Viszlát a jubileumon!

A hagyományokhoz híven gálaműsor keretében köszöntek el a Csángó Fesztivál szervezői, fellépői és önkéntesei a vasárnap esti Viszontlátásra Jászberény! záró rendezvényen.

A nagyszabású esemény utolsó óráiban hat mozgalmas naptól, több mint ötven programtól, közel ezer közreműködőtől, zenésztől és táncostól vett búcsút Visnyei Attila konferanszié a fesztivál rendezőinek nevében.

„A jó gazda, különösen, ha magyar vér folyik az ereiben, izgatottan várja meghívott vendégeit, majd ha megérkeznek, akkor gondoskodik róluk eszem-iszommal, jó szóval, elfoglaltsággal. És ha kitelik a vendéglátás ideje, akkor marasztalja őket mindaddig, amíg lehet, és ha már nem lehet, akkor csomagot készít nekik.”

Ilyen jövő évig kitartó útravalóval készültek a 29. Csángó Fesztivált búcsúztató fellépők is, akiknek értékes ajándékához Pócs János fűzött kísérőgondolatokat. Az országgyűlési képviselő a tavalyi Fölszállott a páva sikerét idézte vissza, amikor a Jászság Népi Együttes művészeti vezetőjének, Szűcs Gábornak adta át gratulációját, melyre a fesztiváligazgató szerényen csak annyit mondott, mindössze egy csöppnyi előnnyel szerezték meg a rangos elismerést. Pócs János stílszerűen egy „csöppnyi” három literes behűtött pezsgővel köszönte meg, hogy ismét öregbítették Jászberény, a Jászság hírnevét, és ez alkalommal is mindenki számára lehetővé tették az érzést: jásznak lenni jó.

„Én a magam részéről azt ígérhetem, hogy a harmincadik fesztivált egy közjogi méltóság fogja megnyitni, és ígérem, hogy nem jön üres kézzel. Végül kedves vendégek, annyi táncospárt, annyi fiatalt, annyi szülőt kellene köszöntenünk, de engedjék meg, hogy egy valakit szívből kiemeljek” – zárta beszédét Pócs János, majd egy színpompás virágcsokrot nyújtott át a Csángó Fesztiválok állandó vendégének, Hideg Anna néninek.

A továbbiakban az este fellépői következtek, köztük is elsőként a Csángó Fülke elnevezésű produkcióban közreműködők, vagyis Petrás Mária Prima Primissima Díjas művész, Bálint Erzsébet Klézséről, a csángó hagyományőrzők, továbbá a jászapáti és jászkiséri táncosok. A Péterbencze Anikó által összeállított koreográfia egy leánybúcsúztató estéjét hivatott bemutatni, amikor a nyirásza, vagyis a menyasszony felkészül a másnapi menyekezőre. A lakodalmas bemutatóból a közönség is kivehette részét, hiszen a szereplők tőlük alig néhány lépésre, a sorok között járták a moldvai ritmusokra. A műsorszámmal Hodorog Luca emlékének adóztak.

A vendégeket a vendéglátó, pontosabban a fennállásának tavaly huszadik évfordulóját ünneplő, kiválóan minősült Jászberényi Hagyományőrző Együttes követte, akik szűkebb hazánk lelkükbe foglalt szépségét igyekeztek megosztani a nagyérdeművel.

Török barátaink már visszatérő fellépői a folklór fesztiválnak, az Eskisehir Osmangazi University Folk Danse Ensamble női hallgatói nagy örömünkre az utolsó percekig velünk maradtak, és látványos hastánc performansszal intettek búcsút a tapsviharban kitörő hallgatóságnak. A színpadon a folytatásban újabb hagyományőrzőket köszönthettünk. A népművészet mestere, Gillyén Miklós és a hagyományőrző együttes mutatott be egy kis székelyföldivel megfűszerezett küküllődombaljai pontozót, vénest és páros táncokat.

Az öt meghívott külföldi együttesből a törökökön kívül még ketten, a Bolíviából és az Ecuadorból érkezett tánccsoportok is velünk osztoztak a megható záró pillanatokban. Ecuador táncosainak produkciójában az indián és a gyarmati kultúra keveredése tükröződött. Az amerikai őslakosok és a spanyol hódítók andokbeli muzsikáját furulyával, pánsíppal és dobokkal hívták elő a Csendes-óceán partjáról érkezett művészek.

Energikus műsorszámukat a györgy­falviak búcsúelőadása követte a Zagyva Banda kíséretével. A Jászság Népi Együttes közreműködésével legényest, szaporát és csárdást láthattunk tőlük, sőt, a Szucságról érkezett, hamarosan 87. esztendejébe lépő Újvári Samu bácsi énekével is megörvendeztette a népes hallgatóságot.

A pódiumot a továbbiakban a 2018-ban alakult Kárpátalja táncegyüttes művészei foglalták el. Az elsőként a Nemzetközi Folklór Fesztiválon bemutatkozó csoport 18 tagot számlál, akik a Kárpátalja minden járásából heti rendszerességgel járnak a próbákra. Műsorukban az elmúlt bő félév eredményéről és hagyományőrző élményeikről adtak számot, melyek összefűzik őket nem csak egymással, de a magyarországi, a felvidéki és az erdélyi magyarsággal is. Utánuk Ördöngösfüzes dalosmadara, Hideg Anna néni lépett színpadra, majd a Viganó Ifjúsági Táncegyüttes ördöngösfüzesi és mezőségi összeállítását mutatta be.

A fesztivál és egyben a Viszontlátásra Jászberény! kuriózumaként a bolíviai táncosok ejtették rabul a nézőközönséget. A dekoratív hölgyek tollakkal, flitterekkel, gyöngyökkel díszített jelmezei a Riói karnevált idézték, míg a kalapos férfiak öltönyben, hosszú, lengő sállal a nyakukban kalauzoltak el az elegáns, 40-es évekbeli latin bárok világába. A világ tetején fekvő legek országa a mi szívünkben is előkelő helyre került, és tánccsoportjuk rövidke műsora beragyogta a Csángó Fesztivál színpadi rendezvényeinek búcsúperceit.

Végezetül gyimesi csángó testvéreink hagyományőrző bemutatóját láthattuk, akikhez csatlakoztak a Viganó AMI Árendás Gyermektáncegyüttes ifjoncai is. A 29. Csángó Fesztivál önkénteseinek, tolmácsainak, fotósainak, segítőinek, szervezőinek, támogatóinak mondott köszönet után a hét eseményeit összefoglaló kisfilm varázsolt nosztalgikus hangulatot. A szemet gyönyörködtető tűzijáték utolsó szikravirágát követően egy évre kialudtak a fesztivál fényei.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?