A pedagóguspálya emlékei

Az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campus Díszoklevél-átadó ünnepséggel egybekötött öregdiák találkozóra várta egykori pedagógus hallgatóit október 12-én, az intézmény dísztermébe.

Az elnökség bevonulását és a Himnusz eléneklését követően dr. Varró Bernadett osztotta meg ünnepi gondolatait a népes publikummal. A főigazgató asszony hangsúlyozta, nagy megtiszteltetés számára, hogy ő adhatja át a pedagógus pályán eltöltött, több évtizedes munkásság elismeréseként járó díszokleveleket. „Már hallgatóként is sokat foglalkoztatott az a gondolat, hogy az elmúlt évtizedek alatt kik tanultak ezen falak között, kik koptatták a lépcsőket, kik hallgatták az oktatók intő szavait? Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy évről évre találkozhatok azokkal az egykori diákokkal, akik ötven, hatvan, hetven éve vehették át diplomájukat.” – fordult hálával a megjelent pedagógusok felé, akik büszkén emlékezhetnek vissza arra a több évtizedre, melyet a legszebb hivatásnak szenteltek életükből.

Az átadott elismerés azt fejezi ki, hogy kisgyermekek százait, ezreit tanítva, nevelve végezték az emberformálás felelősségteljes feladatát, amely a történelem oly sok vihara között sokszor nem volt egyszerű feladat. Ám a számos nehézség ellenére is megőrizték a hitet, szívükben a jóságot, kitartottak és kitartásra neveltek szülőket, gyermekeket egyaránt. „Kérjük, meséljenek családtagjaiknak a pedagóguspálya szépségeiről, emlékeikről, tapasztalataikat adják át a jövő nemzedékének. Őrizzék szívükben a felejthetetlen diákéveket, és életpályájuk emlékét, legyenek legalább erre a napra ismét a jászberényi tanítóképző diákjai. Isten áldása kísérje önöket!” – zárta beszédét a főigazgató asszony.

A folytatásban Szabó Tamás köszöntötte a díjazott nevelőket. A polgármester személyes meglátását tárta a hallgatóság elé, miszerint vallja, nem etikus a különböző végzettségeket, szakmákat és munkaterületeket rangsorolni, mégis, minden teljesítménynek alapja a képzés, az oktatás, és ennek értelmében, elsősorban a jó pedagógus. „Számomra a szakmák legnemesebbje a pedagógusi szakma. A dolgok itt dőlnek el, az önök munkája által. Természetesen óriási szerepe van a családnak is, de minden olyan dolgot, amit jó irányba lehet terelni, azt a pedagógus, a tanítók, a tanárok végzik el, ezért maximális hála illeti őket mindenki részéről.” – fogalmazott a polgármester.

Az ünnep fényét a továbbiakban Réz Lóránt, az egyetem oktatójának zenei produkciója emelte, a zongoraművész Claude Debussy G-dúr Arabesque című darabjával kedveskedett az oklevelek leendő birtokosainak. A felsőfokú végzettséget szerzett diplomás személyek, jelen esetben tanítók, akik oklevelüket legalább ötven évvel korábban szerezték a megfelelő felsőfokú vagy annak jogelőd intézményében, díszoklevél átvételére jogosultak. A rendezvény a 22 arany, a 15 gyémánt, a 4 vas, és a – 70 év alázatos tanítói munka után adható –, rubindiploma átadásával folytatódott, ez utóbbit Rózsa Imréné kapta kézhez, aki népiskolai tanítói oklevelét 1949-ben vehette át a Jászberényi Tanítóképző Intézetben. Az elmúlt hetven évben végzett pedagógusi munkáját kimagasló szorgalom jellemezte. Ennek elismeréseként 2014-ben vehette át vas oklevelét. Mai napig városában minden ünnepi eseményre szeretettel hívják és várják, mindemellett a város lakóinak és volt tanítványainak szeretetét élvezi.

A Díszoklevél-átadó Szenátusülés a Szózat eléneklésével, és az elnökség kivonulásával zárult. Az ünnepeltek az állófogadásra berendezett teremben osztották meg egymással örömüket, és idézték fel az elmúlt, értékteremtésre fordított évtizedek legszebb emlékeit.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?