Perzsa kapcsolatok

Ali Rastroo iráni művész számítógépes technikával készült alkotásainak nyílt kiállítása október 3-án, csütörtök délután a Szikra Galériában. Az ifjú yazdi egyetemista készítette a Városháza udvarát díszítő nagyméretű falfestményt is, amely iráni testvérvárosi kapcsolatunkat hirdeti.

A több mint húsz évre visszatekintő testvérvárosi kapcsolat Yazd és Jászberény között élénk kulturális életet él. Részesei lehettünk már fotókiállításnak mindkét településen, megcsodálhattuk a perzsa tárgyi kultúrát, volt hangszerbemutató, koncert, ételkóstoló. Sisa József ötvösművész alkotása Yazd terét díszíti, míg az iránt jelképező széltorony a berényi Városháza udvarán tekinthető meg. A városvezetés célja, hogy Jászberény lakói és minden érdeklődő egy még nagyobb szeletet kapjanak az iráni, perzsa kultúrából. Ezt a törekvést célozza az újonnan kialakított Yazd sétányt díszítő falfestmény is, amelyet a magyar Himnusz inspirálta, perzsa motívumokkal megjelenített alkotásban álmodott meg Ali Rastroo.

A huszonegy éves festőszakos egyetemi hallgató, képzőművészeti díjakkal elismert illusztrátornak a galériában egy hétig látható kiállításán különleges digitális technikával készült képeit tekinthetjük meg. A mindennapjaink súlyos kérdéseit feszegető témák a fekete humor tükrében olyan felvetésekre adnak választ, mint a háború, gazdasági válság, környezetszennyezés, korrupció, szegénység, egoizmus.

A tárlatot Hajnal-Nagy Gábor alpolgármester nyitotta meg, aki kiemelte, fontos, hogy a fiatalok között is kialakuljon és megerősödjön a testvérvárosi kapcsolat. A kultúra lehet a kulcs egymás megértéséhez, híd az egymáshoz való közeledéshez. Ali Rastroonak már több kiállítása volt Európa szerte, valamint Dél-Amerikában, Ázsiában is megcsodálhatták művészetét. Alkotásainak globális üzenete világszerte érthető és befogadható. A földrajzi távolságok ellenére a fiatalok gondolkodása hasonló, ugyanazok a problémák foglalkoztatják őket bárhol is éljenek, és a digitalizáció segítségével könnyen, határok nélkül elérik egymást. A berényi közönség számára is tanulságosak lehetnek az alkotások, ezért az alpolgármester biztatott azok megtekintésére, és az általuk való szellemi gazdagodásra.

Ali köszönetet mondott a lehetőségért, hogy bemutathatja műveit a magyar közönségnek is, és a megtiszteltetésért, ami a köztéri festmény megalkotásának felkérésével érte. Hálája jeléül egy iráni dal előadásával ajándékozta meg a megnyitó közönségét, ahol a népes hallgatóság soraiban jelen volt Gholamali Rajabi Yazdi, az Iráni Iszlám Köztársaság magyarországi nagykövete, és Emran Talebi tanácsos is.

Szabó Tamás polgármester kiegészítésképp elmondta, számos művész pályaművéből választották ki azt az alkotást, amely végül elnyerte a megbízók tetszését, és ami a város egyik érdekes színfoltja, éke lesz. A munkát a város nevében jelképes ajándékkal köszönte meg a polgármester.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?