Látogatás a változó tanyavilágban

A Jászberénytől nem messze található homoki tanyavilágba tartok szombaton délelőtt, arra gondolva, milyen jó, hogy léteznek még mai rohanó, túlhajszolt világunkban olyan közösségek, amelyeknek szívük az igazi „mozgatórugó”, az összetartó kapocs abban, hogy rendszeresen találkozókat szervezzenek.

Nos, ez a közös „mozgatórugó” megvan az egykori homoki iskolában tanuló, a környéken lakó, ott gyermekeskedő, mára felnőtté vált emberekben. tizenkét éve fogalmazódott meg a gondolat, hogy rendszeresen tudjanak egymásról és találkozzanak. Ennek helyszíne minden esztendőben az egykori homoki templom és iskola, valamint annak szép, nagy, zöld övezettel körbevett környezete. Augusztus 10-én délelőtt, a nyári melegben gyülekeztek az egykori barátok, padtársak, szomszédok, hogy egy egész napot együtt tölthessenek.

Az események fő szervezője Bábosik Józsefné Klárika néni, akit örömmel tölt el, hogy ez a szervezés minden esztendőben meg tud valósulni, és a meghívottak boldogan jönnek. Rendszeres segítői még a rendezvénynek: Pozsonyi László és neje, Kispál János, Mizsei Béla, Cserta Károly és felesége, Bertalanné Vígh Katalin, Bujdosó Béla. A napi program hagyományosan szalonnasütéssel kezdődött a reggeli órákban, a fák hűvös árnyat adó lombjai alatt, majd sorra előkerültek a régi emlékek, beszélgetések kezdődtek egészen a kora reggeli óráktól. Az emlékek mellett előkerültek a nagy bográcsok is, amelyben lelkesen, vidáman, minden alkalommal Pozsonyi László főzi a pörköltet, ez az ő „tisztje”, segítője felesége volt ezúttal is.

Kihagyhatatlan része az eseményeknek a lovas kocsizás, amelynek évenként változik az úti célja. Ezúttal Balog Donát struccfarmjára látogattak el a résztvevők, ahol lehetőségük volt megtekinteni a telepet, a szakszerű gondozásban nevelkedő struccokat. Az utazást kellemesebbé tette a nóta- és harmonikaszó, ami a jó hangulatról tett bizonyságot.

A homoki helyszínre visszaérkezvén, a birkapörkölt már készen várta az események résztvevőit, akik késő délutánig folytatták a beszélgetést, az emlékidézést, azzal a határozott „elköszönéssel”, hogy jövőre ugyanitt folytatják.

Buschmann Éva

Buschmann Éva

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?