Szoborként ható képek

Egyszerű kamionponyvákon – bannereken – jelennek meg Zilahy Zoltán szobrásznak az alkotásai szeptember 30-ig Jászfényszarun, a Szabadság utcában látható szabadtéri kiállításán.

A művésznek tizenöt nagyméretű, 180×130 centiméteres képe látható, 200 méter hosszan elrendezve. Az eredetileg A4-es, A3-as formátumban készült, a kiállításhoz tehát felnagyított alkotások tulajdonképpen tanulmányok későbbi szobrokhoz, de önálló alkotásként is megállják a helyüket. Bannerként jól bírják az időjárás viszontagságait.

Zilahy Zoltán már elkészült, köztéren álló szobrai javarészt a Jászságban találhatók, így például a „Korsós lány” Jászberényben a Fő téren, de van alkotása Jászalsószentgyörgyön is. Arra a tényre, hogy Ady Endre többször is megfordult Jászberényben, a szobrász róla készült szobra is utal.

A mester 6B-s, tehát nagyon puha ceruzával rajzol, színes rajzain a színek a plaszticitást erősítik. Témáiban gyakran folyamodik a magyar múlthoz, annak nagy személyiségeit ábrázolva, mint például Apponyi Albert, Deák Ferenc, Széchenyi István, Erkel Ferenc, vagy éppen Szent István, Mátyás király, Zrínyi Miklós. Megörökít régi nagy magyar művészeket is, köztük van Munkácsy Mihály, Fadrusz János vagy Liszt Ferenc.

Szobrász rajzokat látunk, melyek mindegyikében felsejlik a plasztika. Munkája során felhasználja a számítógépet is, amennyiben műveinek első változatait beszkenneli, különböző méretekben kinyomtatja, és ezek tapasztalatai alapján korrigálja rajzait.

Nagyrészt régi metszetek, másolatok, fényképek, reprodukciók alapján dolgozik, elkerülve azonban a pusztán naturális leképezés veszélyét. Zilahy Zoltán alkotásaiban tisztán visszaadja az ábrázolt személyek arcvonásait is, és megragadja személyiségüket.

Bognár Mária
Latest posts by Bognár Mária (see all)

Bognár Mária

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?