Jutott vásárfia mindenkinek

Báránybőr bekecs, gyöngygallér és kalotaszegi gyöngykaláris, bőrtarisznya, díszes keszkenő, mézzel csordultig megtelt üvegcipellő, fonott kosár, csipke terítő, kézzel hímzett fali szőttes, korondi kerámia, friss áfonya… Csak néhány a Népművészeti Vásár kínálatából, melyekkel a Csángó Fesztivál idejére idén is elhalmozták a Margit-szigetet, és a Hatvani út Május 1. tér és Hold utca közti szakaszát.

A helyi termelők és kereskedők mellett szép számmal érkeztek árusok a szórványból is saját készítésű, értékes portékáikkal. Gazdagon megrakott standjaikat csütörtökön nyitották meg a látogatók előtt annak reményében, hogy vasárnap estére minden portékájuk gazdára talál. Sokan már visszajáró vendégei városunknak, ahogy mi is visszatérő vásárlóik vagyunk, hiszen kinek ne lennének olyan kincsei, használati cikkei, amit ne a Csángón vett volna meg?

Az egyedi, legtöbb esetben kézzel készült portékák között az autentikus ruházattól, kiegészítőktől, ékszerektől, csecsebecséktől kezdve a konyhai eszközökön, lakberendezési tárgyakon át kerti bútorok, növények is beszerezhetőek voltak. Mondhatni: komplett háztartást lehetett összeállítani a portékákból. Az árakat tekintve: egy ügyes alkusz bizonyára úgy vásárolt pénztárcakímélően, hogy az az eladó kedvére is váljék, hiszen a vásárban alkudni majdhogynem kötelező.

A beszerzésben elfáradt vásározók a hűs szellővel átjárt, dús lombú fák adta árnyékban pihenhettek meg a tikkasztó hűségben, és a népi gasztronómia finomságaival, jeges frissítőkkel csillapíthatták éhségüket és szomjukat. A jó hangulatról, a felhőtlen szórakozásról a Margit-sziget szívében felállított színpadon fellépő táncosok, muzsikusok mellett utcazenészek is gondoskodtak. A szombat délutáni-esti hömpölygő tömegben egyikük Rózsa Sándor balladáját énekelte meg pár száz pengő forintért, egy vásározó legnagyobb örömére.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?