Így döntött Jászberény

Október 13-án, vasárnap Jászberényben is lezajlott az önkormányzati és polgármester választás. A névjegyzékben szereplő 21501 választó polgárból a város 21 szavazóhelyiségében 9420-an jelentek meg (43,81%). A polgármesteri tisztségért Budai Lóránt, a Közösen Jászberényért Egyesület jelöltje 14 szavazattal kapott többet a jelenlegi polgármesternél, Szabó Tamásnál. Két körzetben még ennél is szorosabb öt illetve tíz szavazat különbség döntött. Az eredmény még nem végleges.

A polgármesteri posztért indult négy jelölt közül Budai Lóránt 3909, Szabó Tamás 3895 szavazatot kapott, dr. Magyar Levente függetlenként 931, Dobrosi Péter, a Mi hazánk Mozgalom jelöltje 434 szavazattal rendelkezett, ami a két első helyezett 42% fölötti eredményétől jelentősen elmaradva, kerekítve 10 és közel 5%-ot jelent. (A választás részletes végeredményét, valamint a 2019-2023 közötti időszak testületének tablóját lapunk 4. oldalán közöljük – a szerk.).

Az egyéni körzetek közül a 6-os számúban Bódis Béla (Fidesz-KDNP) 458 szavazatot ért el, csak öttel megelőzve dr. Gedei Józsefet (KJE). Az 5-ös számú egyéni választókerületben pontosan fordított a helyzet abban a tekintetben, hogy itt a tapasztalt politikus előzte meg az újonc képviselőt, nevezetesen Balogh Béla (KJE) 423 szavazattal tízzel többet kapott, mint Kis-Némethné Király Éva (Fidesz-KDNP). A tíz egyéni körzetből hatban a Fidesz-KDNP jelöltjei szerezték meg a mandátumot: Nagy András (2.vk.), Tamás Zoltán (4.vk.), Bódis Béla (6.vk.), Szatmári Anikó (7.vk.), Bohárné Bathó Rozália (9.vk.), és Balog Donát (10.vk.).

Négy egyéni körzetben a Közösen Jászberényért Egyesület jelöltjei diadalmaskodtak: Bethlendy Béla (1.vk.), Bobák Zsolt (3.vk.), Balogh Béla (5.vk.), Skultéti József (8.vk.).
A töredék szavazatok alapján a kevesebb egyéni körzetet elvivő KJE két listás mandátumhoz jutott, a Fidesz-KDNP-nek, valamint a Mi Hazánk Mozgalom egyéniben nem nyert listájának egy-egy képviselője jutott be a testületbe. Így a polgármestert is figyelembe véve a két nagy csoportosulásnak egyaránt 7-7 delegáltja került be a döntéshozók közé, vagyis gyakorlatilag patthelyzet alakult ki. A mérleg nyelvét Dobrán Gyula, a Mi Hazánk Mozgalom tagja jelentheti majd a mindennapi munka során.

A szavazás eredményeként a fent jelzett egyéni képviselőkhöz a két előző polgármester listán csatlakozott a még nem említett negyedik bejutó, Bozsik Ferenc (KJE).
Ebben a számunkban az eredmények és a tabló mellett interjút kértünk és kaptunk a Jászság parlamenti képviselőjétől, akitől térségi kitekintésben érdeklődtünk, az utóbbi két ciklus polgármesterétől, Szabó Tamástól, és a nyertes polgármester-jelölttől, Budai Lóránttól. Az elkészült interjúk közül a megbeszélt időpontra visszaérkezett, visszaigazolt írásokat tudjuk ebben a számunkban közölni. A teljesség hiányáért olvasóink elnézését kérjük.

Vélemény, hozzászólás?