Harminc éve szabadon, szépen

A rendszerváltás harmincadik évfordulójára rendezett Szabadságkoncert sorozat állomása volt Jászberény vasárnap. A Szabadtéri Színpadon délután négy órától késő éjszakáig ingyenes koncertekkel emlékeztünk meg a ’89-es rendszerváltásról.

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány támogatásával ingyenes koncerteket szerveztek, szerveznek szerte az országban. Nálunk Vincze Lilla és zenekara, Vastag Tamás, Varga Miklós és az Edda adtak a harmincon innen és túliak számára is fantasztikusan jó koncerteket.

Délután négy órakor a még mindig dögös Vincze Lilla nyitotta a fellépők sorát. Az énekesnő kinézete alig, hangja mit sem változott az elmúlt harminc év során.
Fülbemászó, felejthetetlen slágereit ismerősként üdvözölte, tapssal jutalmazta, sokukat az énekesnővel együtt énekelte a közönség a több mint egy órás koncerten.

A következő előadó előtti szünetben Berec Zsolt, a Jászkerület Kft. vezetője és Szabó Tamás polgármester köszöntötte a koncertre érkezőket. Az igazgató reményét fejezte ki, hogy a most elsőként megrendezett Szabadságkoncert csak a kezdete egy évekre előre nyúló sorozatnak. Szabó Tamás a szabadság, mint fogalom átgondolására buzdított. Emlékeztetett az elmúlt öt évben az önkormányzat vezetése mindig igyekezett a városlakók kedvében járni a különböző kulturális programok megjelentetésével. Ez a mai koncert jelképezheti mindezek összefoglalóját, vegyék ezt ajándékkép a városvezetéstől, és érezzék nagyon jól magukat! – biztatott élménydús szórakozásra a polgármester. Berec Zsolt megköszönte a városvezetésnek és a kormánynak, hogy lehetővé tették a koncert megrendezését, majd színpadra szólította a következő fellépőt, Vastag Tamást.

A fiatal énekes rövid idő alatt szédületes hangulatot teremtett. A kezdetben ücsörgő közönség soraiból Tamás bátorítására hamarosan többen is táncra kerekedtek, köztük még az alpolgármester asszony is. A jobbára híres előadóktól adaptált nóták a kiváló hangzással és hanggal párosítva lehengerlő showt produkáltak.

Varga Miklósnak nehéz volt überelni az előbbieket, de a jó hangulat már adott volt. Eddigre megteltek nézőkkel az addig üres székek is, és a régi nagy slágerek, az István a király dalai, a Vén Európa szívet melengető és nemzeti összetartozást erősítő érzületet okoztak.

A program fő attrakciója a vártak szerint az Edda volt. Ekkorra valamennyi ülőhelyet és a tombolásra alkalmas színpad előtti teret is elfoglalták a rajongók. Az örökifjú rockerek őrült hangulatú bulit kreáltak. Tapasztalt turnézókhoz méltón profi volt a látvány és a hangtechnika is. Az ikonikus slágereket pedig korosztálytól függetlenül mindenki egyként zengte Pataki Attiláékkal. „Ha nem élhetek egyszerűen szabadon, szépen…”

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?