Magócs János az új JSE elnök

A Jászberényi Sport Egyesületnek az elmúlt 113 év alatt sok elnöke volt. Legutóbb, 2017  elejétől dr. Bördös Lajos, aki elköltözött a városból, ezért új vezetőt kerestek az egyesület élére.

A JSE küldöttgyűlése augusztus 15-én tartotta tisztújító közgyűlését, ahol Magócs Jánost választották meg elnöknek. Az új elnök jászberényi lakos, több mint ötven éve. Eredeti képzettsége gépi forgácsoló, melyben három évig dolgozott a Lehel Hűtőgépgyárban. Középiskolai tanulmányai elvégzése után hét éven át a Magyar Honvédségnél sorállományú, majd tiszthelyettesi beosztásban szolgált. Ezt követően 13 évig gépkocsivezetőként dolgozott egy helyi cégnél. 2004-ben kezdte el a biztosítási szakmát. 2006-tól főállásban nappali szakos felsőfokú független biztosításközvetítői szakképzés keretében szerzett bizonyítványt a Biztosítás Oktatási Intézetben. Ezt követően a Generali Biztosító Zrt. alkalmazásában két évig Budapesten, majd 2013-től Jászberényben, fiókvezetői beosztásban dolgozik. 21 munkatársával, hat önálló vállalkozói irodával szolgálja főként a Jászság lakosságának szerteágazó igényeit, elvárásait.

A sporttal milyen kapcsolata volt eddig?

Mindig is közel állt hozzám a sport. Fiatal koromban rövid pályás versenyeken futottam, de felnőttként is teljesítettem a Prágai mini maratont. Több mint 30 éve síelek, sí futok. Később beleszerettem a motorozás szabadságába. 12 éve vitorlázom. Ebből leigazolt versenyzőként több mint 10 éve, a Paksi Atomerőmű SE színeiben. Dolfin hajó osztályában versenyzem, országos versenyeken, mint a Dolfin OB, Mihálkovics kupa, Szüretti regatta, Pünkösdi Regatta, Keszthely kupán voltunk a csapatunkkal az első helyen. Tíz alkalommal teljesítettem Európa legnagyobb tókerülő vitorlás versenyét a Balaton Kékszalagját. Alapító tagja vagyok a Vitorlás Sportért Egyesületnek, amely 2012-ben alakult.

Meglepődött, amikor a JSE-től megkeresték?

Közhelyként hangzik, de nagyon meglepődtem. Álmomban sem gondoltam volna, hogy engem megfelelőnek gondolnak erre a feladatra. Véleményem szerint csak annak szabad ilyet vállalni, aki teljes mellszélességgel képes helytállni. A társadalmi szerepvállalás rengeteg felelősséggel jár, elődeim példáját látva nem volt hálás feladat. Természetesen mindezt átgondoltam, amikor felkértek az elnöki poszt ellátására. Az mindenképpen segített a döntésem meghozatalában, hogy valamennyire ismertem az ott folyó tevékenységet, hiszen gyermekeim, keresztlányaim, az úszószakosztályban tanultak meg úszni. Valamint ismertem a gör- és gyorskorcsolya szakosztályban folyó munkát, mert a kisebb fiam görkorizott.  A JSE-nél folyó munkát tehát mintegy 20 éve kisérem figyelemmel, mint kívülálló, most majd belülről is meg kell, hogy ismerjem.

Az elnökség eddig hét főből állt, ez továbbra is így lesz?

A tisztújító közgyűlésen természetesen ők is meg lettek választva, de ezen túl már csak öten leszünk az elnökségben. Rajtam kívül Győri Karádi Réka, Szőllősi Károly, Eszes Kornél és Zsigó Sándorné. Az alelnöki posztra kell majd közülük kinevezni valakit, de ezt már mi öten döntjük majd el.

Mit tűzött ki a zászlajára? Mi a legfontosabb, amit mindenképpen végre szeretne hajtani?

Szeretném, ha az egyesület tagjai elfogadnának, befogadnának. Ezért munkámmal, hozzáállásommal mindent meg fogok tenni! Három alapcélom van, ami mentén szeretnénk haladni: átláthatóság, egyszerűség és nyíltság legyen a munkánk jellemzője. A fő célunk, hogy az utánpótlásképzés, a verseny, tömegsport határozottan jó irányban folytatódjon. Ebbe a közösségbe rang legyen tartozni, versenyezni. Hiszen számos olimpikon, világbajnok, Európa-bajnok tagja volt és van ma is a klubnak, vagy éppen innen nevelődött ki. És itt nem csak egy-két szakosztályról van szó. 11 szakosztály vezetőinek áldozatos munkájáról, 328 ember kitartásáról, példamutatásáról beszélünk. Legyen az pályaverseny, küzdősport, testépítés, kimagasló egyéni teljesítmények jellemzik. Kevesen tudják, de egyesületünkben magyar válogatott keret tagok is dolgoznak. Hatalmas, áldozatos munkájuk mutatott, mutat példát a mai fiatalság számára. Gondolok itt az Európa- és világbajnokokra valamint a téliolimpiai helyezettekre. Szeretnénk jelen lenni a Social médiában, szeretném, ha ez által még nagyobb nyilvánosságot kapnának sportolóink. Mindenképpen szoros, nagyon jó és együttműködő kapcsolatot szeretnék kialakítani Jászberény Önkormányzatával, a szülőkkel, valamint a környező vállalkozásokkal is. Szeretnénk kiépíteni egy rendszert, ami átláthatóságot biztosít a fiatal sportolók munkájáról az intézmények, szülők, sportvezetők számára. Nekem és természetesen mindenkinek érdeke, hogy itt egy jó hangulatú közösség legyen.

Mennyire ismeri a 11 szakosztály munkáját?

Azt pontosan tudom, hogy jelenleg 328 versenyzője van a JSE-nek. De mint említettem eddig, mint kívülálló ismertem a klubot, ezért első feladataim közé tartozik, hogy minden szakosztályvezetővel, lehetőség szerint elnökségi taggal személyesen találkozzak. Megismerjem mindennapi tevékenységüket, sikereiket, gondjaikat. Ezt összefogva kialakítsak egy megfelelő irányt az egyesület gördülékeny működése érdekében.

Minden sportegyesületnél fontos szempont a megfelelő anyagi háttér. Ebben sikerült már tájékozódnia?

A 2018. évi mérleg a legfrissebb. Azt átnézve az látszik, hogy ez tulajdonképpen rendben van, de a támogatásokat tekintve van még feladat. Szponzori segítség kiépítése megfelelő ellenszolgáltatással hatalmas feladat! Ezzel csökkentenénk a szülői terheket. Ők hoznak áldozatos munkát, hogy a gyermekük sportolhasson. Ez hatalmas teher minden egyes családnak, pedig a közösség alapvető feladata a gyermekek sport szeretetének elősegítése, és egyben az egészségmegőrzésük lehetőségének megteremtése. Nos, ennek érdekében a minél jobb anyagi háttér megteremtése az, amiben nagyon sok tennivalónk lesz az elkövetkezendő időszakban. Tisztelettel megköszönöm mindenkinek a segítő szándékát annak a nemes célnak az érdekében, hogy az itt sportolók még magasabb színvonalon erősítsék a Jászság jó hírnevét, dicsőségét! – fogalmazott befejezésül Magócs János.

Ács Tibor

Ács Tibor

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?