Megújul a portelki bekötőút

A portelki bekötőút felújításának apropóján rendezett lakossági fórumot Balog Donát, a körzet képviselője augusztus 22-én, csütörtök délután öt órai kezdettel a Közösségi házban. Az informatív fórumon a város nevében Szabó Tamás polgármester vett részt, a kivitelezőt Sárosi Norbert, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Jászberényi üzemmérnökség vezetője, a Volánbuszt Bárkányi Arnold, a hivatalt a Városüzemeltetési iroda vezetője, Lányi László képviselte.

Sárosi Norbert a kivitelező nevében mindenekelőtt megköszönte a lakosság eddig tanúsított türelmét és a munkálatokhoz való pozitív, együttműködő hozzáállását. Kérte, a jövőben is maradjon meg a jó kapcsolat a munka mielőbbi zökkenőmentes befejezésének érdekében. Tájékoztatott, hogy a szükséges csatornázási, folyókaépítési munkák már befejeződtek, az aszfaltozás 26-án, hétfőtől indul. Ekkortól zárják le a bekötőutat is a forgalom elől a munka befejező napjáig, azaz szeptember 4-én, szerdáig.

Hozzátette, ez idő alatt lesznek olyan időszakok, amikor részlegesen lehet használni az utat, de természetesen a forró aszfaltra nem lehet azonnal rámenni. A felületet úgy alakítják ki, hogy a posta, valamint az óvoda környékére folyik össze a csapadék, és onnan a bekötött víznyelő rendszerbe tud távozni az esővíz. A burkolat szélessége külterületen három méter lesz, illetve másfél méter mindkét oldalon húsz centiméteres stabilizált padkával. Terv szerint a projekt befejezését követően saját költségvetésből a vízelvezető árkok állapotát is rendbe teszi a cég.

Az építkezés idején felmerülő problémákkal, kérésekkel, kérdésekkel bármikor megkereshetik őt, vagy a kollégáit a helyszínen – mondta az üzemmérnök. Végül megköszönte az önkormányzatnak a támogatást és a közös munkát, amellyel meg tudják valósítani a régóta várt beruházást.

Szabó Tamás polgármester elmondta, hogy a megfelelő súly- és sebességkorlátozási táblákat ki fogják helyezni az út védelmében, és szigorúan ellenőrzik is a korlátozás betartását. Erre felhívta a közterület-felügyelet figyelmét is. Mindemellett hozzáfűzte, hogy a súlykorlátozás ügyében még az önkormányzat szeretné egyeztető fórum keretében megbeszélni a legoptimálisabb megoldást. A forrásokat illetően elmondta, a felújítás fedezetére évek óta gyűjtik a pénzt az önkormányzat útfelújításokra szánt költségvetéséből. Így a bekerülési költség felét, mintegy negyvenmillió forintot a város saját forrásából fedezi.

Bárkányi Arnold, a Volán Zrt. képviseletében tájékoztatta a lakosokat az építkezések idejére megváltozott menetrendről. A járatok egy része Portelek érintésével Farmos felé közlekedik, míg a másik rész csak Portelekre szállít utasokat. Mindkettő az Imrédi úton fog bejönni a településre. Értelemszerűen amelyik Farmosra megy, az ugyanazon az útvonalon visszatér a Szelei útra. A csak Portelekre közlekedő járatok az NVG Transz (Rákóczi Tsz) megállótól a temetőig nem érintik az útszakaszt. A menetidő körülbelül kétszer olyan hosszú, tehát negyven-negyvenöt perc lesz. Az iskolásoknak igazolni fogják a késést az érintett három napban. A Panoráma busz menetrendje kapcsán utána kérdez a fél órával korábbi indulás lehetőségének – ígérte Bárkányi Arnold.

Balog Donát elmondta, hogy amennyiben mentő, tűzoltó, rendőrautó kell, hogy használja az utat ebben az időszakban, akkor az utat járhatóvá tudják tenni. Az út elkészülte után a Közútkezelővel egyeztetve tudnak forgalomlassító – például fekvőrendőr –, megoldásokat keresni. Kamera felszerelésére egyelőre nincs lehetőség a településen belül.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?