Tisztelet a Jászság cégeinek

Szeptember hatodikán, péntek délután két órakor immár kilencedig alkalommal nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt a térség legnagyobb gazdasági börzéje, a Jász Expo és Fesztivál. A vásár hivatalos megnyitójára délután négy órakor, a főtéri nagyszínpadon került sor Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter köszöntőjével.

Az ünnepélyes vásárnyitás kezdetét a Sisa Béla által megszólaltatott kürt hangja jelezte. Kertész Vilmos műsorvezető tisztelettel köszöntötte Gholamali Rajabi Yazdit, az Iráni Iszlám Köztársaság magyarországi nagykövetét, Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, Piroska Miklóst, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnökét, Pócs Jánost, a Jászság országgyűlési képviselőjét, dr. Berkó Attilát, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottját, Szabó Tamást, Jászberény polgármesterét, Dobozi Róbertet, a díszvendég Újszász városának polgármesterét, Borbás Ferenc emirátus Jászkun főkapitányt, Szabó János vásárigazgatót, továbbá városunk testvértelepüléseinek megjelent delegációit Conselve és Técső városából, illetve a Jászság valamennyi polgármesterét és a képviselő-testület tagjait.

A rendező, Jászberény város nevében Szabó Tamás köszöntötte a vendégeket. A kilenc éven át szervezett expó négy plusz öt év ciklusidőszakát is jelenti. Az expó léte, működése, fejlődése azt a kilenc évet tükrözi, amit itt helyben és az országban is tenni kívántunk – emelte ki a polgármester. Mindannyian tudjuk, honnan kellett talpra állítani a gazdasági és a közösségi életünket 2010-ben, amikor a jelenlegi kormány átvette az ország vezetését. Egy új gondolat és értékrend jegyében tudott megújulni a gazdaság, a társadalmi közösség, és vele együtt újjászületni az expó. A Jász-Expó sajátosan jász rendezvény, mert magában hordozza azt az összefogást, amit a jászok évszázadokon keresztül mindig tanúsítottak. Nagy cégek támogatják a rendezvényt kis és közepes vállalatoknak lehetőséget kínálva a bemutatkozásra, kapcsolatok építésére a cégtársakkal és a potenciális vevőkkel. Ezen gondolatok jegyében köszöntötte a polgármester a megjelenteket és kívánt hasznos időtöltést és jó szórakozást a következő három napban.

A folytatásban Pócs János osztotta meg ünnepi gondolatait a közönséggel. A képviselő külön tisztelettel üdvözölte a vállalkozókat, a gazdasági egységek vezetőit és az agrárium képviselőit. Az expó minden évben méltó alkalom arra, hogy a jászsági vállalkozók bemutassák új termékeiket, szolgáltatásaikat. Minden alkalommal meggyőz bennünket arról, hogy az élelmiszertől az ipari termékekig minden megtalálható a Jászság piacán kiváló minőségben és áron. Mi vásárlók kell, hogy legyünk olyan jász patrióták, hogy tudjuk, a megkeresett pénzünket, ha itt költjük el, annak egy jelentős része visszakerül hozzánk. Az itt megjelent termékek jelentik számunkra az új munkahelyeket, a vállalkozók által befizetett adókból lesz a térségben új iskola, út, egészségügyi fejlesztés. A találkozó méltó alkalom a leltározásra is arról, mit teljesített a Jászság a kitűzött kormánycélok közül. A régió jelentett elsőként munkaerőhiányt, illetve 2010-hez képest minimum megduplázódtak a bérek. Amit elértünk az jó, de még nem elég. A további közös célokat kérjük megfogalmazni a vállalkozóknak, a településvezetőknek, egyben megköszönjük a térség gazdasági vezetőinek, hogy a kormányprogramban minden szempontból partnerek voltak.

Pócs János külön köszönetet mondott a külgazdasági miniszternek, hogy közreműködésével számos külföldi cég jött Magyarországra, akik hazánkat és ezen belül a Jászságot jó befektetésnek tartják. Így értük el, hogy csupán az elmúlt négy-öt évben a Jászság közel kétszáz milliárd forintnyi beruházással gyarapodott. Településeink 13 milliárd forintos TOP-os fejlesztésben részesültek, amelyért külön köszönet illeti Piroska Miklóst a segítő közbenjárásért. Berkó Attilának a térség vállalkozóinak nyújtott segítségét köszönte meg kiemelten a politikus. Végezetül Szabó Tamásnak a város kiemelkedő fejlődése érdekében tett minden közös eredményben való szerepvállalását ismerte el szavaival.

