Csodás hangszerek

Kedden a Főnix Fészek Műhelyházba érkezett a Hangszert a kézbe programsorozat, amely egy olyan országjáró hangszerkiállítás, hangszersimogató és könnyűzenei oktatási bemutató egyszerre, amely mindig más-más városban irányítja rá a fiatalok figyelmét a zenére, a könnyűzene tanulásának lehetőségeire.

A szombatig tartó programban interaktív hangszerkiállítások zajlanak elismert szakemberek közreműködésével, rendhagyó énekórák, valamint fiatal tehetségek és profi hangszeres demonstrátorok minikoncertjei hallhatóak. Mindezek mellett, ami igazi kuriózum, a kiállított valamennyi hangszer kipróbálható. Délelőtt az intézményekből, óvodákból, iskolákból érkeznek a gyerekek, délután pedig a családokat várják, ahol a szülők is nyugodtan püfölhetik a dobokat, pengethetik az elektromos és akusztikus gitárokat, klimpírozhatnak a billentyűs hangszereken.
A szűk egy hetes rendezvény ünnepélyes megnyitójára kedden délelőtt került sor, amikor Bajnai Zsolt, a Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló programjának vezetője, Szabó Tamás polgármester és Berec Zsolt, a szervező Jászkerület Kft. vezetője köszöntötte az izgatott gyermeksereget.

Bajnai Zsolt a Hangfoglaló program és a Hangszeresek Országos Szövetsége nevében köszöntötte a Hangszert a kézbe negyedik évadának első állomásán a harmincharmadik alkalommal létrejövő Hangfoglaló rendezvény vendégeit. A Hangfoglaló 2017 februárjában Szolnokról indult és vannak olyan városok, ahová kétszer is visszatért az Emberi Erőforrások Minisztériumának védnökségét élvező program, amely immár túl van az 1430. kiállításán. A számoknál maradva Jászberényben lesz a nyolcvanötezredik látogatója az interaktív rendezvénynek – tájékoztatott Bajnai Zsolt, majd felkérte Szabó Tamást a hivatalos megnyitóra.

A polgármester örömének adott hangot, hogy Jászberény otthona lehet egy ilyen hasznos és érdekes programnak. Néhány gondolat erejéig visszaidézte gyermekkorát, amikor a hangszerboltban sóvárogva nézegette az eszközöket, azokat megérinteni, pláne kipróbálni tilos volt. A rendezvény látogatóinak viszont nyitva áll a lehetőség a zeneszerszámok kézbe vételére kipróbálására. Ez azért is nagyon fontos, mert a hangszereket gyermekkorban megismerve, megszeretve, netán a rajtuk való játékot megtanulva, a zenei kultúrát értő és fogyasztó felnőttek lesznek. Szabó Tamás felhívta a figyelmet a szomszédos mozi épületében zajló rendhagyó tanórákra is, ahol szintén a zene köré szerveződik a tananyag. Végezetül köszönetet mondott a program kitalálóinak, és Berec Zsoltnak, aki megszervezte, hogy a berényi családoknak is elérhető legyen ez a nagyszerű lehetőség.

A következőkben Bajnai Zsolt kérte vissza a mikrofont, aki reményét fejezte ki, hogy a program eléri célját, és a ma még szárnyaikat próbálgató fiatalok egyszer a magyar könnyűzenei élet művelői, világsztárok, vagy, ha azok nem is, de boldog zeneértő, zeneművelő emberek lesznek. Az ehhez nyújtotta segítséget megköszönte az önkormányzatnak, a pedagógusoknak, a szülőknek, akik elhozták a gyerekeket.

Az intézményvezető mindenekelőtt villámfelmérést végzett; ki szeretne zenész vagy dobos lenni. Számos kéz lendült a magasba, mire Zsolt tréfásan megjegyezte: A dobos a zenész legjobb barátja. Persze a viccen túl, mindenki zenész, aki hangszeren játszik, és az eszközökkel való megismerkedésre, a hangszerekkel való szerelembe esésre most itt a remek alkalom. Talán ez lesz az első lépés a muzsika útján. A bevezető után örömének adott hangot, hogy a rendezvénnyel egy olyan értéket tudtak megvalósítani Jászberényben, ami a város gazdag kulturális életében még eddig nem volt. Az önfeledt játék előtt az utolsó mondatok szintén a köszönet jegyében szóltak a szervező partnerek, illetve az önkormányzat felé.

A gyerekek már nem igazán akarták megvárni a Benkő családi gitárduó muzsikáját, az élelmesebbek máris megrohamozták a kiállított darabokat, és úgy tettek, ahogy a program címe javasolja: Hangszert a kézbe!

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?