennél sokkal többet tesz: hozzáállást, látásmódot, szemléletet alakít.”

Ehhez a gondolatmenethez csatlakozik a múzeum már 2005 óta a Képzőművészet-barát Egyesület tematikus kiállításaival, majd 2015-től az egykori egyesületből alakult múzeum baráti kör részére, a kétévente megrendezett, új alkotásokat bemutató Őszi Tárlattal.

„Ahány kiállító, annyi – sőt, még több – technika, gondolat és benyomás.” – fogalmazott Farkas Edit a bemutatott alkotások jellemzésekor, melyek két fő irányt, a természet, valamint az emberi lét témaköreit jelenítik meg. A kisteremben az emberábrázolás számos jó példája mutatkozik meg, Nagyné Koncz Éva természethű Kingájától Dömök Gizella egészen szürreális olajképéig, az Újjászületésig igen széles a merítés.

A folyosón ablakokat láthattunk, szó szerinti és átvitt értelemben. Deli Julianna akvarelljei a való világ arcait mutatják meg nekünk, míg Velkeiné Pócz Ilona az álmok birodalmába enged betekintést Mélység és magasság sorozatának újabb darabjaival.

A hátsó teremben a természet mint társalkotó vette át az uralmat. A technikában és ábrázolásmódban is eklektikus alkotások realisztikus koncepciót, valóságtól elrugaszkodott gondolatokat tükröznek. A vezetett növekedéssel létrehozott struktúráktól, a mikroszkopikus metszeten át a környezetünk harmóniáját érzékeltető erdélyi, valamint őszi tájképek egyaránt helyet kaptak a tágasabb kiállítótérben.

A megnyitó a kiállítók és műveik bemutatását követően kötetlen beszélgetéssel, az alkotókkal történő személyes interakciók sorával zárult. A tárlat 2019. november 17-ig látható a múzeum nyitvatartási idejében.

Kiállítók: B. Jánosi Gyöngyi, Bartos Kinga, Beluzsár Csaba, Csernus-Molnár Erika, Deli Julianna, Dömök Gizella, Esztergályosné Bakos Irén, Galbács Attila, Kiss László, Kövér Sándor, Nagy Tamás, Nagyné Koncz Éva, Papp Anett, Rajna Gergő, Sisa Levente, Telek Béla, Terjékiné Mozsár Magdolna, Velkeiné Pócz Ilona

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?