Négylábú szépségek

Negyvenkilencedik alkalommal rendezett a Magyar Ebtenyésztők Jászberényi Önálló Jogú Szervezete országos CAC kutyakiállítást városunkban. A Jászberény Városi Önkormányzat támogatásával létrejött rendezvénynek az Electrolux Sportpálya adott otthont.

Összesen ötszázhuszonhárom ebet neveztek a megmérettetésre. Mint P. Szabó Béla szervezőtől, az egyesület alapítójától megtudtuk, mostanában legnépszerűbbek a kistestű fajták. Az ő személyes kedvence a német juhász, de például az unokájának, aki szintén nagy kutyabarát, tacskója van.

Azt is hozzátette, az egész család dolgozik az egyesület fennmaradásáért, mert ezt csak így, sok munkával, szívvel-lélekkel lehet csinálni. Beszélgetésünk alatt előjöttek a fél évszázad kedves emlékei, az egyesület alapításának története. Annak idején a Hűtőgépgyár a fegyvergyártás miatt kutyás őröket alkalmazott a létesítmény biztosítására.

Az ott dolgozó P. Szabó Béla a szünetekben gyakran kiment figyelni az őrök és a kutyák játékát, az ebek képzését. Az első 1100 forintos fizetéséből háromszáz forintot egy leselejtezett őrkutya megvásárlására szánta. Az apja mindezért egy cseppet sem dicsérte meg, sőt jó nagy fülesekkel jutalmazta a tettet. A kutya valami úton módon egy hónap múlva el is tűnt a háztól. Mindenesetre ekkor már Béla szíve végleg elköteleződött a német juhászok mellett. Később a hadseregben foglalkozhatott újra ebekkel. A következő saját kutyája is emlékezetes módon került hozzá. 1969-ben munkahelyén, a Műszeripari KTSZ mérnöki irodájának ablakából kipillantva, meglátta, hogy három fiú madzagon vonszol egy német juhászt.

Leszólt a fiúknak, várjanak! Leszaladt, és ötven forintért megvette tőlük a jószágot. A kutyának csináltatott egy B törzskönyvet, majd hetvenben megalapította az egyesületet, ahová csatlakozott a többi kutyatulajdonos a városban. Innentől kezdve már szerveztek kiállításokat, szemléket. Az elnököt országos elnökségi taggá is megválasztották. 1975-ben bíróként vizsgázott, természetesen német juhászra szakosodva. Azóta több mint kétszáz fajtának szakavatott bírája. A rendezvényhez visszatérve elmondta, hogy most több mint félszáz kutyát neveztek. Sajnos a verseny helyszíne és időpontja ütközik a futóversennyel, így nem túl ideális. Jövőre, a jubileumi rendezvényre megpróbálnak egy kedvezőbb, körbezárható helyszínt találni.

Szintén az egyesület tagja Csík Pál, aki nemzetközileg is elismert ebtenyésztő. Most három szépséges leonbergijével, Dorkával, Irisszel és Mangóval érkezett. A hatalmas jószágok, amilyen tiszteletet parancsoló méretűek, olyannyira barátságosak. Ezt a fajtát kifejezetten terápiás célokra is használják – mondta a büszke tulajdonos, akitől világszerte szívesen vesznek kutyakölyköt. A rendelésekre már hónapokkal előbb be kell jelentkezni, hiszen nagyon jó vérvonalú többszörös fajtagyőztes kutyák kölykei kerülnek ki a Csíkék kenneléből. A kutyák szeretete ebben a családban is örökletes. A 13 éves Luca szinte együtt nőtt fel Dorkával, az ovis ikerunokáknak pedig kedvenc játszópajtásaik az óriási plüssjátékra hasonlító állatok.

A délelőtt tíz órakor kezdődő rendezvényt Pócs János országgyűlési képviselő nyitotta meg P. Szabó Béla felkérésére. A délutáni kutyaszépségversenyen már Szabó Tamás polgármester is részt vett. Személyesen adta át a legszebb magyar fajtának járó kupát a gyönyörű mudi gazdájának. A versenyen a legtöbb nevezés az amerikai staffordshire terrier, a border collie, a francia buldog, a mudi és a cane corso fajtákból érkezett. A szépségversenyen alig volt valaki, aki üres kézzel távozott, hiszen számos kategóriában osztottak kupát, amelyet a szponzorok segítségével tetemes mennyiségű kutyatáppal is megtoldottak a szervezők.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?