Minden téren segíteni fogunk!

A szeptember 11-i, szerdai rendes nyílt önkormányzati testületi ülés az Electrolux előző nap délutáni létszám-leépítésre vonatkozó bejelentése miatt rendkívüli polgármesteri tájékoztatóval és az ülést megszakító miniszteri sajtótájékoztatóval egészült ki.

A szeptember 11-i, szerdai rendes nyílt önkormányzati testületi ülés az Electrolux előző nap délutáni létszám-leépítésre vonatkozó bejelentése miatt rendkívüli polgármesteri tájékoztatóval és az ülést megszakító miniszteri sajtótájékoztatóval egészült ki.

Az ügy kapcsán Jászberénybe látogatott Varga Mihály pénzügyminiszter, miniszterelnök-helyettes, valamint Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. A sajtótájékoztatón Szabó Tamás polgármester fogadta Gönczy Sándort, az Electrolux Lehel Kft. igazgatóját is.

A polgármester elöljáróban elmondta, tárgyalt a cég vezetőivel, a kormány illetékeseivel, illetve a beszállító cégekkel, akik úgy tájékoztatták, hogy az utóbbi években üzletileg kevésbé érintettek a gyár áthelyezésre ítélt üzemegységeit tekintve. A miniszterek a sajtótájékoztató alkalmával megerősítették, hogy nem hagyják magára a várost és a jövőre elbocsájtandó dolgozókat. Átképzésekkel, munkahelyek felkutatásával, új szakképzési helyek létrehozásával, esetleg új vállalkozások betelepedésével, támogatásokkal segítik a várost és dolgozóit. Mint az előzetes felmérések mutatják, a térség 920 állásajánlatot kínál a környéken, így a mintegy nyolcszáz elbocsájtott dolgozó valószínűleg hamar tud munkát találni vagy valamilyen átképzésben részt venni.

A kormány szerda reggel ülést tartott és külön napirendi pontban foglalkozott az Electrolux előző délutáni közleményével, amely a csoportos létszámleépítést jelenti be. – Nem hagyjuk magukra az embereket, minden téren segíteni fogunk – jelentette ki Varga Mihály. Mint a foglalkozáspolitikáért felelős miniszter hozzátette, az elmúlt években már kialakult egy gyakorlat az ilyen típusú ügyekben. A lehetőségeket felmérve hoznak döntéseket a munkahelyváltásra vonatkozóan, hogy ez minél rövidebb időszakra korlátozódjon. Tény, hogy a Jászság gazdasága erős, Jászberényben több mint háromezer vállalkozás működik. Egy összehangolt intézkedés-sorozattal, ahol a kormány, az önkormányzat és a cég együttműködik, lehetőség lesz arra, hogy az emberek minél hamarabb el tudjanak helyezkedni.

–A kormány részéről meg tudom erősíteni azt, hogy az eddig is alkalmazott gyakorlattal: átképzéssel, munkaerő-képzéssel, különböző munkaügyi programokba való beintegrálással segítünk az embereknek – hangsúlyozta a miniszter. Az erre vonatkozó munka már reggel elkezdődött azzal, hogy a munkaügyi hivatal felmérte a térség munkaerő-szükségletét.
A megkérdezett tizennégy cég 920 fős létszámigényt jelentett be, ami azt jelzi, hogy jó eséllyel mindenki megtalálja azt a munkalehetőséget, amiben el tud helyezkedni. Mindemellett törekszünk arra is, hogy a térség stabil gazdasági helyzete megmaradjon.

Egy vállalat létszámleépítéssel járó profilváltása nem örömteli dolog és fokozottan igaz ez itt, ahol a város évtizedek óta összekapcsolódott a gyár életével – fogalmazott Palkovics László. A kormány feladata, hogy ezt a traumát lehetőség szerint a legkisebb fájdalommal tudja megoldani. Jó hír, hogy a magyar gazdaság jó állapotban van, Európa legdinamikusabban növekvő gazdasága a miénk. Mindezek a tények engednek következtetni arra, hogy az érintett ipari kultúrával rendelkező, jól képzett munkavállalók elhelyezkedése semmiféle gondot nem fog okozni. Az innovációs és technológiai minisztérium kidolgozta kisvállalati stratégiáját, amely számos, hasonló helyzetekben alkalmazható elemet tartalmaz. Konkrétan például, ha a munkavállalókat kisvállalatok alkalmazzák, akkor a minisztérium tud plusz támogatást nyújtani. Amennyiben a munkavállalók egy csoportja saját vállalkozást kíván létrehozni, szintén számíthatnak a kormány támogatására.

Fontos dolog az oktatás, illetve az átképzés kérdése. A helyi szakképzési centrum az országban az egyik legjobb, de ha szükséges, növelni tudjuk a kapacitását az új munkahelyek megtalálásának felgyorsítása érdekében. Segíteni tudjuk a munkavállalókat abban is, hogyan kell elhelyezkedni új munka helyen, hogyan kell önéletrajzot írni, állásinterjún részt venni – tette hozzá a miniszter. Az Eszterházy egyetem rektorával is már megtörténtek az első tárgyalások, a képzéseket illetően akár alapképzés, akár egy gyors felsőoktatási képzés formájában valósul meg az együttműködés.

Szabó Tamás hozzátette, alapvetően a munkavállalók közvetlen és közvetett érdekeit tartják szem előtt az elkövetkező időben. Ez lesz az elsődleges iránya mindennemű gondolkodásnak és műveletnek. Ezen túlmenően figyelnek arra a jelentős beszállítói körre, amely érintett. A kieső adóbevételek kompenzálásaként a kormány ígéretet tett arra, hogy különböző fejlesztések, beruházások célterületeként Jászberény meg fog jelenni az elkövetkező időben.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?