Meghalt Simon György

2019. október 5-én, a Főtemplom gyászmiséjén Simon György egykori iskolaigazgatóért, a város Közszolgálati Életműdíjas tanítójáért szól a könyörgés, aki szeptember 15-én távozott az élők sorából.

Simon György 1931-ben született Jászberényben. A Lehel Vezér Gimnáziumban érettségizett 1950-ben, majd a mérnöki pályát szerette volna választani tanulmányai céljául, de élete mégis pedagógusként teljesedett ki. Az Egri Pedagógiai Főiskolán végzett matematika, fizika szakon. Sportpályafutásához tartozik, hogy ismert és elismert focista volt, a Vasasban játszott.

Pedagógusi hivatását a főiskola bejezését követően 1953-ban kezdte gyakorolni a Kossuth Lajos Általános Iskolában. Az Intézmény akkori igazgatójának szakmai, emberi példája egész életét végigkísérte. A forradalom után 1958-tól már a Lányiskola igazgatóhelyettese, majd 1960 – ban a Fiúiskolába került, ahol az oda összevont Továbbképző Iskola vezetését bízták rá. A Bercsényi iskola élére 1962-ben került, ahol egy év múlva nyugdíjba vonulásáig 34 évet dolgozott igazgatóként. A pihenés évei már korábban is elérkeztek, de az akkori önkormányzattól 1992-ben még egy ciklusra bizalmat kapott, így egészen 1997-ig töltötte be a vezetői posztot.

Kollégáival együtt elindították a tehetséggondozást, amivel letették egy nívós iskola alapjait. Az odajáró gyerekek büszkék voltak, hogy bercsényisek, és felnőtt korukban is jó szívvel emlékeznek az általános iskolai éveikre.

Vezetői évei alatt a munkát, a jó munkahelyi légkört tartotta legfontosabbnak. Kiváló szaktudását kétszer ismerték el Kiváló Munkáért kitüntetéssel, illetve a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet is kiérdemelte. A város 1997-ben, a Város napján Közszolgálati Életműdíjjal ismerte el tevékenységét.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?