Világméretekben és otthon

Szeptember harmadik hétvégéje a Takarítás világnapja. A jeles naphoz kapcsolódva szombaton délelőtt a J.V.V. Nonprofit Zrt. irodai dolgozói, az önkormányzat és a Jászkerület Kft. munkatársaival karöltve kilenc helyszínen takarították Jászberény és Portelek játszótereit, parkjait, köztereit és a szelektív hulladékgyűjtők környékét.

A Takarítási világnap 1989-ben indult útjára Ausztráliából, majd hivatalosan 1992-ben hirdette meg az ENSZ Környezetvédelmi Programja. A világszervezet arra buzdítja a Föld lakóit, hogy ezen a napon gyűjtsék össze lakókörnyezetükben a szemetet, tegyék rendbe környezetüket, és lehetőleg őrizzék meg azt a jövőben is tisztán. A mozgalom jeligéje: Gondolkodj világméretekben és cselekedj otthon!

A felhíváshoz kapcsolódva Horgosi Zsolt, a J.V.V. Nonprofit Zrt. vezérigazgatója arra kérte hivatali munkatársait vegyenek részt a programban.
Kérte az önkormányzat irodai dolgozóit, valamint a Jászkerület dolgozóit, csatlakozzanak az akcióhoz ők is, és a szombat délelőttből néhány órát szánjanak lakóhelyünk takarítására. A kérés pozitív fogadtatásra talált, így reggel nyolc órakor az önkéntes takarító brigádok munkára készen indultak a helyszínekre. Mielőtt azonban hozzáláttak volna a feladathoz, Horgosi Zsolt és Szabó Tamás polgármester köszöntötte a megjelenteket a Margit-sziget bejáratánál.

A vezérigazgató elmondta, hogy Takács Attila és Horti Ádám javaslatára hirdették meg most első alkalommal, de hagyományteremtető szándékkal az akciót. Kifejtette, bíznak benne, hogy a jövőben családok, családtagok is csatlakoznak majd a környezetvédelmi mozgalomhoz. A jó példa nyomán talán sikerül egy olyan környezetet megteremteni magunk körül, amivel nem csak mi, a tisztaságért felelősek, de a város lakosai is elégedettek lesznek – mondta Horgosi Zsolt, majd a balesetvédelmi előírások betartásával végzett munkához egy vidám, ugyanakkor hasznos délelőttöt kívánt.

– Jó néhány éve a város napja kapcsán kérem a város lakóit, hogy a tavasz kezdetén takarítsák ki környezetüket, a hozzájuk közel álló köztereket. Ez a Takarítási Világnap kifejezetten alkalmas egy ősz eleji városi szintű nagytakarításra. A kettőt szépen össze lehet majd kapcsolni és egy tradíciót kiépíteni környezetünk védelmében – tette hozzá Szabó Tamás polgármester. Végezetül megköszönte az ötletet és a részvételre való jelentkezést, majd jó példával elöl járva ő is seprűt ragadott és elindult megtisztítani a sziget környékét.

A kilenc helyszín a város frekventált parkjait, játszótereit, a környező utcákat és a szelektív gyűjtőszigetek környezetét jelentette. Jellemzően nem volt túl sok hulladék a köztereken, munkát inkább a hulladék-szigetek környéke jelentett. Az önkéntesek tapasztalata szerint sok városlakó még most sem ismeri a konténerek helyes használatát. Mindenféle egyéb szeméttel rakja tele az edényeket, vagy egyszerűen leteszi melléjük a hulladékot. Sokan odáig eljutnak, hogy elviszik a szigetig a szelektíven gyűjtött palackot vagy papírt, de összehajtogatásra, laposra taposásra, bedobálásra már nem szánnak időt, pedig az a néhány perc megérné városunk szépsége érdekében.

A brigádok mindenesetre gyorsan végeztek a feladatokkal, és az őszi napsütésben együtt töltött hasznos idő, a kellemes társaság, a vidám csevej és a jó cselekedet tudata jókedvre derítette a résztvevőket. Érdemes követni példájukat akár bármelyik hétvégén vagy hétköznap!

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?