Út és élményközpont átadás

Ünnepélyes keretek között adták át az uniós pályázat keretében megvalósuló állatkerti Látogatóközpontot, valamint a ZOO mögött elhelyezkedő Kerekudvari utat október 9-én, szerda délelőtt.

Az Iparterületek infrastrukturális fejlesztése Jászberényben valamint a Jászberény és Jászdózsa települések összefogásával teljesülő Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés projektek megvalósítása mérföldkőhöz érkezett.

Az előbbi tervben – ami a Kerekudvari, illetve a Vaspálya út esetében megvalósuló út- és közműfejlesztésekre irányult – Jászberény Városi Önkormányzat arra törekedett, hogy az iparterületen lévő vállalkozások igényeit, és a terület infrastrukturális fejlesztési lehetőségeit összehangolja. A szerződött támogatás összege 650 millió forint volt, mely támogatásból előreláthatóan 2020. december 31-re valósulnak meg teljes egészében a fejlesztések.

A munkák egy része már fizikailag is elkészült, erről adott tanúbizonyságot az Aquagas Építő és Szolgáltató Kft. által kivitelezett, bő fél kilométer hosszú beavatkozási terület. A nehéz kamionos forgalom számára vált szükségessé a Kerekudvari út masszívvá tétele – avatta be Szabó Tamás polgármester a megjelenteket, majd szót ejtett a felújítás pozitív kihatásairól, melyek megalapozzák a szükséges feltételeket a jövőbeni sikeres működéshez. Mint megtudhattuk, a 650 milliós keret közel fele, 320 millió forint került itt felhasználásra. Végezetül köszönetet mondott Piroska Miklósnak, a megyei közgyűlés elnökének az együttműködésért, továbbá valamennyi szereplőnek, aki a tervezéstől a kivitelezésig kivette részét a beruházásból.

A nemzetiszín szalag átvágása után a Jászberényi Állat és Növénykert területén kialakított, – a Kerekudvari útról nyíló –, zoopedagógiai célokat kiszolgáló ökoturisztikai Látogatóközpont épületét vehették szemügyre a megjelentek. A polgármester örömét fejezte ki a Látogatóközpont megvalósulását illetően, majd hangsúlyozta, az állatkert fejlesztése ezzel nem állt meg, ugyanis már látható egy újabb projekt a közeljövőben, mely tovább gyarapítja a zoo infrastrukturális lehetőségeit.

A folytatásban Horgosi Zsolt vezérigazgató, az állatkertet fenntartó Jászberényi V.V. Nonprofit Zrt. képviseletében szólt a hallgatósághoz. „Több, mint tíz éves elképzelés volt, hogy az országban már több helyen is található, erdei iskolai jelleggel működő intézményekhez hasonlóan itt is létesüljön egy oktatói bázis, ahol az ideérkező csoportok több napot is eltölthetnek, és környezettudatos nevelésben részesülhetnek.

Azt gondolom, hogy eddig is színvonalas zoopedagógiai munka folyt itt az állatkertben, ezt kell erősítenünk. Továbbá szeretnénk bekapcsolódni azokba a turisztikai fejlesztésekbe, melyek lehetővé teszik, hogy akár távolabbról érkező osztályok kirándulásainak szervezésében is közreműködhessünk. Ezt alapozzák meg a jövőbeni fejlesztések.” – utalt a Jászberény és Jászdózsa települések összefogásával létrejött, közel 300 millió forint összeggel operáló turizmusfejlesztés projekt további szegmenseire, melyek megvalósulásával Jászberény turisztikai szempontból is vonzó településsé válhat.

A rendezvény a korszerű, ugyanakkor természetközeli jelleggel kialakított látogatóközpont bejárásával, valamint állófogadással ért véget.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?