Gulyás, pálinka, koncertek

A IX. Jász Expo és Fesztivál mindhárom napja a gasztronómia, a kultúra valamint a zenei sokszínűség jegyében telt. Bár az ősz első hírnökei is tiszteletüket tették, ez nem szegte kedvét a minden érzékszervre ható programok között válogató nézőseregnek.

Szombaton a jászsági kézművesek már a reggeli óráktól várták a mesterségek randevúja iránt érdeklődőket a Szentháromság térre, ahol árusítással egybekötött kézműves foglalkoztatót tartottak. A rendezvény egyik kiemelt vendége az Újszászi Népi Díszítőművészeti Szakkör kézművese, Tukacsné Horkai Ágnes volt, aki a pirográfia iránt égető kíváncsiságot érzőknek készült interaktív ismertetővel. Mint azt a bemutató során megtudhattuk, a tűzírással készített mintát általában hagyományos anyagokra viszik fel, főként fára vagy állati bőrre, mely művelethez elengedhetetlen egy speciális, forrasztópákára hajazó tű használata. Az akár lencsével összegyűjtött napfénnyel is kanyarintható ábrák hangsúlyos kontrasztot eredményeznek a világos színű felületen, így még a kevésbé ügyes kezűek is látványos alkotásban gyönyörködhetnek.

Az ebéd előtti perceket a Ládafia Bábszínház Vásári Bábcirkusz című mesejátéka tette mozgalmassá. A miniatűr, hársfából faragott marionettek kötéltáncot jártak, állatot szelídítettek, kígyót bűvöltek és tüzet is fújtak a társulat művészeinek ösztönzésére.

Délben végre sor került a várva várt Orczy-gulyás tálalására, mely fogás Bakó Borbála cselédasszonynak köszönhetően vált ismertté. Az újszászi Orczy család beosztottja tette közkincsé a titkot, miszerint ezt az ételt fogyasztotta a báró minden vasárnap ebédkor. A titkos összetevőkből készített étket kóstolójegyek ellenében lehetett megízlelni, ez utóbbiból közel négyszáz darabot értékesítettek a szervezők.

Továbbra is az Észak-Alföldi régióban maradva Újszász fiatal és örökifjú tehetségei, művészeti csoportjai léptek a színpadra, hogy bemutassanak egy kis szeletet városuk hagyomány – és kultúrkincséből. Elsőként a Nosza Mami tánccsoportot üdvözölhette a publikum.

A tizenhárom éve alakult együttes számos alkalommal szerepelt a Hontravel által szervezett nyugdíjas „Ki Mit Tud?”-on, ahonnan minden alkalommal első helyezéssel tértek haza. A veterán mazsoretteket az Only Dance csoport ifjú növendékei követték, akik a legutóbbi megmérettetésen két európai versenyre is kvalifikálták magukat. A Senora egyesület ABBA dalokkal hódító produkcióját követően a Dalma Dance Club művészeinek show dance, hip-hop és akrobatikus előadásának tapsolhatott a nagyérdemű. Szacskó Levente, a szolnoki drámatagozatos tanuló könnyűzenei dalokkal igyekezett feledtetni a pódium fölé tornyosuló, fenyegető felhők jelenlétét, majd törekvéseit az Újszászi Vörösmarty Általános Iskola néptánccsoportjai igyekeztek továbbvinni. Az újszásziak előadássorozatát Ézsiás Lotti második osztályos citerás bravúros játéka, továbbá a Százszorszép Népdalkör műsorszáma zárta.

A fesztiválszínpad programfolyamát kissé derékba törte a zivatar, ám a soron következő fellépő, Kalla Andi hangjára ismét előbújtak a meleget adó sugarak. A Quartett saját szerzeményei mellett a jazz muzsika legjavát hozta el a rendezvényre, melynek üde színfoltja volt az improvizatív örömzenével szolgáló együttes.

Esőhelyszín gyanánt Hortiné dr. Bathó Edit felajánlására a Jász Múzeumban zajlott a pálinkamustra ünnepélyes eredményhirdetése, egyben két új jelölt hivatalos taggá avatási ceremóniája. A megjelenteket az igazgató asszony köszöntötte, majd kiemelte, különösen nagy öröm számukra, hogy a rendezvényt az erdélyi, a zentai Szent Miklós, és a magán pálinkafőzők lovagrendje is megtisztelte jelenlétével. Emellett hálás szóval fordult az 1956-os Vitézi Lovagrend tagjaihoz, akiknek köszönhetően az expó ideje alatt lehetőség nyílt megtekinteni a Szent Korona hiteles másolatát a múzeumban.

