A bajnok emléke

Jászberény joggal büszke a sportban kiemelkedőt nyújtó szülötteire, akik közül háromnak adatott meg a csúcsok csúcsa, az olimpiai bajnoki cím. Egyikük, Sárközi István labdarúgó előtt tisztelegve avattak emléktáblát október 6-án, a számára az indulást jelentő város pályáján.

Neves vendégek, tisztségviselők, szurkolók jöttek el a jeles alkalomra, melynek kezdeteként dr. Gottdiener Lajos, a Jászberényi FC elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd felidézte Sárközi István pályafutását. A futballberkekben csak Potykaként közismert egykori kiváló futballista 1947-ben született és tehetségét jól mutatta, hogy 19 évesen már a Lehel NB I/B-s csapatában szerepelt. Játékára az Egri Dózsa figyelt fel, melynek színeiben mindössze egy évet játszott, miután 1968 nyarán az MTK hívta soraiba.

Villámkarrierje folytatódott, bekerült a mexikóvárosi olimpiára készülő keretbe, az ötkarikás tornán két mérkőzésen is pályára lépett a válogatottban, a Salvador elleni 4-0-s győzelemhez góllal is hozzájárult. A többi legendás játékossal együtt az ő nyakába is aranyérmet akasztottak, itthon pedig a Magyar Népköztársaság Sportérdemérem bronz fokozatát vehette át elismerésként. Az MTK-val döntőt játszott a hazai kupában (akkoriban MNK), majd a fővárosi kék-fehérektől két évre a Bp. Spartacushoz került. További két szezonra még visszatért az NB I-be a Székesfehérvári MÁV Előre csapatában, 1980-ban az Építők SC-nél hagyta abba az aktív játékot. Életútjáról Hoffer András készített kiállítást – fotókat, cikkeket, emléktárgyakat tekinthettek meg a jelenlévők.

Szabó Tamás, Jászberény polgármestere kiemelte, a labdarúgás olyan sportág, mellyel szinte mindenki kapcsolatba kerül. Aki olyan tehetséggel rendelkezik, és olyan eredményeket ér el, mint Sárközi István, példa lesz egy-egy közösség számára. A jászberényi kötődésű dr. Csiki Zoltán, egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár méltató szavaiban örömét fejezte ki, hogy kiváló együttműködéssel sikerült megvalósítani, hogy a bajnok emléke megmaradjon. Mindehhez az önkormányzat is hozzájárult, miként a Magyar Olimpiai Bizottság és az MTK, valamint az MLSZ és a JFC is.

A budapesti klub részéről Dénes Ferenc elnökségi tag Deutsch Tamás elnök levelét olvasta fel, aki egykori labdarúgójuk hányattatott sorsát is beleszőtte gondolataiba. Lehetett volna teljesebb az olimpiai bajnok élete, ám a játék befejezése után mindez másképp alakult. Tragikus balesetben, fiatalon, mindössze 44 évesen hunyt el.
Alakját felidézte Dunai Antal is, aki szintén tagja volt a Mexikóban győztes csapatnak, és közvetlen hangvételben emlékezett meg a kiváló képességű játékostársról. – Hasonló kvalitású futballistából ma is jó lenne néhány a válogatottban – tette hozzá Dunai Antal. Az avató ünnepség keretében bemutatta tudását Sűrű Tamás freestyle-os, aki nagy sikert aratva zsonglőröket idéző ügyességgel „varázsolt” labdás trükköket.

Vékássy Bálint, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára hangsúlyozta, a MOB minden olimpiai bajnok emlékének ápolását fontosnak tartja, így rendkívül örömteli, hogy ez a kezdeményezés megvalósulhatott, s kiemelte Győr Béla, a hagyományőrző munkacsoport vezetőjének koordináló munkáját. A főtitkár Szabó Tamással közösen leplezte le a Sisa Balázs által készített emléktáblát, amely az öltözőépület bejáratánál található. Remélhetőleg sok olyan tudású fiatal indul innen a jövőben, mint annak idején Sárközi István.

Latest posts by Szőrös Zoltán (see all)

Szőrös Zoltán

A jászberényi Jászkürt Újság, a Jászapáti Hírmondó, valamint a BerényCafé külsős újságírója.

Vélemény, hozzászólás?