Felhőtlen nap a környezetért

Az Európai autómentes naphoz kapcsolódva vasárnap a Conselve téren kapott helyet a rendezvény, amely során délelőtt kilenctől délután négy óráig az egészségtudatos életmód és a környezetvédelem jegyében szórakoztató és ismeretterjesztő programokra várta a szervező Jászkerület városunk lakóit.

Délelőtt a város négy pontján gyülekeztek a biciklisek, hogy a szokásos gördülő bejárás során járműveikkel meghódítsák Jászberény kerékpárútjait. A tavaly óta átadott új utakon még nagyobb távot tehettek meg a kerekezők. A Conselve téri célba beérkezve kerékpáros villogó szettet, almát, vizet kaptak a már előzőleg láthatósági mellénnyel megajándékozott biciklisták. Kocza Anita főszervező elmondta, hogy a vártnál is többen, közel ötszázan vettek részt az eseményen. A sajtó jelenlétét kihasználva bemutatta az új mobil kerékpártároló állványt is, ami máris népszerűnek bizonyult a sportos életmódot kedvelők körében.

Miután mind a négy csapat beérkezett a helyszínre, Szabó Tamás polgármester köszöntötte a ragyogó őszi napsütésben megjelent vidám sokadalmat. A mai rendezvény egy figyelemfelhívás – hangsúlyozta a polgármester. Figyelemfelhívás arra, hogy az ügy, ami miatt itt vagyunk és ami miatt ez az egész hét szerveződött, nagyon lényeges mindannyiunk számára a mindennapok és a jövő szempontjából is. Viták folynak arról, milyen mértékű a baj; a környezet ártalmai milyen mértékűek, a környezet védelme mit igényel. Pontosan tudjuk, hogy nagy probléma van és azt is tudjuk, ezzel csak közösen tudunk megbirkózni. Mindenkinek egyénileg is meg kell találni azokat a lehetőségeket, amelyeket ebben a harcban meg tud vívni. A gépjárművek kerékpárra vagy egyéb emberi erővel hajtott eszközre cserélése is egyik módja a környezetért való küzdelemnek. Emellett ezer és egy oldala van még a lehetséges teendőknek, amelyeket végiggondolva, és a mindennapi életünkbe beépítve alkalmazni tudunk. Lényeges a jövő generációjának környezettudatosságra nevelése, akiknek a szemléletformálása a család mellett az intézmények feladata is. A feladatnak még egy eleme idetartozik; mégpedig az, hogy mit tud egy város vezetése tenni ezen a téren. A kerékpárutak bővítésének eredménye egyértelmű városi feladat. Ennek egy része már megtörtént, de a fejlesztés a jövőben is folytatódni fog.

Ezen túlmenően az egyéb infrastrukturális elemek, mint a hamarosan megépülő elkerülő út, a vasúti közlekedés, aminek felújítása szintén a közeljövőben befejeződik. Az ismeretterjesztő programok szervezése az itt is jelen lévő közreműködő partnerekkel, mint a hulladékgazdálkodás, a rendőrség, katasztrófavédelem, honvédség, egészségügy és egyéb civil szervezetek résztvevőivel ugyancsak a környezetvédelem érdekébe állíthatóak városi szinten. Szabó Tamás ezen gondolatok jegyében kívánt további szép és hasznos ismereteket gyűjtő napot a résztvevőknek.
A délelőtt folyamán a színpadot helyi sport és tánccsoportok foglalták el, akik látványos bemutatókkal szórakoztatták a közönséget. A parkoló köré telepített sátrak alatt a nap témájához kapcsolódva találkozhatott a látogató a különböző jászberényi szervezetek képviselőivel, szakembereivel. A Jászberényi V.V. Nonprofit Zrt. munkatársainál ingyen lehetett átvenni szelektív hulladékgyűjtő zsákokat, illetve a totót helyesen kitöltők állatkerti belépőre, és egy turmixgépre is számíthattak a nyereménysorsolás során.

A rendőrkapitányság standján szintén lehetett fejtörőket kitölteni, valamint lehetőség volt a kerékpárok nyilvántartásba vételére, amire idén is sokan jelentkeztek. A kicsiket színezőkkel, ujjlenyomat vétellel, a nagyobbakat animációs KRESZ tesztekkel csalogatták asztalukhoz a rend őrei. A kábítószer városunkban is egyre nagyobb probléma. A fogyasztás megelőzését, a bajba kerültek segítését célzó kampány munkatársai a helyszínen ismeretterjesztő kiadványokkal, totókkal voltak jelen. Munkájukat a kórház egészségfejlesztési irodájának szakemberei segítették, akiknél lehetőség volt BMI testzsír- és vérnyomás, valamint RR mérésre, dietetikai tanácsadásra. A Vöröskereszt újraélesztési mini tanfolyama is sikeres volt. Sokan voltak kíváncsiak a baleseti szimulációkra, a sebkezelés, sebellátás fortélyaira. A kormányhivatal népegészségügyi osztályának dolgozói szintén a baleset-megelőzésre, illetve a betegségek megelőzésére fókuszálva adtak tanácsokat.

A Magyar Honvédség toborzó sátránál nem csak a fiúk tanulmányozták nagy érdeklődéssel a kiállított fegyvereket, de a lányok is szívesen kézbe vették a kiállított puskákat. A 298. számú Cserkészcsapat tevékenysége közel áll a honvédelemhez. Munkájukról itt is kaphattak képet az érdeklődők. A katasztrófavédelem munkatársainak sem maradt túl sok szabadidejük, a kíváncsi gyerekek és felnőttek felkapaszkodásra várva szinte folyamatosan sorban álltak a tűzoltóautók előtt.

Totóval a szervezők is készültek. Itt mindenki kiszámolhatta az ökológiai lábnyomát, az öko ötletládába pedig környezetvédelmi ötleteket vártak. Nyeremények fejében lehetett közlekedési és környezetvédelmi teszteket kitölteni. Szintén nyeremény járt az ügyességi versenyek legjobbjainak is, akik görkorin, rolleren, kerékpáron, műanyag motoron adhattak számot ügyességükről. A Családi és Egészségmegőrző SE lehetőséget adott a nordic walking tudományának elsajátítására, illetve zöldségekből készült finomságok kóstolására, receptek megismerésére.

A kiváló időjárással megáldott program négy órakor nyereménysorsolással fejeződött be. Akinek ezúttal nem volt szerencséje, az is nyert, hiszen máris tett valamit saját egészsége és környezete megóvásáért.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?