Fórum a miniszterrel

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Szabó Tamás polgármester és Pócs János országgyűlési képviselő a Jász-Expóhoz kapcsolódóan tartottak kampánynyitó lakossági fórumot szeptember hatodikán pénteken este a Déryné Rendezvényházban, amelyen a magyar és azon belül a Jászság gazdasági helyzetére fókuszálva tájékoztatták a népes hallgatóságot.

A fórumot megelőzően a média munkatársainak Szíjjártó Péter Szabó Tamás polgármesterrel közös sajtótájékoztatón foglalta össze a lakosság számára szánt mondandóját. – A magyar gazdaság felívelő pályájának megtartásához komoly külgazdasági törekvésekre és sikerekre van szükség. Ahhoz, hogy a külföldi befektetőket vonzó beruházási szempontból sikeresek lehessünk elengedhetetlen a Jászság további fejlődése. A térségnek jár a tisztelet és nagyrabecsülés az elmúlt évek teljesítményéért, hiszen itt olyan nagy magyar és külföldi vállalatokkal találkozunk, akik a multinacionális beszállítói láncok részévé tudtak válni. A beszállítói bázis itt, a Jászságban rendelkezésre áll. A lehetőségek teljes kiaknázásához szükséges infrastrukturális fejlesztés lépéseit a múlt évben a kormány már elkezdte, egy részét már befejezte, más része folyamatban van vagy még előttünk áll. Köszönettel tartozunk Jászberénynek és Jászberény polgármesterének, hogy mindvégig parterünk volt a beruházások ösztönzésében és a térség vonzóbbá tételében. Köszönet a város lakóknak a türelméért a 32-es út építése kapcsán, amelynek befejezése az elkerülő út építésének elkezdését jelenti – jelentette ki a miniszter.

Hozzátette: a kormány a befektetésösztönző politikáját és eszközrendszerét jelentősen megváltoztatja október 1-től. Ekkortól olyan beruházásösztönzési rendszer jön létre, amely már a magyar gazdaság új korszakára készíti fel a vállalkozókat, ahol az automatizáció, a digitális termelés és a robotok játsszák a főszerepet. Ezek kezeléséhez, működtetéséhez szükséges tudás megszerzéséhez a kormány komoly támogatást biztosít a vállalatoknak, hogy ők maguk, illetve a munkavállalóik is versenyképesek tudjanak maradni. Ebben a tekintetben már élen jár a Jászság, hiszen a Samsung, a Jász-Plasztik, a Thyssenkrupp mind-mind vezető szerepet játszanak a magyar gazdaság új korszakának megnyitásában.

–Amennyiben a jászberényi polgárok a választásokon Szabó Tamásnak újból bizalmat szavaznak, úgy én nagyon szívesen dolgozom vele együtt azon, hogy Jászberénynek még hangsúlyosabb szerep jusson a hazai gazdaság teljesítményében, a Jászság még nagyobb szerepet tudjon betölteni a magyar gazdaság növekedésében. Az ehhez szükséges infrastrukturális, szervezeti, oktatási beruházások végrehajtásában pedig továbbra is partner lesz a kormány – emelte ki Szíjjártó Péter.

Szabó Tamás megköszönte a bizalmat, és reményét fejezte ki, hogy a továbbiakban is lehetőség lesz folytatni a már megkezdett közös, sikeres együttműködő munkát. Köszönetet mondott miniszternek a kiváló szakmai munkáért, amit immár öt éven át tanúsított a magyar gazdaság és ezen belül a kistérség javára.
A sajtótájékoztatót követően a lakossági fórumon Szabó Tamás köszöntötte az egybegyűlteket. Mindenekelőtt Szíjjártó Péter miniszternek köszönte meg, hogy megtisztelte a várost jelenlétével, majd átadta a szót Pócs Jánosnak, a Jászság országgyűlési képviselőjének.

A képviselő a közelgő választás tétjét emelte mondandója élére. Hangsúlyozta, a választás tétje az, hogy tovább tudunk-e menni a 2010-ben megkezdett úton. Az előző választások bizalma, azt jelzi, jó az út, amin járunk. Munkanélküliségből munkaerőhiányra váltottunk, nőttek a bérek, az ingatlanárak, fejlődött a térség infrastruktúrája, intézményi rendszere, épületek újultak meg vagy épültek újak. Javult a közbiztonság, a családok jelentős támogatásokat kapnak. Mindez szoros kapcsolatban áll a gazdaság növekedésével. A hazai és külföldi cégek számára jó befektetés a Jászság és Jászberény, ahová uniós és hazai forrásokból milliárdos fejlesztési támogatások érkeztek az elmúlt években. A választás tétje az eredmények megtartása és a további töretlen fejlődés.

A folytatásban Szíjjártó Péter megerősítette a képviselőtársa által elmondottakat és a nagyközönség számára is hallhatóvá tette a sajtótájékoztatón, illetve az expó megnyitóján már elhangzottakat. Köszönetet mondott a jászsági emberek szorgalmáért, amellyel hozzájárulnak a térség és a magyar gazdaság növekedéséhez.

A fórum zárásaként a miniszter lakossági kérdésekre válaszolt. Kérte az állampolgárokat, hogy a kormánnyal együttműködő pártokra és vezetőkre adják le voksaikat a további sikeres gazdasági és társadalmi fejlődés reményében.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?