A köszöntő gondolatokat Szabó Tamás polgármester fűzte tovább: – Amikor megkérdezik, mi az a teljesítmény, amire leginkább büszke vagyok a 2010-2014-es időszakból, akkor az egyik az alaptörvény, ez nyilvánvalóan országosan és nemzetünkre vonatkozóan egy lényeges esemény, cselekmény volt. Aztán természetesen a Jászkun Redemptionak az emléknappá nyilváníttatása, amit sikerült elérnie a Jászságnak, térségünknek, és a harmadik egy szubjektív tényező, ez pedig a Pálinkatörvény, mely meglátásom szerint elindította, tovább erősítette azt a minőségi munkát, azt a hozzáállást, amit egyébként is hordoztunk magunkban. Ennek jegyében azt tudom mondani, hogy csodálatosabbnál csodálatosabb termékek kerülnek ki a főzők kezei közül. Köszönöm azoknak, akik a mai napon megmérettettek – ha jól emlékszem több mint százhúsz nevezés történt –, és természetesen minden résztvevőnek, aki elhozta a pálinkáját – zárta felszólalását a városatya.

A soron következő percekben a 2016-ban alakult lovagrend címeres zászlajának felszentelésére került sor. A lobogót elsőként Novák István áldotta meg néhány rövid gondolat kíséretében. A főigazgató-plébános felhívta a figyelmet a Szentírásban is helyet kapó alkoholos italok szimbolikájára, hiszen azok, mint csekély mértékben bevitt orvosság jelennek meg a Biblia példázataiban. Zárszavában baráti társaságában gyakran hangoztatott aforizmát osztott meg a hallgatósággal: „Amiből lekvárt lehet főzni, abból lehet készíteni pálinkát is, de ha valaki meglátogat bennünket, a legritkább esetben szoktuk lekváros kenyérrel megkínálni, sokkal inkább pálinkával.” A folytatásban nagytiszteletű Mező István református lelkész mondott áldást a lovagrendre, mely értelmezésében a kiváltságok átadására létrejött egységet jelenti.

A jelenleg huszonhat taggal működő rendbe idén két fiatalember is felvételét kérte, a folytatásban ünnepélyes felavatásukat Kalla Pál nagymester végezte el. Csoszor Csaba és Kollár Bálint jelöltek életrajzában hangsúlyos elemként szerepel a pálinka, a pálinkafőzés mestersége. Jelentkezésükkel, immáron hivatalos tagságukkal a jászsági pálinkafőzés hagyományait és a jászsági pálinka jó hírnevét kívánják a jövőben öregbíteni nem csupán Magyarországon, de a határon túl is.

„Az első Jászsági Pálinkamustrát 2011-ben rendezték meg Gubic András jászkapitány szorgalmazására Jászkiséren, és amikor megalakult a lovagrend, az átvette a szervezést. Bízunk benne, hogy a jövőben is így lesz, hiszen nagy öröm számunkra, hogy helyet kapunk a Jász-Expó nagyszerű rendezvénysorozatában.” – hallhattuk Hortiné dr. Bathó Edit köszönetteljes szavait, melyeket Szabó János vásárigazgatóhoz intézett a Jászkürt egy másolatának átadása közepette.

A folytatásban az eredmények kihirdetése következett. Kalla Pál értékelése szerint páratlan felhozatala volt az idei mustrának, a résztvevő pálinkák kóstolásával kivétel nélkül remek párlatokat ízlelhettek. A Jászság legjobb pálinkája elismerést egy 2018-as, hordóban érlelt szilvapálinka érdemelte ki, melyet Mizsei Sándor készített, míg a Kalla család által felajánlott hordót – és ezzel az év pálinkája fokozatot – Simon Gáborné nyerte el 2018-as áfonyapálinkája renoméjaként.

A ceremóniát követően újfent a fesztiválszínpad vált a rendezvény központi helyszínévé. A pódiumon sötétedéskor egy igazi kuriózumot, az Oroszországból érkezett Marta Serebryakova-t és a „Gubernyija” Népi Együttest köszönthettük. A rendhagyó szláv formáció táncra perdítő bemutatkozása után a szombati nap talán legjobban várt – egyben utolsó – előadója, az EMeRTon-díjas művész, Bereczki Zoltán hangolt kilenc órára meghirdetett Szenvedély című koncertjére.

A műsorszámra szó szerint mindenki kíváncsi volt, még a késő délután óta csak a lábát lógató eső is megérkezett, és az első taktus felcsendülésekor záporfüggönybe vonta a színpad elé zsúfolódó tömeget. A nagyérdemű azonban úgy tűnt hajthatatlan, a színész-énekes emelvényre lépésekor magasba emelkedtek az esernyők, és előkerültek a kabátok, Bereczki Zoltán pedig meghatottan csapott a húrok közé, hogy legismertebb slágereivel felmelegítse a kitartóan ácsorgókat.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?