A magyar Golgota

A Jászberényi Városvédő és Szépítő Egyesület a 13 aradi vértanú tiszteletére és az első magyar felelős miniszterelnök, gróf Batthyány Lajos halálának 170. évfordulója alkalmából ünnepélyes megemlékezést tartott október 6-án, vasárnap délután az emlékfasor bejáratát jelző Mártírok úti emlékkőnél.

Az emlékezőket délután négy órakor a szervezők nevében Bolla János emeritus jászkapitány köszöntötte, kiemelt tisztelettel üdvözölve Szabó Tamás polgármestert, az önkormányzat megjelent tagjait, intézményvezetőket és civil szervezetek vezetőit, tagjait. Emlékeztetett, húsz évvel ezelőtt tartotta az egyesület első közös tiszteletadását a hősök emléke előtt, akkor még a Fehértói temetőben. Öt éve, az emlékhely létrehozása óta már itt gondolunk együtt a hazáért életüket áldozó aradi hősökre. Magánszemélyek adományából vásárolta az egyesület az oszlopos tölgyfákat, amelyek a 13 aradi vértanút és az első felelős magyar kormány miniszterelnökét jelképezik a sétány mentén. A baloldalon ültetett kilenc tölgy a kötél általi halálra ítéltekre, míg a jobb oldali fák a golyó által hősi halált haltakra emlékeztetnek. Bolla János megköszönte a városnak, hogy méltóvá tették a területet a megemlékezés helyszínéül.

A Lehel Vezér Férfikar a közösen elénekelt Himnuszt követően katonadalok előadásával idézte meg a kort, és az események szomorú, ugyanakkor felemelő lelkületű hangulatát.
A hősök életrajzát, ítéletüket, haláluknak körülményeit, a történelmi eseménysorokat Antics István iskolaigazgató ünnepi beszéde idézte fel. Emlékeztetett, hogy a tizenhárom mártírhalált halt katonai vezető közül csupán néhányuk volt magyar nemzetiségű, ám lelkületükben mindannyian magyarok voltak, és a magyar hazáért adták életüket. Példát mutattak a nemzetnek és a világnak hősiességből, büszkeségből, szabadságvágyból és hazaszeretetből.

A kivégzések célja a rebellis magyarság, a katonai és politikai vezetés megtörése volt. Haynau, a bresciai hiéna, a megtorlásban Ferenc József császártól szabad kezet kapott. A szabadságharc katonai vezetőit és miniszterelnökünket teljes rang- és vagyonvesztés mellett felségsértés vádjával ítélték halálra. A nagyobb megaláztatás érdekében sokukat kötél általi kivégzéssel sújtották. Az igazságtalan kivégzések híre nemzetközi tiltakozást váltott ki, a magyarság részéről pedig még inkább megerősítette a nemzeti összetartozást. Október 6-a szimbólummá vált, a levert forradalom, az igazságtalanság szimbólumává. Arad, a mindenkori magyar Golgota történelmi tudatunk szerves része. Kitörölhetetlenül, elevenen él bennünk, emlékét még az eltelt 170 év sem tudta, tudja elkoptatni. Félárbocra eresztett zászlóink jelzik a nap dicsőségét, azt, hogy mennyi áldozatot volt képes meghozni a nemzet a szabadságért.

Arad vértanúi előtt koszorúk elhelyezésével tisztelegtünk a megemlékezés záró mozzanatában.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?