A továbbiakban a műsorvezető felkérte Szíjjártó Péter minisztert köszöntő beszédének megtartására és a IX. Jász Expo és Fesztivál ünnepélyes megnyitására. A miniszter mindenekelőtt megköszönte a meghívást a rendezvényre, ahol a Jászság bemutatkozik, ahol megmutatja gazdasági erejét a világnak. Amennyiben visszatekintünk az elmúlt évek előrelépéseire, akkor kijelenthetjük, hogy van mire büszkének lenni. A térség lakói is érzik, hogy milyen gyors és mélyreható változások vannak a világpolitikában és a világgazdaságban. A változásoknak komoly hatása van hazánkra is, amelynek gazdasága nem tartozik a legnagyobbak közé, viszont rendkívüli nyitottsággal rendelkezik. A magyar termékek és szolgáltatások a világ minden pontján versenyképesek. A jászberényi vállalatok – mint a Ferro Press, a Jász-Plasztik, a Szatmári kft. –, termékei Magyarországon és Európa szerte is versenyképesek. Gyártmányaikat nagy nemzetközi multinacionális vállalatok építik be a saját produktumaikba. Jászberény kifejezetten jó példa és bizonyíték arra, hogy a vidéki városok egyre nagyobb szerepet játszanak a magyar gazdaság teljesítményének előállításában, folyamatos növelésében és javításában.

2010 óta a vidéki városok teljesítménye és tőkevonzó képessége jelentősen javult. Épülnek a gyárak, fejlődik az infrastruktúra, az oktatási intézmények. Az ipari parkok vonzzák a beruházókat. A jászok büszkék lehetnek arra, hogy egyre több, a világpiacon kifejezetten magasan jegyzett vállalat dönt úgy, hogy ide a Jászságba vagy jelesül Jászberénybe telepíti le akár gyártó, akár kutatás-fejlesztési, akár szolgáltató tevékenységét.

A beruházások olyan helyen létesülnek, ahová könnyen, gyorsan el lehet jutni, és ahol kellően képzett munkaerőt találnak. Ezért fektettünk és fektetünk nagy hangsúlyt azokra az útépítésekre, amelynek önök itt tanúi. Megújult a 31-es, jelenleg készül a 32-es út, és a berényiek régi vágya, az elkerülő út befejező szakasza hamarosan ugyancsak elkészül. Az ehhez szükséges jogi és régészeti munkák még az idén befejeződnek, a feltételes közbeszerzést a harmadik negyedévben elindítjuk és hamarosan már látható jelei is lesznek ennek a fejlesztésnek – ígérte Szíjjártó Péter. Külön gratulált a város polgármesterének és a térség országgyűlési képviselőjének ahhoz a fejlődéshez, amelyet a város az elmúlt esztendőkben produkált az infrastruktúra terén.

Az unió leggyorsabb, öt egész egy százalékos, gazdasági növekedési üteme a miénk, magyaroké, és ezért köszönet illeti azokat a vállalatokat, vállalatvezetőket, mérnököket és munkásokat, akik hozzátettek ehhez az eredményhez. Mindemellett a magyar export is évről évre rekordot dönt. Mindez azt mutatja, hogy a magyar emberek szorgalma, szaktudása, és a beruházók bizalma nyomán előállt az a helyzet, hogy a világpiacon a legversenyképesebb termékek és szolgáltatások azok, amelyeket a magyar emberek állítanak elő. Abban, hogy Magyarországon a rendszerváltás óta most a legalacsonyabb a munkanélküliség, szerepet játszik az is, hogy a 3300 jászberényi vállalat csak Jászberényben 12000 embernek ad munkát. Ezért jár önöknek, jászságiaknak a tisztelet, köszönet és a nagyrabecsülés, mert hozzájárultak ahhoz, hogy mára Magyarország problémából az európai megoldás részévé vált, Közép-Európa az európai növekedés motorja tud lenni és hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar gazdaság Európa-bajnok növekedést tud felmutatni.

A miniszter a megnyitóbeszéd elhangzását követően még a színpadon maradt, ugyanis ő nyújtotta át a vásár nagydíját a Thyssenkrupp Comonents Technológy Hungary kft – Jászfényszaru képviselőjének. A vásár díját az MKB Bank igazgatója Szabó János vásárigazgatótól vette át. A Jász -Expó különdíjait a Jászberényi Vagyonkezelő és Városüzemeltető Nonprofit Zrt, a Jászsági Menedzser Klub Egyesület, Újszász város standja, Téba Tüzép, Jászberényi Gazdakör, Boros és fiai kft., és a Jász-Ablak Kft. kapták.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?