Egy nap közutasként

Második alkalommal hirdetett Közutas nyílt napot a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Jászberényi Mérnöksége szeptember 7-én, szombaton. Az interaktív, látványos bemutatón többek között lehetőség nyílt testközelből megismerni a monumentális járműveket, valamint a mérnökség munkájával kapcsolatos megannyi kérdés is megválaszolásra került.

Vajon mit csinál egy hókotró a jó időben? Hogyan néz ki belülről egy úthenger fülkéje? Ilyen és ehhez hasonló témakörökkel keresték fel a közutakkal foglalkozó mérnökség kollégáit a szombat délelőtti nyílt napra kilátogató családok.

A rendezvény apropójából a telephely udvarát megtöltötték a parkoló gépjárművek, így a különféle teherautók, rönkmarkoló, Unimog eszközhordozó, kotrógép, brigádszállító, vagy az országban mindössze két településen előforduló patkanyeső, melyek mind óriási népszerűségnek örvendtek a gyerekek körében.
Mint azt Sárosi Norbert mérnökség vezetőtől megtudhattuk, a modern géppark 327 kilométeren szolgálja a szervezet áldozatos munkáját, mely közúthálózat fenntartási és üzemeltetési feladatokat foglal magában.

“A felső vezetés tavaly döntött úgy, hogy megyénként egy mérnökség vagy igazgatóság nyissa meg a kapuit a nagyközönség számára. Ennek lényege az, hogy közelebb hozzuk az embereket a magyar közúthoz, megismerkedjenek akár velünk, a gépeinkkel, a feladatainkkal, a tevékenységeinkkel.” – osztotta meg az esemény célkitűzését Sárosi Norbert, majd hozzátette, tavaly több mint kétszáz résztvevőt üdvözölhettek, mely szám idén remélhetőleg tovább növekszik majd.

Az ipartelepen tett séta alkalmával a vállalkozó kedvű apróságok nem csupán megtekinthették, de ki is próbálhatták a felsorakoztatott járműveket, sőt, önállóan – természetesen szakértő felügyelet mellett – mozgathatták az adaptereket, és megismerhették a sofőri státusszal járó felelősséget.

A gépbemutatókon túl ugráló várral, kreatív sarokkal és rollerrel teljesíthető ügyességi pályával is készültek a szervezők, akik szívesen osztottak meg érdekességeket a közutas mindennapokról.
A szórakoztatás mellett a biztonságos közlekedésre is igyekezték felhívni a figyelmet a rendezvénnyel, melyhez a bejáratnál kihelyezett, baleset során megrongálódott útellenőr jármű szolgált elrettentő példa gyanánt.

A biztonságunk az ön kezében van elnevezésű kampányt a 32000 kilométernyi országos út kezeléséről gondoskodó 3500 dolgozó biztonságáért hívták életre. A mérnökség a munkaterületek melletti sebességkorlátozások betartására, fokozott óvatosságra inti a közlekedőket.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?