Érdekes expó és fesztivál lesz

Szeptember 6-8 között látogathatjuk meg a Jászság legnagyobb gazdasági seregszemléjét, a Jász-Expót. A gazdasági kérdésekről, hagyományokról és újdonságokról a vásárigazgatót, Szabó Jánost kérdeztük, míg a szórakoztató programokról a rendező Jászkerület Nonprofit Kft vezetőjét, Berec Zsolt Miklóst faggattuk.

Idén már a kilencedik Jász-Expó nyitja kapuit. A hagyomány megteremtésén tehát túl vagyunk, a hagyomány építése milyen irányba halad?

A jászsági expók új történelmének alapja a Jászság gazdasága. Az elmúlt kilenc év alatt kialakult a megújult koncepció szerint újraindított Jász-Expó arculata, üzenete, igazi küldetése. Ennek az aktuális mixét mutatja be évről-évre ez a gazdasági seregszemle, a „Jászság kirakata”. Vannak cégek, amelyek már beépítik ezt a rendezvényt az éves marketing tervükbe, akár értékesítés ösztönzési céllal, vagy egyszerűen az üzleti partnerkapcsolatok ápolása, bővítése céljából. Örömmel adunk helyet idén is azoknak a cégeknek, akik itt mutatják be fejlesztéseiket, találmányaikat, innovációjukat. Jelentős a visszatérő kiállítók köre, de harminc-negyven százalékuk mindig új kiállító. Érdekességként jegyzem meg, hogy immár harmadik alkalommal jelentkezett be kiállítónak Irán magyarországi nagykövetsége, és sajátos perzsa kultúrájukból láthatunk ismét ízelítőt.

Idén a belváros felújítása mennyire befolyásolta a kiállítói terület nagyságát?

Az expó területe gyakorlatilag változatlan marad, de a fesztiválrész, konkrétan a nagyszínpad és az árus rész elhelyezése kicsit módosul, amely azonban inkább előnyére szolgál a rendezvénynek. A részvételi szándék évek óta meghaladja a tényleges kiállítói létszámot, és ez idén is így volt. A jelentkezők száma idén is mintegy félszáz kiállítót jelent. A kicsi változtatás ellenére elmondhatjuk, hogy gyakorlatilag a megszokott helyszín, Jászberény belvárosa, a Lehel vezér tér és a Lehel Vezér Gimnázium udvara, tornacsarnoka ad helyet a rendezvényeknek és a programoknak.

A fővédnök, védnökök tekintetében évről évre kiemelkedő személyiségekkel büszkélkedhetett a rendezvény. Idén kikre számíthatunk?

Már évek óta Varga Mihály miniszter a rendezvény fővédnöke, ő és más miniszter, államtitkár is megtisztelte már személyes jelenlétével, köszöntőjével a programot. Idén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert kértük fel a rendezvény megnyitására. Őszinte örömünkre pozitív visszajelzése nem csupán a megnyitó ünnepségre, de a Gazdasági Fórumon személyes előadásra is vonatkozik, amelyre a nyitó napon, 14.30 órai kezdettel kerül sor a Déryné Rendezvényházban.

A kilátogató közönség idén milyen termékekkel, szolgáltatásokkal találkozhat az expón?

Csak kiragadva néhány látnivalót, illetve megvásárolható újdonságot, szolgáltatást: a legfrissebb banki szolgáltatások, napelem telepítési tanácsadás, villamossági-elektromossági újdonságok, express szemvizsgálat, munkaerő toborzás, gyógyhatású táplálékkiegészítők, masszázs fotelek… Feltétlenül meg kell említeni a ’B’ pavilonban a hazai magyar élelmiszerek kóstolóját és vásárát, valamint a gépjármű márkakereskedések vásári akciós kínálatát.

Már néhány éve tapasztaljuk, hogy nyitnak a társadalmi szerepvállalás és a művészetek irányába is. Miért érzik ennek szükségét?

Egyfajta missziónak, küldetésnek tekintjük, hogy a művészetből is becsempésszünk egy keveset évről-évre. Ezek többnyire festmények, bőrképek, textil szobrok, térplasztikák vagy csupán egyszerűen szép kreatív kézműves alkotások. Idén is találkozhatnak velük vendégeink a IX. Jász-Expo & Fesztivál rendezvényen, amelynek minden programja belépőjegy és belépődíj nélkül látogatható.

***

Kik lesznek az idei expó sztárvendégei Berec Zsolt Miklós szerint?

A fellépők kapcsán nehéz bárkit is kiemelni, hisz nekünk legalább olyan fontosak és kedvesek a helyi szereplők, így a Viganó néptáncosai, vagy a zeneiskola fúvószenekara, akik pénteken az expót nyitják meg, mint az országos ismertségnek örvendő produkciók. Nem kerülve a választ, pénteken a két helyi fellépő mellett este 20 órakor élő koncertet ad Nagy Feró és a Beatrice. Bereczki Zoltán élő, nagyzenekaros Szenvedélykoncertje pedig szombat este élvezhető majd. Egy igazi nemzetközi, zenei különlegesség is színesíti a fesztivált, hiszen szombaton, 19 órától az Oroszországból érkező, Marta Serebryakova és „Gubernyija” Népi Együttes műsorának lehetünk szem- és fültanúi.

A díszvendég Újszász mivel készül bemutatkozni?

Szombaton 13 órától az Újszász bemutatkozik műsorszám keretében a színpadon Újszász város büszkeségeit, kulturális értékeit nézhetjük és hallgathatjuk. Ennek keretében nép- és moderntánc bemutatókkal, népdalköri előadással, kamarakórus koncerttel, zenés-énekes műsorszámokkal, valamint a Gospes Team együttes koncertjével készül Újszász erre a napra. Majd ezután a jazz világát hozzuk el a színpadra, ahol a jászsági kötődéssel bíró Kalla Andi Quartett muzsikál fesztiválszínpadon. Idén is a díszvendég gondoskodik a szombati ebédről, 12 órakor az Újszászi ízek kóstolója keretében Ortzy gulyást kóstolhatnak (jegyek ellenében) az érdeklődők.

Mivel várják a családokat és milyen műsorra számíthatnak a fiatalok?

Vasárnap nem maradhat el a családos programok keretében a gyermekeknek szóló színházi esemény sem, a Berényi Színjátékos társaság előadásában láthatjuk a “Terülj, terülj asztalkám” mesejátékot, illetve a Kelepelő bábcsoport “A kiskakas gyémántfélkrajcárja című bábjátékát. Az expót az ABBA Sisters, valamint a fiatalok nagy kedvence, az X Faktor győztes USNK együttes műsora zárja. Fontos megemlíteni, hogy a színpadi programok mellett, szombaton mindenkit várunk 10 és 16 óra között a “Mesterségek Randevúja” kísérőprogramra, ahol Jászsági kézművesek foglalkoztatóval és árusítással várják a kilátogatókat. Ha a kísérőprogramokról beszélünk, akkor meg kell említeni a “Civil Vasárnap” programelemet, ahol a jászberényi civil szervezetek interaktív bemutatóit nézhetjük meg, illetve a Jövőkép Alkotók Egyesületének “(Új)Hullámoszlopok” című köztéri festménysorozatának átadó sétája is a program része, vasárnap 10 órától.

Hol tekinthetjük meg a műsorokat?

Kissé rendhagyó módon a fesztivál színpad helye, a nagyzenekaros koncertek mérete és a megnövekedett látogatószám miatt néhány métert módosul, hiszen most a 32-es főúton lesz a Lehel vezér téren.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?