Türelem, bátorság és kitartás

A Konkoly Electro Kft. május óta a Fémnyomó úton új, 1700 négyzetméter hasznos területű csarnokban végzi munkáját. A csarnok ünnepélyes avatására és a már megvalósult, valamint a folyamatban lévő pályázatok bemutatására kedden délelőtt került sor Rákossy Balázs Európai Uniós források felhasználásáért felelős államtitkár jelenlétében.

Az ünnepélyes projektátadón megjelenteket, köztük Rákossy Balázs államtitkárt, Pócs János országgyűlési képviselőt, Szabó Tamás polgármestert, a kollégákat, a képviselő-testület tagjait Konkoly Szabolcs ügyvezető igazgató köszöntötte. Elsőként Szabó Tamás polgármestert szólította mikrofonhoz a rendezvény megnyitása céljából.
– A városban igen sok vállalkozás működik, amelyek igénylik egymás együttműködését, így segítve a város gazdasági teljesítményének növelését. Büszkék vagyunk azokra a kis- és középvállalatokra, amelyek termelési értéket, foglalkoztatási létszámot tekintve ebbe a kategóriába tartoznak.

A Konkoly Electro cég dinamikájával és fejlődésével egyik meghatározó eleme Jászberény összteljesítési értékének. A mostani fejlesztések és a cég eddigi munkája beleillik abba a gazdaságpolitikai törekvésbe, amely az Ipar 4.0 nevet viseli, és egyértelműen az innovációra és azon belül az automatizálásra alapoz. Mindemellett nem feledkezhetünk el arról a társadalmi szerepvállalásról, amit megfogalmaznak a cég tulajdonosai, és amelyet tevékenységükkel szépen példáznak is. Ebben a kérdésben városi szinten partnerek vagyunk, és nagy örömmel veszünk minden kezdeményezést, ami a kultúra vagy a sport világát érinti. Ez utóbbihoz kapcsolódik az a nagyszabású futógála is, – a Jászság Dinamikája Futóverseny –, amelyre a hétvégén kerül sor a Konkoly Electro Kft. támogatásával.

Pócs János az ünnep szót helyezte mondandója élére, kiemelve a családi vállalkozás jelentőségét, annak a szemléletváltásnak az eredményét, amit ez a cég véghez vitt. A vállalat remekül kihasználta a pályázati lehetőségeket, folyamatosan fejlesztett és fejlődött. Megtalálták azokat a lehetőségeket, amelyeket a változó gazdasági körülmények, munkaerőpiaci kihívások megköveteltek. A munkaerőhiányra robotizálással válaszolnak. Az európai szinten problémát jelentő generációváltásra is felkészülnek, hiszen a Konkoly család három kis gyermeke szinte belenő a vállalkozásba, amelyet az ünnepségen való jelenlétükkel is igazoltak. – Amit a Konkoly család az elmúlt évek alatt tett, az példaértékű és biztos vagyok benne, hogy gyermekeik húsz év múlva, a mostanihoz hasonlóan ragyogó tekintetű, büszke tulajdonosai lesznek a már sokkal nagyobb vállalatnak – vetítette elő a biztató jövőt az országgyűlési képviselő.

– Mindig örömmel jövök a Jászságba, Jászberénybe, hiszen sok tekintetben példamutató, prosperáló vidéke az országnak – vette át a szót Rákossy Balázs. Valóban ünnep ez a mai nap, mert a családi gazdaságok tartópillérei a nemzetgazdaságnak, és ünnepre ad okot egy jól működő családi gazdaság fejlesztésének ténye. Ezek a vállalkozások példát mutatnak abban, hogyan lehet értéket teremteni, fejleszteni, fejlődni, felvirágoztatni egy adott térséget. A türelem, a bátorság és a kitartás az ember boldogulásának hatalmas segítői, mondta Ganz Ábrahám annak idején. Ez a három alapelv jellemzi a Konkoly családot is cégépítő munkájában, amelyhez örömmel járul hozzá a kormányzat és az önkormányzat is a siker érdekében. Ez a fajta küzdelem, bátorság és kitartás az egész Jászságra és természetesen benne a Jászság fővárosára, Jászberényre szintén jellemző.

A továbbiakban az államtitkár a számok tükrében méltatta a Konkoly Electro Kft értékeit, eredményeit, produktumait, amelynek legfőbb erőforrása az ember, a magasan szakképzett munkaerő. Beszédének utolsó szakaszában Jászberény versenyképességét ismerte el, amely jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy jelenleg Magyarország az 5,2 százalékos növekedési ütemével az Európai Unió leggyorsabban fejlődő gazdasága. Ahhoz, hogy ez a gazdasági fejlődés a városban töretlen, Szabó Tamás és Pócs János zászlóvivő tevékenysége elengedhetetlen volt. A kormány nevében ajánlotta, hogy a kedvező gazdasági környezet megtartása érdekében bízzák a város vezetését továbbra is Szabó Tamásra, aki immár kilenc éve bizonyítja rátermettségét. Rákossy Balázs ígéretet tett arra, hogy a kormány a jövőben is támogató együttműködő partnere lesz Jászberénynek, az itt működő vállalatoknak, vállalkozásoknak.

A cégtulajdonos az üzemben kifejezetten erre az alkalomra készült egy-egy termék átadásával köszönte meg az előadóknak a megjelenést és a méltató szavakat. A folytatásban az ügyvezető igazgató mutatta be részletesen a cég történetét, a termékeket, és az azok előállításához szükséges technológiát, a már megvalósult és még folyamatban lévő projekteket. A 2002-ben alapított vállalat jelenleg 37 embert foglalkoztat. Tavaly 3,6 millió eurós árbevételt produkáltak. 2013-tól az idei átköltözésig a Váltó utcai csarnokban folyt a termelés. A folyamatos fejlesztéseknek és a sikeres pályázatoknak köszönhetően sikerült felépíteniük az 1700 négyzetméter hasznos alapterületű csarnokot, ahol sor került az ERP & Ipar 4.0 bevezetésére.

A 270 millió forint összköltségű projektben a csarnok építése mellett lehetőség van gépbeszerzésre és szoftverfejlesztésre is. Ipari lefedettség tekintetében beszállítói az autó- és vasútiparnak, háztartási gépgyártóknak, hűtőszekrény integrálásával foglalkozó vállalatoknak. Szolgáltatásaik közé tartozik a célgéptervezés és gyártás, ipari technológia automatizálás, kapcsolószekrény gyártás, ipari hűtés automatizálás, forgácsolás. Ezen kívül a csavarozástól a forrasztásig sok kiegészítő szolgáltatást tudnak elvégezni. Konkoly Szabolcs bemutatta a vállalat valamennyi, 2018-19-es évben megvalósult, és még folyamatban lévő, összesen 665 millió forint összköltségű projektjét.

Az ismertetőt követően sor került az avató ceremóniára, amelynek keretében a bejáratnál kifeszített nemzetiszín szalagot Szabó Tamás, Pócs János, Rákossy Balázs, Konkoly Szabolcs és gyermekei vágták el. A projektzáró üzembejárással, majd állófogadással ért véget.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?